22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăPlanul PSD pentru boicotarea referendumului

Planul PSD pentru boicotarea referendumului

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat că în mod sigur vor fi secţii de votare separate pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum, iar cine vrea să voteze la consultarea populară va trebui să se deplaseze 10-20 de metri. În sprijinul acestei organizări, social-democrații invocă legislația electorală. „Legea nu ne permite decât secţii de votare diferite. Aduceţi-vă aminte că, atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice alt scrutin electoral, au fost secţii de votare diferite”, a declarat coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici.

În realitate, legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului (3/2000) prevede exact contrariul. În situaţia în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfăşurat pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, respectiv pentru alegerea Preşedintelui României ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale „ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii“.

 

Secții la etaj

Legea referendumului a fost modificată în 2009, când a avut loc referendum pentru parlamentul unicameral odată cu alegerile prezidențiale. Decizia a fost luată după ce, cu doi ani în urmă, în 2007, la primele alegeri europarlamentare, președintele la acea vreme Traian Băsescu a convocat referendum pentru votul uninominal, însă guvernul a decis ca secțiile să fie separate. Consultarea populară nu a îndeplinit astfel cvorumul de prezență de 50%. Ulterior, în 2014, PSD a modificat legea scâzând pragul de validare la 30%.

De fapt, PSD pregătește o ordonanță de urgență pentru ca alegerile europarlamentare şi referendumul anunțat de Klaus Iohannis să fie organizate în secţii de votare separate, deși ambele scrutinuri vor avea loc pe 26 mai.

Așa cum menționam, cvorumul pentru validarea referendumului este de 30%. În aceste condiții, planul PSD este simplu. Dacă se va emite o ordonanță de urgență privind amplasarea secțiilor în locuri diferite, social-democrații, care organizează cele două scrutine, vor avea grijă să fie amenajate la o distanță cât mai mare. Secțiile pentru euroalegeri vor fi la parterul școlilor, iar cele pentru referendum la etaj. Primarii PSD îi vor îndemna pe alegători să meargă la vot, însă doar pentru euroalegeri și vor boicota referendumul pe teme de justiție.

„Ce ironie! La 10 ani după ce PSD (parte a coaliţiei cu PDL în Guvernul Boc) introducea prin OUG un articol în Legea privind organizarea referendumului (art. 15^1) care spune că în cazul organizării simultane de alegeri şi referendum, se folosesc aceleaşi secţii de votare, azi, acelaşi PSD se pregăteşte să anuleze măsura, tot prin OUG. Vrea să separe secţiile de votare în care cetăţenii vor vota pentru alegerile europarlamentare şi la referendumul convocat de Preşedinte în data de 26 mai 2019”, a comentat senatorul USR Florina Presadă. Ea susține că miza este folosirea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot – SIMPV. „În acest moment, există bază legală pentru folosirea SIMPV DOAR în cazul alegerilor europarlamentare. Referendumul convocat de Preşedinte are nevoie de un cvorum de prezenţă pentru a fi validat, aşadar PSD speră, probabil, că acesta va fi greu de dovedit în lipsa SIMPV, de unde şi separarea secţiilor de votare”, afirmă senatoarea.

 

Criticile PNL

Liderul PNL Ludovic Orban consideră că liderii PSD nu se dezmint şi cochetează cu infracţiuni legate de refeerendum, el susţinând că secţiile de votare sunt în mod obligatoriu comune, conform Legii referendumului. El atrage în mod public atenţia asupra faptului că o eventuală modificare a cadrului normativ, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, în sensul organizării unor secţii de votare separate pentru referendum, îi expune atât pe iniţiatori cât şi pe cei care se află în circuitul de avizare riscului de a intra sub incidenţa legii penale.

Aceasta întrucât scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vădit acela de a împiedica liberul exerciţiu al dreptului de a alege, infracţiune asimilată de Codul Penal şi în cazul referendumului. În acelaşi timp, este o împiedicare a exercitării cu bună-credinţă a drepturilor şi libertăţilor, prevăzută ca infracţiune de Legea răspunderii ministeriale.

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan afirmă că, Liviu Dragnea, care este condamnat penal pentru fraude la referendum, vrea să împiedice românii să ajungă în secţiile de votare ca să-şi exprime votul. Turcan solicită imperativ Guvernului să nu emită nicio ordonanţă de urgenţă în folosul personal al lui Dragnea şi avertizează că, dacă Viorica Dăncilă va semna un astfel de act, va răspunde penal.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...
Ultima oră
Pe aceeași temă