15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechVictor Ponta, despre modificarea Legii pensiilor militarilor: De ce sunt pedepsiți acești...

Victor Ponta, despre modificarea Legii pensiilor militarilor: De ce sunt pedepsiți acești oameni? Pentru că vrea Dragnea să-și schimbe niște chestori? Reacția Liei Olguța Vasilescu: Fostul premier suferă de amnezie de vară

UPDATE 20.30: Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, l-a contrazis pe fostul premier, Victor Ponta, după ce a susținut că Guvernul a modificat Legea pensiilor speciale, dar că, de fapt, este vorba despre pensiile militare de serviciu.

„Haideți să lămurim odată pentru totdeauna ce înseamnă pensie specială: acea pensie care se încadrează doar parțial principiului contributivitătii din Legea 263/2010 și care e reglementată de o Lege ce se referă doar la o anumită categorie de foști angajați. Fie că se numesc pensii militare, de serviciu sau indemnizații pentru parlamentari, dacă beneficiază de o lege proprie, se incadrează în categoria legilor speciale. De exemplu: diplomați -Legea 216/2015, funcționari parlamentari-Legea 215/2015, aviatori- Legea 83/2015, grefieri-Legea 130/2015, consilieri și auditori Curtea de Conturi-Legea 7/2016, magistrați -Legea 303/2004 și militari Legea 223/2015. Într-adevăr, până în anul 2015, când a părut Legea 223, militarii nu beneficiau de legislație proprie, fiind incluși în Legea 263/2010. Acum suntem într-o altă paradigmă. De care a uitat până și inițiatorul a mai toate legile speciale… Amnezie de vară…”, a scris Lia Olguța Vasilescu, pe Facebook.
  



Fostul premier al României, deputatul Victor Ponta, a afirmat, luni seara, într-o emisiune de pe postul Realitatea TV, că modificările aduse pensiilor militare ar fi fost determinate de dorința șefului PSD, Liviu Dragnea, de a-i face pe unii chestori să plece din Poliție.

„Pensiile speciale din această țară sunt pensiile parlamentarilor, magistraților, aviatorilor etc. Eu am înțeles ca Guvernul va acționa asupra pensiilor speciale, însă Ordonanța modifică o lege a pensiilor militare de stat, care sunt altceva. Deci nu s-a atins nimeni de nicio pensie specială. S-a modificat legea 223/2015 care se referă la pensiile militare de serviciu, care au existat de la Alexandru Ioan Cuza și până azi și există în toate țările NATO", a explicat fostul premier. 

În opinia sa, modificarea Legii pensiilor militare ar fi trebuit supusă dezbaterii Parlamentului.



 

„Eu nu sunt de părere că trebuie să schimbi Legea pensiilor și să-i afectezi pe toți. Eu sunt de părere că pentru veniturile foarte mari poți să introduci o taxă specială. Un impozit este o chestiune pe care trebuie să și-o asume cel care guvernează, dar la noi nu-și asumă nimeni nimic", a mai susținut  Victor Ponta.

Totodată, el l-a acuzat pe șeful PSD că ar fi vrut schimbarea legislației pentru că ar fi dorit să schimbe niște chestori.

„Sunt foarte mulți cu pensii mici, care au fost militari, și care sunt sancționați. De ce îi pedepsesc pe acești oameni? pentru că vrea Dragnea să-și schimbe niște chestori? Dragnea și-a dorit puterea absolută doar pentru el și când a avut-o pe toată a folosit-o prost. Conducerea PSD a fost confiscată. Nici n-au mai fost ședințe. Liviu Dragnea decide. În România a mai fost. A fost Traian Băsescu cu PD la fel. Cred că atunci când un om decide tot și are și puterea, acel om o ia razna. Iar Dragnea a luat-o razna mai repede. Eu am luat puține decizii singur", a mai spus deputatul.

Victor Ponta a mai susținut că unii ofiţeri din poliţie ar avea avut un regim privilegiat, întrucât s-au pensionat în condiţiile vechi de pensionare şi apoi au fost reangajaţi, cumulând pensia cu salariul. 



 

„E un chestor, domnul Ciocoiu, care a ieşit la pensie când eu am contrasemnat decizia domnului Grindeanu de a-l da afară din fucţie. A ieşit la pensie imediat şi în prima zi a guvernului Tudose a fost reangajat. Pentru că doamna Carmen Dan vrea să ţină un chestor lângă ea, modificăm o lege”, a mai spus el.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legii pensiilor militare, document ce prevede ca pensiile să nu fie mai mari decât salariul avut în activitate iar actualizarea să facă în funcţie de rata de inflaţie. 



 

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă