5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăPartidele își fac pseudocurățenia pentru parlamentare

Partidele își fac pseudocurățenia pentru parlamentare

PSD și PNL vor băga în viitorul Legislativ multe personaje controversate, traseiști și oameni asupra cărora planează suspiciuni de toate felurile – de la corupți până la scandalagii.

Metoda pe care PSD a găsit-o pentru a-și ridica cota cât de cât la parlamentare este impunerea unor medici din afara partidului pe liste. Cele mai noi achiziții: fostul ministru al sănătății în Guvernul Cioloș, Patriciu Achimaș-Cadariu – în circumscripția Cluj, și Remus Mihalcea, managerul spitalului Colentina – în circumscripția Argeș.

Alți trei medici fuseseră deja anunțați drept candidați ai partidului: Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel, la Camera Deputaților, respectiv Senat din București, și rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, care deschide lista pentru Senat a PSD Mureș.

Așa-zisa curățenie a constat și în eliminarea unor personaje controversate, fără a merge însă în profunzime. Florin Iordache, ministrul „Altă întrebare”, a fost scos de pe listele de la Parlament pentru a fi pus președinte la Consiliul Legislativ. Totuși, Eugen Nicolicea, Carmen Dan, Viorica Dăncilă și Andreea Cosma nu vor mai prinde loc pe liste.

Baronul de Vrancea, Marian Oprișan, a dat o lovitură conducerii partidului, impunându-se pe lista din județ, în ciuda semnalului de opoziție venit de la centru. Marcel Ciolacu îi ceruse lui Oprișan să facă un pas în spate după ce a pierdut șefia Consiliului Județean în fața PNL. Deși Oprișan se pusese pe listă, Ciolacu a intervenit și a oprit candidatura sa.

Avocata Laura Vicol, avocata Alinei Bica, va deveni și ea parlamentar de Dolj din partea PSD. „Nu o cunosc pe doamna Laura Vicol, nu am auzit să fie nici coruptă, nici neprofesionistă. Am înţeles că sunt probleme că a avut anumiţi clienţi ca şi avocat. Acum, dacă dumneavoastră luaţi un interviu unui criminal înseamnă că nu mai aveţi dreptul să aveţi o viaţă politică?” a spus Marcel Ciolacu, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

Fostul ministru al Mediului, care a trecut prin ALDE și PPUSL, Grațiela Gavrilescu, ar fi și ea pe lista de Prahova a PSD. Ciolacu a fost întrebat dacă pe listele PSD se vor regăsi membri PPUSL, Ciolacu a spus că „este posibil”. În PPUSL sunt acum personaje precum Steluța Cătăniciu, Teodor Meleșcanu, mai mulți actuali deputați precum Andrei Gerea (fost PNL), Dorin Căprar (fost PSD), dar și celebra Maria Grapini, europarlamentarul care se împacă greu cu limba română. 

PNL s-a umplut de traseiști

PNL are șanse bune să se claseze primul la alegerile din 6 decembrie. Prin urmare, o serie de traseiști și personaje controversate și-au dorit să candideze la parlamentare din partea liberalilor. Unii dintre ei nu s-au încurcat în doctrine, în trecerea de la stânga la dreapta a eșicherului politic. Mai importantă a fost funcția.

Fostul președinte al Partidului Conservator, Constantin Daniel, care a trecut și prin ALDE și prin Pro România, este acum liberal. El candidează pentru Camera Deputaților, fiind pe locul doi în Argeș.

Un fost ministru traseist, care a făcut parte din Guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, venit pe filieră ALDE – senatorul Viorel Ilie a fost scos de pe liste prin intervenția președintelui Klaus Iohannis. El fusese pus inițial pe lista de Bacău, însă eliminat ulterior de Ludovic Orban la cererea șefului statului.

Scandal a fost și în filiala Brăila a PNL, unde mai mulți primari au demisionat din funcțiile politice după ce un alt traseist, plecat tot din PNL la PRM și apoi reîntors în partid, Alexandru Bucălău, a fost pus primul pe lista pentru Senat. Totuși, trebuie spus că postul de senator de Brăila nu este eligibil pentru PNL.  

La Camera Deputaților, PNL l-a pus cap de listă pe Alexandu Popa, supranumit „Șmecherul Făureiului”, după bătăi și scandaluri în județ. Întrebat de jurnaliști cu privire la Popa, Ludovic Orban a spus: ”Îl cunosc personal, are două masterate, e la doctorat în anul 1, e un candidat extrem de serios”.

Toma Petcu, un alt ministru reciclat din Guvernul Grindeanu, ajuns acolo pe filieră ALDE, a fost pus de PNL primul la Senat în Giurgiu, deci pe loc eligibil.

Pe listele PNL se mai găsesc însă și alte personaje controversate, precum Roberta Anastase, fost președinte al Camerei Deputaților din partea PDL, care candidează acum pentru Senat în filiala Prahova. De asemenea, la București, un traseist intrat în Parlament pe listele USR – Matei Dobrovie este pe locul patru la Senat, fără prea multe șanse a intra din nou în Legislativ. 

Tăriceanu sare în barca Pro România

Pro România Social Liberală, partid înființat prin fuziunea Pro România și ALDE nu este altceva decât alăturarea de formă a doi prieteni vechi – Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu. După ce ALDE a dat semnale că n-ar mai atinge pragul electoral, Ponta i-a dat o mână de ajutor vechiului său prieten pentru a-l băga încă o dată în Parlament. Calculând scorul pe București, nici Pro România nu ar fi atins pragul electoral, însă Ponta susține că punând la socoteală toate alianțe din țară de la alegerile locale ar avea undeva în jur de 8%. 

„Prințesa Băsescu” vrea și ea în Parlament

Fiica fostului președinte Traian Băsescu va candida și ea pentru un loc în Parlament în circumscripția Constanța, care îi este „a doua casă” după cum a menționat într-un discurs plin de bâlbe și poticneli prin care și-a anunțat candidatura. Listele de la Cameră și Senat pentru București vor fi deschise de Eugen Tomac, respectiv Cristian Diaconescu. 

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024, prin care se oferă subvenții pentru achiziționarea de automobile electrice și...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...
Ultima oră
Pe aceeași temă