6.3 C
București
marți, 28 martie 2023
AcasăPoliticăPreședintele Elveției și-a anulat vizita în România

Președintele Elveției și-a anulat vizita în România

Președintele Elveției, Ignazio Cassis, și-a anulat vizita în România, care fusese programată în ziua de 3 noiembrie 2022.

Cu o zi înainte, atât Guvernul României, cât și Președinția României anunțau că premierul Ciucă și președintele Iohannis se vor întâlni la București cu președintele Elveției. Miercuri seară, însă, anunțul privind întâlnirea de joi de la Palatul Cotroceni a dispărut. În paralel, programul pentru ziua de joi al premierului Ciucă a fost retransmis de Guvernul României, fără a mai include întâlnirea cu președintele Elveției.

Joi dimineață, după ce deja oficialii români scoseseră din agendele lor întâlnirile cu președintele Ignazio Cassis, Ambasada Elveției la București a transmis un scurt comunicat pe internet. Potrivit acestui comunicat, șeful statului elvețian a fost obligat să-și amâne vizita în România, din cauza unor motive neprevăzute și care nu pot fi amânate. Președinții Cassis și Iohannis vor stabili o altă dată pentru întâlnirea lor, precizează Ambasada Elveției.

Relațiile bilaterale româno – elvețiene sunt în creștere. În septembrie 2022, Consiliul Federal al Elveției a aprobat contribuția Elveției la fondurile de coeziune pentru câteva țări europene, inclusiv pentru România. Din totalul de 1,1 miliarde franci elvețieni, României i s-au alocat 221,5 milioane franci elveției. Banii sunt alocați până în anul 2029. Dintre țările beneficiare, doar Polonia a primit mai mult decât România: 320,1 milioane CHF. În România, banii elvețieni vor fi folosiți în programe de incluziune socială, dezvoltare economică, îmbunătățiri ale sistemului judiciar, eficiență energetică.

Ultimul șef de stat al Elveției în România a fost președintele Alain Berset, în anul 2018. În anul 2021, președintele Iohannis a fost, la rândul lui, în vizită în Elveția.

Elveția este stat neutru din punct de vedere militar și nu face parte din UE. Totuși, Elveția are relații extrem de strânse cu Uniunea Europeană.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mateusz Morawiecki: „Polonia și România sunt pilonii NATO în această parte a Europei”

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat, marţi, la Bucureşti, că România şi Polonia sunt pilonii Tratatului Nord-Atlantic în această parte a Europei şi a arătat...

Premierul Poloniei vine la București. Guvernele României și Poloniei se reunesc în ședință comună

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, vine la București, urmând a conduce, alături de premierul României, Nicolae Ciucă, o ședință comună a celor două guverne. Ședința comună...

Mateusz Morawiecki: „Polonia și România sunt pilonii NATO în această parte a Europei”

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat, marţi, la Bucureşti, că România şi Polonia sunt pilonii Tratatului Nord-Atlantic în această parte a Europei şi a arătat...
Ultima oră
Pe aceeași temă