Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Politicienii, dezbinați și la aniversarea Marii Uniri

Politicienii, dezbinați și la aniversarea Marii Uniri

La ședința dedicată Marii Uniri, Klaus Iohannis a criticat majoritatea PSD-ALDE iar Liviu Dragnea a dat drept exemplu negativ votul europarlamentarilor Opoziției în Parlamentul European. Nu a fost respectată cutuma care prevede primirea președintelui de șefii celor două Camere.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 28.11.2018 - 16:11

Parlamentul a avut miercuri o ședință specială dedicată Centenarului Marii Uniri.

La intrarea în clădirea Parlamentului, nici șeful Senatului, Călin Popescu Tăirceanu, nici cel al Camerei Deputaților nu l-au întâmpinat pe președintele Klaus Iohannis, așa cum se proceda în trecut. La sosirea la Parlament, preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de către Alina Gorghiu (PNL) şi Georgian Pop (PSD), membrii în conducerile celor două Camere. 

Președintele Klaus Iohannis a criticat, în discursul din Parlament, majoritatea PSD-ALDE, despre care a spus că s-a îndepărtat de interesele românilor, având abordări populiste și manipulatorii, care au semănat discordie.

”Elitele intelectuale şi politice ale începutului secolului XX ne impresionează prin exemplul lor de viziune, angajament şi jertfă. Este vorba despre suveranii României, de prim-miniştrii, de politiceni”, a menționat președintele Klaus Iohannis, în discursul ținut în fața Parlamentului. Klaus Iohannis a parafrazat o interogare a lui Iuliu Maniu, întrebându-i pe parlamentari, ce fac concret pentru români. ” Prin ce putem să fim noi demni împlinirilor de acum 100 de ani? Astăzi întrebarea la care trebuie să răspundă politicenii, indiferent de partid sau doctrină, este dacă vor continua să promită mult şi să livreze puţin sau dacă vor avea curajul şi responsabilitatea de a pune bazele dezvoltării României”,  a spus şeful statului.

 

Iohannis, mesaj pentru PSD și ALDE

Klaus Iohannis a continuat pe aceeași linie. ”Nu ne-a fost simplu să ajungem aici, și tocmai de aceea, ca acum un secol, oamenii au mari speranțe pentru viitor și așteptări îndreptățite. Românii așteaptă o guvernare la înălțimea moștenirii. Vor lideri cinstiți”, a afirmat președintele. ”Este timpul să înțeleagă același lucru și majoritatea politică și guvernamentală”, a fost mesajul șeful statului. El a continuat pe aceeași linie: ”Unele abordări populiste, manipulatorii, au semănat discordie. Spiritul națiunii este însă viu și s-a manifestat în susținerea fără echivoc. A fi român echivalează acum cu a fi european”.  ”Domnilor guvernanți, ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele românilor, ridicați-vă la nivelul centenarului și nu îl dezonorați”, a fost mesajul lui Iohannis către guvernanți. ”România trebuie să țintească cât mai sus ca națiune liberă, nu să devină captivă câtorva politicieni”, a adăugat șeful statului.

”Este încă timp să reveniți asupra unor legi care nu au susținerea oamenilor și nici nu corespund standardelor europene. Nu faceți rău societății românești mergând mai departe cu modificările legilor justiției și codurilor penale”, a solicitat Klaus Iohannis.

 

Solicitarea lui Liviu Dragnea

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a caracterizat integrarea euro-atlantică a României drept cea mai importantă realizare din ultima sută de ani. ”Am fost întrebat care e cea mai importantă realizare a noastră în acești 100 de ani. Cred că la scara istoriei cea mai importantă realizare e integrarea euro-atlantică a României”, a afirmat Dragnea. El a vorbit despre consolidarea poziției României în NATO și UE, menționând printre obiective adoptarea monedei euro sau aderarea la spațiul Schengen. În schimb, Dragnea nu s-a arătat dispus să accepte criticile UE, referindu-se la rezoluția Parlamentului European împotriva autorităților de la București. ”Să fim patrioți când ne raportăm la interesele majore ale țării, să fim români înainte de orice când votăm în Europa. Să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat recent când în Parlamentul Europei au fost români care au votat împotriva României”, a cerut președintele PSD.

Mesajul lui Liviu Dragnea a fost preluat și de premierul Viorica Dăncilă, care s-a adresat liberalilor: ”Celebra deviză a Brătienilor Prin noi înșine este încă actuală. Prin noi înșine ar trebui să ne rezolvăm problemele noastre din România. Prin noi înșine ar trebui să ne apărăm interesele în Europa. Prin noi înșine ar trebui să fie și azi deviza noastră”.

”Adresez un mesaj de pace politică și către președintele Klaus Iohannis. Indiferent de mizele pe care le avem, avem datoria de a colabora între noi, este o datorie față de români și față de România”, a spus Dăncilă.

 

UDMR: nu este un motiv de bucurie

”Nu avem motive să ne bucurăm de această sărbătoare, a fost mesajul senatorului UDMR Novak Csaba-Zoltán. ”În secolul trecut au fost foarte puține ocazii în care românii și maghiarii au sărbătorit împreună”, a fost mesajul reprezentantului UDMR. ”Istoria adesea ne-a învrăjbit însă nu de puține ori am reușit să cooperăm, am sperat împreună sub jugul dictaturilor comuniste și am adreat împreună la UE”, a afirmat senatorul UDMR. ”Pentru maghiari nu este un motiv de bucurie până ce nu se vor fi îndeplinit toate dezideratele de la Alba Iulia. Spun asta în respectul cuvenit sărbătorii dumneavoastră”, a comentat reprezentanul UDMR.

Comentarii

loading...