4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăPNL vrea să îi cheme în Parlament pe Dăncilă şi Meleşcanu pe...

PNL vrea să îi cheme în Parlament pe Dăncilă şi Meleşcanu pe marginea mutării ambasadei în Ierusalim

Acesta spune că Executivul a greşit prin adoptarea memorandumului.

“Prin această decizie dă cu piciorul în câteva secunde unui efort constant de peste 30 de ani de politică externă a statului român în zonă.(…) Din capul locului vreau să fac precizarea că Dragnea nu are nici o calitate în materie de politică externă a statului român şi că nu mi se pare normal ca un lider de partid, chiar dacă este partidul de guvernământ, să facă anunţuri care privesc politica externă a statului român, să influenţeze decizii privitoare la politica externă a României. (…) O astfel de decizie riscă să genereze efecte grave pentru România, efecte nu doar de moment, ci efecte negative care pot să dureze ani sau zeci de ani . Somăm Guvernul să renunţe la orice demers instituţional în această direcţie, să revină în cadrul constituţional şi de asemenea, să respecte deciziile Organizaţiilor în care suntem parte, cum este Organizaţia Naţiunilor Unite şi de asemenea, deciziile luate la nivelul Uniunii Europene, privitor la situaţia din Orientul Mijlociu”, a mai afirmat Orban. 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, susţine că nu a fost informat sau consultat cu privire la intenţia Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Reprezentanţii Guvernului au susţinut, vineri, că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria ”Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală, se arată într-un răspuns pentru MEDIAFAX.

”Caracterul documentului este stabilit de către iniţiator, potrivit legislaţiei şi normelor de tehnică legislativă. În cazul la care faceţi referire, Ministerul Afacerilor Externe a decis să înainteze Memorandumul spre dezbatere, în şedinţa de Guvern, la categoria ”Documente confidenţiale”. Decizia de clasificare a documentului în această categorie a fost luată din considerente de politică externă şi poziţionare a României, până la momentul finalizării procesului de consultare şi adoptare a deciziei finale”, se arată într-un răspuns al Guvernului la solicitarea MEDIAFAX de a oferi mai muolte informaţii despre memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă