9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăSe apropie dictatura militară? Un general activ intră în politică

Se apropie dictatura militară? Un general activ intră în politică

În Statele Unite, ideea că un fost ofițer ar putea să intre în politică este un lucru banal și are ca scop valorificarea experienței câștigate de un militar de carieră, chiar și după ce acesta trece în rezervă.

România ar putea prelua cu succes acest model, dacă ar fi vorba de numirea pe o funcție politică, de exemplu pe aceea de ministru al Apărării, a unui militar în rezervă. Problema generalului Ciucă este însă aceea că el este cadru militar în activitate.

Iar Statutul Cadrelor Militare (Legea 80 / 1995, cu modificările ulterioare) precizează, la articolul 28, următoarele: “Cadrelor militare în activitate le este interzisă exercitarea următoarelor drepturi: a) să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora (…)”. Aceeași lege le interzice cadrelor militare în activitate să-și exprime opiniile politice în public, ceea ce înseamnă că un militar în activitate n-ar avea voie, de exemplu, nici să depună jurământul în calitate de membru al Guvernului – întrucât Guvernul este o instituție politică. Militarilor în activitate li se interzice și “participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic” – iar o ceremonie de instalare a unui Guvern are, evident, caracter politic.

 

Nicolae Ceaușescu a fost general și ministru adjunct

În anii comunismului, era ceva obișnuit ca un general activ să fie ministru sau ministru adjunct (chiar Nicolae Ceaușescu a purtat grad de general, în perioada în care a fost ministru adjunct al Apărării).

Ultimul ministru român al Apărării Naționale care a fost, simultan, militar în activitate a fost generalul Niculae Spiroiu, cel care a condus MApN între anii 1991 – 1994. După acesta, în România, ca și în celelalte țări democratice, s-a aplicat sistemul controlului civil asupra Armatei, inclusiv prin impunerea regulii ca ministrul Apărării să fie un civil, nu un militar în activitate.

Evident, Armata a continuat să aibă un șef al Statului Major General (actualul Stat Major al Apărării), care a fost condus de un ofițer în activitate și care s-a subordonat, la rândul său, ministrului civil al Apărării.

Generalul Nicolae Ciucă este în acest moment ofițer în activitate și deține chiar funcția de șef al Statului Major al Apărării. Ceea ce nu l-a împiedicat însă să apară pe un afiș politic al PNL, unde este prezentat deja drept ministru al Apărării Naționale (în viitorul guvern condus de Ludovic Orban).

 

Generalul Ciucă va trece în rezervă dar nu spune când

Acum câteva zile, cu prilejul ceremoniilor dedicate Zilei Armatei Române, generalul Ciucă a anunțat, ce-i drept, că urmează să treacă în rezervă, fără a indica însă și momentul în care va face acest gest.

”Categoric voi trece în rezervă şi vă rog să-mi daţi voie să nu comentez astăzi, de Ziua Armatei, acest lucru”, a susținut generalul Ciucă, pe 25 octombrie, la finalul ceremoniilor din Parcul Carol.

Unii observatori susțin însă că de fapt generalul Ciucă așteaptă doar să vadă dacă va fi aprobat Guvernul Orban, astfel ca, dacă acest guvern nu preia puterea, Ciucă să-și mențină gradul de general în activitate și funcția de șef al SMAp până la sfârșitul anului 2019.

Atitudinea echivocă a șefului SMAp a fost sancționată, ieri, într-o postare pe Facebook, de Gabriel Leș, ministrul demisionar al Apărării:

“Iată, astăzi, un militar de carieră, aflat în funcție, pregătindu-se ca în decurs de o zi să schimbe haina militară cu cea de politician. Observ că este un moft să mai vorbim în România europeană a anului 2019 despre un principiu esențial în arhitectura oricărei democrații care se respectă: controlul civil asupra forțelor armate.
Împărtășesc percepția celor care găsesc inacceptabilă migrarea către politică, încă din perioada activă, a unui general al Armatei României. Precedentul este absolut nefast, iar dacă de la președintele Iohannis nu pot emite nicio pretenție (modul în care sfidează Constituția a devenit deja marcă înregistrată a domniei sale), am sperat că Partidul National Liberal, un for cu reflexe europene – după cum se recomandă – nu va pune România în postura neuzuală de a propulsa un militar (fie el și proaspăt rezervist) într-o funcție creată pentru exercitarea controlului civil”, notează, pe Facebook, Gabriel Leș.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Andy Murray, accidentare gravă la gleznă! Fostul lider mondial se va retrage la finalul acestui sezon

Fostul lider mondial Andy Murray a suferit o accidentare gravă la gleznă în timpul partidei pierdute cu Tomas Machac în turul al treilea al...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă