9 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăPoliticăPreluare de mandat. Cine este șefa interimară a DNA

Preluare de mandat. Cine este șefa interimară a DNA

Anca Jurma a preluat, azi, mandatul de procuror-şef interimar al DNA, în prezenţa procurorului general Augustin Lazăr. Ea a spus că DNA are o răspundere majoră, şi anume combaterea corupţiei, astfel că instituţia trebuie să rămână independentă şi relevantă, mai ales în condiţiile în care România încă se confruntă cu acest fenomen. Procurorul a dat asigurări că va avea un mandat echilibrat şi că în cele şase luni pe care le va petrece la conducerea Direcţiei va continua lupta anticorupţie pe care instituţia a început-o în urmă cu 15 ani.

Ea i-a mulţumit procurorului general pentru susţinerea sa, dar şi Laurei Codruţa Kövesi, pentru întreaga sa activitate la DNA. Kövesi nu a fost prezentă la conferința de presă de preluare a mandatului. 

La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr a afirmat că ”prima prioritate a DNA şi a Parchetului General” va fi că în România lupta anticorupţie va continua ”cu fermitate”. El a spus că Anca Jurma este un procuror cu experienţă mare în Ministerul Public, cu o foarte mare pregătire profesională şi persoana potrivită să vină cu contribuţia personală la încrederea în DNA. De asemenea, procurorul general i-a mulţumit Laurei Codruţa Kövesi pentru rezultatele DNA.  El a spus, de asemenea, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kövesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.  

 

CV oficial și neoficial

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al DNA, Laura Codruța Kövesi. Nu a mai instrumentat dosare de zece ani de zile.

Anca Jurma este fiica lui Nicolae Cochinescu, procuror-general în perioada 1996-1997 şi fost judecător al Curţii Constituţionale din 2001 până în 2010.

Anca Jurma este procuror în DNA din anul 2002, înainte fiind procuror la Parchetul General, conform CV-ului său. În perioada 2000 – 2002, ea a fost procuror şef al Biroului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Secţiei de reprezentare şi cooperare internaţională din Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, ea a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sector 3 Bucureşti, la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Luni, Ministerul Justiţiei a anunţat că a început selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al DNA, procedură care se va încheia în 30 iulie.

 

Ce rol va juca Kövesi

Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror-şef al DNA, după un mandat de peste cinci ani, a fost delegată miercuri de către procurorul general Augustin Lazăr pe un post de procuror la Serviciul de îndrumare şi control al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lazăr spunând că Kovesi va avea printre atribuţii implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016 – 2020. Decizia a fost luată de Lazăr la câteva ore după ce Secţia pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruţa Kovesi să revină pe un post de procuror la DIICOT Sibiu, unde a lucrat până în 2006.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Comisia Europeană prezintă cele mai puternice computere din UE

Comisia Europeană anunță punerea în funcțiune, în Spania, a unui nou supercomputer și prezintă, în acest context, o listă cu cele mai puternice computere...

“Piedone nu este primul în București, sondajele sunt manipulate”, estimează rectorul SNSPA

Candidatul Cristian Popescu Piedone nu este, în mod real, principalul favorit în intențiile de vot pentru Primăria Capitalei, estimează rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Rectorul SNSPA...

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă