13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechVictor Ponta și Liviu Dragnea, ţinte diferite pentru 2016

Victor Ponta și Liviu Dragnea, ţinte diferite pentru 2016

Fostul premier le-a transmis unor apropiaţi că nu mai vizează funcţii la vârful Partidului Social Democrat şi nu vrea o alianţă cu ALDE. Nu este clar dacă este o strategie bătută în cuie sau o încercare de a potoli temerile actualului lider, Liviu Dragnea. Acesta din urmă şi apropiaţii săi pregătesc debarcarea lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului.

La o lună şi jumătate după ce a demisionat din postul de prim-ministru, Victor Ponta a făcut prima încercare de a reveni în viaţa politică, organizând luni după-amiază  o întâlnire informală cu foştii miniştri din guvernul pe care l-a condus. În mod semnificativ, actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, nu s-a numărat pe lista invitaţilor, deşi a fost ministrul al Dezvoltării Regionale în cabinetul Ponta din 2012 până în mai 2015, deţinând şi postul de vicepremier până în decembrie 2014.

Relaţia dintre cei doi nu este foarte bună de mai multă vreme, dar s-a deteriorat după ce Liviu Dragnea a anunţat demisia lui Victor Ponta înaintea premierului, blocând posibilitatea acestuia de a se răzgândi. Ponta l-a invitat totuşi pe preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, deşi acesta nu a făcut parte din guvern, dar preşedintele Camerei Deputaţilor a evitat să participe. Interesant este că, potrivit informaţiilor neoficiale, la întâlnire ar fi venit, printre alţii, şi liderul UNPR, Gabriel Oprea, aflat în negocieri cu PSD pentru liste comune la alegerile de anul viitor.

Conferenţiarul Ponta. Pe gratis?

Chiar dacă reuniunea a avut, teoretic, un caracter apolitic, îmbrăcând forma unei mese în apropierea sărbătorilor, Ponta a făcut câteva referire şi la planurile sale de viitor, afirmă surse parlamentare. Astfel, el ar fi dat asigurări că nu este interesat să revină la vârful PSD şi că nu ar pregăti o alianţă cu ALDE. În ultima perioadă au circulat informaţii despre lansarea unui nou proiect politic – „continuator al USL” format din adepţii lui Ponta din PSD şi ALDE. Fostul premier şi-ar dori, totuşi, să candideze pentru un nou mandat de parlamentar, o decizie urmând să fie luată probabil după ce se va întâlni cu social-democraţii din colegiul său electoral din Gorj, pentru a vedea de ce sprijin se bucură.

Pe de altă parte, Victor Ponta ar fi spus că vrea să se axeze pe un proiect care nu are legătură cu politica – să ţină discursuri prin ţară şi străinătate. De altfel, a participat deja, în 16 decembrie, în calitate de „keynote speaker” (vorbitor principal) la conferința organizată la Beijing cu ocazia lansării „China – Central and Eastern European Countries Think Tank Network”. Fostul premier a menţionat pe contul său de Facebook că nu a primit bani pentru această participare.

„O precizare pentru a nu lăsa loc de interpretări și dezinformări: particip la multe evenimente internaționale în baza experienței și cunoștințelor acumulate, evident fără să primesc bani sau alte foloase”, a susţinut Victor Ponta. Explicaţiile lui vin în contextul în care rolul de „keynote speaker” este un model brevetat, deja, în Occident de foşti lideri politici, dacă este să-i menţionăm pe Bill Clinton, fost preşedinte al SUA, sau pe Tony Blair, fostul premier britanic. Aceştia o fac, însă, contra cost. Potrivit informaţiilor jurnaliştilor de la CNN, Bill Clinton a câştigat peste 100 de milioane de dolari ţinând peste 500 de  discursuri plătite, din 2001 când a părăsit Casa Albă.

La vânătoare politică

Reuniunea informală organizată de Ponta s-a dorit o replică după ce apropiaţii lui Liviu Dragnea au avut, în weekend, o întâlnire similară în Teleorman,  fieful lui Liviu Dragnea, unde acesta are un fond de vânătoare de 2.900 de metri pătraţi. Dragnea a susţinut, înainte de întâlnire,  că ar fi vrut să îl invite şi pe Victor Ponta, dar nu l-a găsit la telefon. „L-am căutat ieri (miercuri – n.r.) pe Victor Ponta, l-am sunat de câteva ori la telefon, nu mi-a răspuns. Nu ştiu dacă este în ţară, dar l-am căutat. Şi eu, şi mai mulţi colegi”, a precizat actualul lider al PSD.  Interesant este că, în ziua la care face referire Dragnea, 16 decembrie, Ponta postase deja pe Facebook, la 9.54, că este în vizită în China.

La reuniunea din Teleorman, liderii PSD au analizat perspectiva unei alianţe cu UNPR pentru alegerile locale şi parlamentare. Partidul lui Gabriel Oprea este în scădere în sondajele de opinie, dar unii social-democraţi consideră că au nevoie de procentele UNPR pentru a avea majoritate în consiliile judeţene şi în viitorul Parlament. De asemenea, s-a discutat despre debarcarea lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului, decizia finală urmând să fie luată la Comitetul Executiv din luna ianuarie.Tăriceanu nu a fost singura victimă a liderilor PSD. După ce au întors pe toate părţile situaţia politică, liderii PSD au ieşit la o partidă de vânătoare care a vizat mistreţi, şacali şi vulpi.    

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă