20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăPlanurile PSD pentru Guvernul Dăncilă. PSD promite că rezolvă haosul fiscal creat...

Planurile PSD pentru Guvernul Dăncilă. PSD promite că rezolvă haosul fiscal creat tot de PSD

Lista miniștrilor din Guvernul Dăncilă va fi votată de Comitetului Executiv Național al PSD pe 26 ianuarie. Data inițială era 22 ianuarie, dar decizia a fost amânată pentru că Liviu Dragnea nu s-a hotărât în privința titularilor unor portofolii precum Transporturile sau Sănătatea. În plus, șefii organizațiilor județene vor să opereze modificări la nivelul secretarilor de stat, pentru a-și promova oamenii.

Dincolo de lista miniștrilor, principala întrebare rămâne dacă noul Executiv va aduce schimbări în viața de zi cu zi a românilor. Liviu Dragnea a anunțat amânarea teremenului pentru depunerea Declarației 600 de către cei care realizează venituri din activități independente, invocând și posibilitatea eliminării declarației. „Am discutat despre Declarația 600, am solicitat ca pe 31 ianuarie, în prima ședință de Guvern, să adopte ordonanță pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie, pentru a le da posibilitatea ca în perioada imediat următoare să meargă până la eliminarea Declarației 600, cu condiția să găsească soluția pentru ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuții să rămână asigurați în sistemul de asigurări”, a declarat Liviu Dragnea

 

Criză creată tot de PSD

Chiar dacă liderul PSD a dat vina pe ”proasta comunicare”, fostul premier Mihai Tudose a recunoscut că guvernul său, care a aprobat această măsură,  a fost nepregătit. ”Domnule, eu recunosc că m-a luat și pe mine prin surprindere. Și, după cum foarte bine știți, m-am exprimat și public acum două săptămâni, când le-am cerut și eu, ANAF-ului, să facă ceva în sensul ăsta, să găsească o soluție să nu blocăm toată țara la un ghișeu”, a susținut Tudose.

 Ministrul Finanțelor Ionuț Mișa s-a conformat solicitării lui Dragnea și pe site-ul instituției a fost publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care termenul de depunere a Formularului 600, care este de 31 ianuarie,  se prorogă până la data de 1 martie 2018. De ce va fi emisă ordonanța abia pe 31 ianuarie, când era ultimul termen de depunere a Declarației 600, în condițiile în care președintele PSD a luat act de ”disconfortul” celor aflați în această situație? Explicația este tocmai criza din PSD. Un guvern interimar, cum este cel condus de Mihai Fifor, nu poate emite ordonanțe. Or, fostul premier Mihai Tudose și-a dat demisia  pe 15 ianuarie, dar PSD nu a instalat, încă, noul guvern. Noul calendar al PSD este foarte strâns: pe 30 ianuarie Guvernul Dăncilă urmează să fie votat de Parlament și să depună jurământul la Cotroceni. Pe 31 ianuarie, Guvernul Dăncilă urmează să aprobe ordonanța de urgență și trebuie să o publice imediat în Monitorul Oficial, cu o prevedere expresă că va intra în vigoare în aceeași zi. 

 

Variantele lui Ionuț Mișa

Dincolo de amânarea depunerii declarațiilor, rămâne problema de fond. Deocamdată, Ionuț Mișa nu s-a decis cum vor fi plătite asigurările de sănătate și de pensii, prezentând o serie de planuri la audierile din Comisia economică a Senatului.

Mișa a declarat că regimul declarării veniturilor din activităţi independente ar putea fi schimbat astfel încât să nu mai fie necesară depunerea Declaraţiei 600, iar plata contribuţiilor sociale aferente să se facă pe bază de CNP. O altă variantă ar fi prelungirea amânării. ”Am primit foarte multe solicitări în comisie de extindere a termenului undeva în luna mai, era o idee de a se merge până la 25 mai sau chiar 1 iulie. Dată până la care să avem toate datele, consultări cu casa de sănătate şi casa de pensii”, a declarat Ionuţ Mişa după audierea din comisie.

El a dat de înţeles şi că s-ar putea reveni la regimul reţinerii la sursă şi a plăţii de către angajator a contribuţiilor aferente veniturilor din activităţi independente. „La categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, luăm în calcul revenirea la acest sistem, iar unde nu se poate – să mergem pe varianta declarării”, a spus ministrul Finanţelor.  Mișa a precizat că este luată în calcul şi varianta de a nu mai fi plătite contribuţiile la sănătate pentru venituri în afara salariilor.

 

Haos, urmat de ”analize”

În ceea ce priveşte persoanele care au depus deja Declaraţia 600, autorităţile se vor raporta la acel document. Ministerul intenţionează să introducă posibilitatea ca persoanele care au plătit contribuţii pentru veniturile estimate în Declaraţia 600 şi nu au realizat aceste venituri să primească sumele înapoi. De asemenea, în cazul în care persoana respectivă încetează pe parcursul anului contractul în urma căruia obţinea venituri suplimentare, aceasta trebuie să notifice organul fiscal cu privire la încetarea activităţii.

Decizia finală va fi luată în urma unei analize realizate de  Ministerul Finanțelor. Este cel puțin surprinzător că ministrul de Finanțe vorbește, acum, despre necesitatea unor analize, având în vedere că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat a fost decis de Guvernul Tudose în luna noiembrie 2017 (prin Ordonanța de Urgență 79/2017). Presa a prezentat reportaje realizate cu camera ascunsă care au demonstrat că funcționarii ANAF erau puși în dificultate de întrebări ale ziariștilor privitoare la această declarație.

Potrivit reglementărilor în vigoare, formularul care vizează obligaţiile referitoare la contribuţiile sociale, respectiv contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate trebuie depus de persoanele fizice care au obţinut venituri extra-salariale cumulate de minim 22.800 lei în 2017. Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente și depășesc acest prag trebuie să efectueze personal acele plăţi, trimestrial. Această declarație a fost aprobată printr-un ordin al ANAF publicat în Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2017 . Ordinul are la bază Ordonanța de Urgență 79/2017 pentru modificarea Codului Fiscal.

 

Liber pentru penali în Guvern

Deocamdată, una dintre certitudinele noului guvern este legată de prezența în Guvernul Dăncilă a membrilor PSD cu dosare penale, fapt confirmat de Liviu Dragnea. Întrebat de ce nu se vor respecta criteriile de integritate dorite de fostul premier Tudose în privinţa miniştrilor care au demisionat – Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh – Dragnea a răspuns: „Am hotărât să ne facem noi Guvernul, şi nu alte instituţii”. Rovana Plumb ar putea reveni în executiv pe postul de vicerepremier.

De asemenea, au apărut informații neoficiale potrivit cărora Sevil Shhaideh ar putea deveni secretar general al Guvernului. De altfel, Shhaideh a lucrat , în această perioadă la programul de guvernare. 

De fapt, pentru Dragnea miza nu este Rovana Plumb, care, oricum nu este urmărită penal, în urma refuzului Camerei Deputaților de a accepta cererea DNA. Potrivit unor surse din partid, adevărata miză este situația vicepremierului Paul Stănescu. Joi ar urma să fie jduecată o cerere a DNA de redeschide a unui dosar mai vechi, iar Dragnea a dat un semnal clar că Paul Stănescu, unul dintre susținătorii săi, va fi păstrat în guvern, indiferent de decizia luată de magistrați.

Secretariat pentru București

Noul guvern PSD va avea, în premieră și un Secretariat pentru București, care va funcționa ca un departament în cadrul Ministerului Dezvoltării, la propunerea primarului general Gabriela Firea. Primarul General a explicat pentru Hotnews.ro de ce a făcut această solicitare. “Pentru că avem foarte multe blocaje, oameni din ministere care frânează proiectele Capitalei făra nici un motiv real, atunci când ajung la avizare. Bucureștiul este cea mai mare aglomerare urbană, cel mai mare centru universitar, aici sunt instituțiile centrale ale statului, ambasadele, evenimentele internaționale”, a afirmat Firea.

Secretariatul ar urma să preia inițiativele legislative ale Primăriei, pentru a le transforma în proiecte de lege introduse pe agenda Guvernului. Executivul poate iniția proiecte de legi pe care le trimite Parlamentului, dar primăriile nu pot face astfel de demersuri. Noul departament va coordona toate structurile și personale din instituțiile statului care răspund de municipiul București -ANSVSA, ANAF, Mediu sau Direcția de Sănătate Publică.

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...
Ultima oră
Pe aceeași temă