21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăPolitica românească se umple de actori și sportivi

Politica românească se umple de actori și sportivi

Preferați tocmai pentru că ar atrage voturi din zona populistă, marea majoritate a acestor „politicieni” sunt total lipsiți de experiență administrativă sau juridică.

Ce are kickboxingul cu politica

PSD a încercat o reformă de formă și și-a „curățat” listele de unele nume care făceau mai mult rău partidului, precum Șerban Nicolae sau Marian Oprișan. Pe de altă parte, acestea au fost înlocuite de personaje la fel de controversate. Un nume care a ieșit în evidență dintre propunerile de candidaturi ale PSD pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie este cel al luptătorului de kickboxing Daniel Ghiță. Chiar dacă experiența sa în domeniul administrativ sau în cel juridic nu există, Ghiță este legitimat ca „sportiv respectat”. El deschide listele pentru Camera Deputaților din circumscripția Ilfov, deci se află pe un loc eligibil.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, justifică decizia spunând că Parlamentul trebuie să reprezinte pe toată lumea. Cât despre unele declarații făcute de Ghiță care îndemna la a nu purta mască pentru stoparea pandemiei de COVID-19, acesta este „drept la opinie” din punctul de vedere al liderului PSD, care tocmai a fost amendat pentru nerespectarea regulilor, la rândul lui. „Să ştiţi că Parlamentul trebuie să reprezinte pe toată lumea. Eu nu ştiu ce problemă are domnul Ghiţă, eu nu am auzit lucruri… Are un drept la opinie? Noi ne strângem în Parlament să gândim cu toţii la fel? Nu divergenţele duc la progres? Dacă am gândi cu toţii la fel nu cumva ne-am plictisi? Sunt ferm convins că sunt zeci de mii de români care au părerea domnului Ghiţă. E adevărat că majoritatea au părerea domnului Rafila sau a domnului profesor Cercel. Dar toată lumea trebuie să se regăsească în Parlament”, a spus Ciolacu la B1 TV.

Pe pagina sa de Facebook, Ghiță are poze din competițiile sportive, însă se descrie ca „politician”. Sloganul său este „Nihil Sine Deo”, acesta fiind și tatuat pe antebrațul său stâng. Ghiță are mai multe postări din zona naționalismului extremist. 

Citește și: Rafila despre Daniel Ghiță: Oamenii sunt diverși

La sectorul 2, rufele politice se spală cu… Bonux

La fel de surprinzătoare a fost și promovarea într-o funcție de răspundere la nivel local a actriței Magda Catone, care făcea reclamă la detergentul Bonux pe toate posturile TV, în urmă cu câțiva ani.

Președintele PNL București, Violeta Alexandru, a anunțat că Catone este una dintre propunerile pentru funcțiile de viceprimar de la Sectorul 2 din București, după ce a fost aleasă deja consilier local. Majoritatea PNL-USR-PLUS îi permite să fie aleasă viceprimar. Posturile din aceste consilii se referă la chestiuni tehnice, fiind posturi mai degrabă administrative decât politice. Consilierii locali dau avize, hotărâri, autorizații care vizează domeniul public, autorizațiile de construcție, aprobă bugetele, dezbat problemele asociațiilor de proprietari, etc. Magda Catone are însă experiență zero în aceste domenii, fiind actriţă la Teatrul Naţional din Bucureşti și absolventă a Academiei de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1982.

Nici situația Consiliului General al Muncipiului București nu a fost mai prejos după ce Gabriela Firea a pus pe listă nume precum cel al actriței Monica Davidescu sau al unor oameni din domeniul sportiv precum Elisabeta Lipă sau Anghel Iordănescu, a căror experiență în domeniul adminstrativ nu există. 

O lungă tradiție

Apariția unor astfel de nume pe listele de candidaturi politice nu este o noutate. Cântăreți din zona muzicii populare și-au luat și ei „tributul” de la Parlamentul României. Mai multe personaje de această factură au parazitat în trecut Legislativul românesc. Irina Loghin, Ion Dolănescu sau Mitzura Arghezi au fost impuse de PRM pe listele electorale în legislaturile trecute. De când când acesta nu mai este partid parlamentar, obiceiurile sale au fost preluate de celelalte formațiuni politice. Activitatea politică a acestor personaje aproape că nu lasă urme. Spre exemplu, Irina Loghin nu a avut nicio propunere legislativă timp de patru ani.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă