10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăPresa străină despre demiterea lui Kovesi: Tensiuni între majoritatea politică şi puterea...

Presa străină despre demiterea lui Kovesi: Tensiuni între majoritatea politică şi puterea juridică

“Ministru român solicită demiterea procurorului, lupta anticorupţie ameninţată” titrează agenţia Reuters.

“Ministrul Justiţiei din România a cerut, joi, ca procurorul şef anticorupţie să fie demis pentru «exces de putere», declanşând proteste de stradă şi potenţial destabilizând lupta împotriva corupţiei”, comentează jurnaliştii Reuters într-un amplu material pe acest subiect.

“Ministru român solicită concedierea procurorului anti-corupţie”, scrie agenţia de ştiri Associated Press.

“Ministrul Justiţiei din România a solicitat demiterea procurorului şef anticorupţie, citând, ceea ce el numeşte îngrijorări serioase referitoare la modul în care şi-a desfăşurat activitatea”, explică jurnaliştii de la Associated Press.

“Cu toate acestea, criticii au afirmat că propunerea lui Toader a fost menită să satisfacă cerinţele coaliţiei de guvernământ de stânga, care a fost foarte critică faţă de Kovesi şi lupta împotriva corupţiei”, mai precizează AP.

Cotidianul francez Liberation scrie că “Guvernul cere demiterea şefei parchetului anticorupţie”, observând că decizia ministrului Justiţiei aduce “la apogeu tensiunile între majoritatea de stânga şi puterea juridică”.

“De la întoarcerea lor la putere, în decembrie 2016, social-democraţii, printre care şi sunt şi mai mulţi politicieni aleşi vizaţi de justiţie, au încercat să relaxeze legislaţia anticorupţie, declanşând un val de protest fără precedent de la căderea regimului comunist la sfârşitul anului 1989”, mai notează jurnaliştii francezi.

“Slujba procurorului cruciat român anticorupţie sub ameninţare”, titrează agenţia de ştiri Bloomberg, care notează: “Coaliţia de guvernământ din România a cerut o revizuire a autorităţilor anticorupţie care au condamnat sau au trimis în judecată mulţi dintre colegii lor, inclusiv un fost prim-ministru”.

Un amplu material a fost dedicat acestui subiect şi de cotidianul Financial Times, care într-un articol intitulat “Lupta privind corupţia din România expune limitele influenţei Uniunii Europene”, observă că “Bucureştiul face parte dintr-un grup din ce în ce mai mare de capitale europene – în frunte cu Varşovia şi Budapesta – care confruntă Comisia Europeană în privinţa statului de drept”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă