Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pe cine pregătește Toader pentru Parchetul General

Pe cine pregătește Toader pentru șefia Parchetului General

Judecătoarea Corina Mândrilă, de la Curtea de Apel București, ar fi în cărți pentru șefia Parchetului General. Pe 27 aprilie expiră mandatul actualului procuror general Augustin Lazăr. Președintele Klaus Iohannis poate respinge o singură propunere.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 21.02.2019 - 15:55

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat, joi, la ieşirea din Parchetul General, că va declanşa procedura de numire a noului procuror general. ”La finalul lunii aprilie expiră mandatul şi procedura se derulează între timp şi în felul ăsta până la expirarea perioadei vom avea un nou procuror general”, a afirmat Toader.

Potrivit unor surse judiciare, printre numele vehiculate pentru a prelua șefia Parchetului General se numără Corina Mândrilă, judecător la Curtea de Apel București. Întrebat dacă vizează pe cineva anume, Toader a spus: ”Păi nici n-am declanşat procedura şi acum vizăm? Vedem cine se va înscrie şi atuncea vom vedea”. El a evitat și să spună dacă viitorul șef al Parchetului General va fi procuor sau judecător: ”Deci nu avem de unde să ştim. Să vedem întâi cine se înscrie şi dintre cei înscrişi vom selecta. Credeţi că ai putea să ai un favorit înainte de a declanşa procedura?”.

Prin ordonanța emisă marți de Guvern, de modificare a legilor justiției, postul de procuror general poate fi ocupat și de către un judecător. Între timp, oronanța a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel încât va produce efecte.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a aflat, ieri, la sediul Parchetului General, fără a se întâlni, însă, cu procurorul general Augustin Lazăr. El a afirmat la sosire că se întâlneşte cu preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Elena Iordache, şi cu procurorul general adjunct Bogdan Licu.

 

Replica lui Lazăr

În replică, procurorul general Augustin Lazăr a declarat că Toader a contactat un procuror cu probleme de reprezentativitate, iar singurul care poate reprezenta Ministrul Public e procurorul general. În opinia sa, ministrul Justiţiei a recunoscut că a eşuat în demersurile sale ilegale. ”Domnul ministru tocmai a recunoscut că a eşuat în demersurile ilegale pe care le-a făcut. domnul ministru a recunoscut că trebuie începută procedura pentru următorul mandat. Domnul ministru a venit şi a spus că se termină mandatul procurorului general şi că trebuie... acest fapt trebuia făcut legal, lansată procedura legal, de la Ministerul Justiţiei,cum se face în mod legal, şi apoi să purtăm noi discuţii”, a declarat Lazăr.

”Dar dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie, conform legii, şi  de a reprezenta Ministrul Public în raport cu un alt reprezentant de instituţie, cu un ministru, este procurorul general. Domnia sa a contactat un procuror care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociaţiei Procurorilor. Acel procuror trebuie mai întâi să-şi clarifice probleme de legitimitate, de reprezentativitate în cadrul acelei asociaţii. Şi aceasta se poate face printr-o Adunare Generală, nu printr-o combinaţie obscură, în care aflăm că a fost pus în situaţia de a demisiona preşedintele Gabor, care era preşedintele acestei asociaţii”, a comentat Lazăr.

”Informaţia zilei nu era faptul că domnul ministru a venit tiptil aici şi nu a avut curajul să ia legătura cu procurorul general, nu era asta, ci faptul că magistraţii din ţară sunt convocaţi în adunri generale de CSM să-şi dea cu părerea,să-şi expună opinia cu referire la un act normativ suspect de neconstituţionalitate. ordonanţa de urgenţă a guvernului care tocmai a fost publicată şi care va bloca Ministerul Public, nu vom mai avea un Minister Public funcţional, spre bucuria unora”, a conchis procurorul general.

 

Iohannis a refuzat revocarea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 27 decembrie, că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocarea din funcţie a procurorului general. Președintele Klaus Iohannis a refuzat să îl revoce pe Lazăr, dar mandatul acestuia expiră în luna aprilie a acestui an.

Comentarii

loading...