9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăPoliticăPNL nu mai vrea să guverneze cu UDMR la Satu Mare

PNL nu mai vrea să guverneze cu UDMR la Satu Mare

PNL nu mai vrea să guverneze cu UDMR la Satu Mare, a anunțat președintele filialei județene PNL, Adrian Cozma.

Deputatul Cozma a confirmat situația conflictuală de la Satu Mare la data de 16 august 2022. Reprezentanții PNL au renunțat la toate funcțiile de conducere pe care le aveau în Consiliul Județean și în Primăria municipiului Satu Mare. “Noi ne-am depus demisiile încă de la 10 august”, a precizat Adrian Cozma.

Potrivit acestuia, nemulțumirile PNL față de UDMR sunt mai multe în județul Satu Mare. Cea mai recentă nemulțumire a fost lipsa de reacție a UDMR față de declarațiile făcute de premierul Ungariei la Tușnad. O nemulțumire mai veche a PNL era legată de introducerea obligativității ca persoanele care se angajează în instituții publice din județ să cunoască limba maghiară. Pe acest motiv, o instituție publică din județ a fost chiar sancționată de CNCD, a subliniat deputatul Cozma. Potrivit acestuia, condiția considerată discriminatorie fusese impusă la Primăria Satu Mare. Deputatul PNL a mai acuzat UDMR că ar avea “dublă comandă”, una dintre ele fiind de la Budapesta.

Csaba Pataki, președintele filialei UDMR Satu Mare, a declarat, marți, drept răspuns, că, în localitățile în care o minoritate depășește 20 la sută din populație, se permite introducerea cererii ca, pentru anumiți funcționari, să fie obligatorie cunoașterea limbii acelei minorități. “Filialele au autonomie. L-am informat pe domnul președinte Kelemen Hunor. L-am informat că, de mai bine de o lună, situația nu este foarte fericită”, a declarat, marți, Csaba Pataki, într-o intervenție telefonică la postul de televiziune Digi 24.

Potrivit acestuia, UDMR rămâne la guvernare în județul Satu Mare, chiar dacă PNL trece, la nivel județean, în opoziție. La nivelul acestui județ, UDMR a format o nouă alianță de guvernare, împreună cu PSD și cu PMP.

Interesant este faptul că, chiar în după amiaza zilei de marți, 16 august, la București era programată o ședință de urgență a Coaliției de guvernare. Ședința a început la ora 14 la Palatul Victoria. Despre această reuniune a Coaliției se știa înainte ca scandalul de la Satu Mare să devină public. Dar întrucât fialiala UDMR Satu Mare a confirmat că îl anunțase de multă vreme pe președintele UDMR, Kelemen Hunor, despre disensiunile avute cu PNL, se poate presupune că și filiala PNL Satu Mare îl anunțase pe președintele PNL, acesta fiind premierul Nicolae Ciucă.

“Nu intervenim în aceste politici locale”, a declarat, marți, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Marți dimineață, președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, admitea că sunt programate teme sensibile pe agenda reuniunii de marți după-amiază. Potrivit lui Marcel Ciolacu, principala temă în discuție urma să fie lipsa de reacție a oficialilor din România față de discursul controversat rostit de premierul Ungariei la Tușnad. În acel discurs, liderul de la Budapesta, Viktor Orban, nu se referise la România, dar enunțase câteva idei care au produs scandal în Occident. De exemplu, premierul Ungariei a deplâns “amestecul de rase” din unele țări ale Europei, ceea ce i-a atras acuzația că ar avea idei naziste. Oficialii din România, în primul rând cei din UDMR, au fost criticați pe motiv că n-au reacționat, deși acest discurs fusese rostit pe teritoriul României.

“Cred că trebuie să ne așezăm, să facem o discuție aplicată. Să vedem cât e de vină domnul Kelemen Hunor, cât e de vină UDMR, cât e de vină statul român că permite așa ceva”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD și al Camerei Deputaților

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă