USR: Partidul a luat act cu surprindere de autodenunțul lui Mircea Kivu legat de colaborarea cu fosta Securitate. Sociologul nu este membru al formațiunii

Partidul Uniunea Salvați România (USR) a precizat, joi, că sociologul Mircea Kivu a fost colaborator al formațiunii, în perioada campaniei electorale, dar că nu este membru USR. Precizarea vine în contextul în care Mircea Kivu a afirmat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că a colaborat cu Securitatea.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 19.05.2017 - 00:36

Partidul Uniunea Salvați România (USR) a precizat, joi, că sociologul Mircea Kivu a fost colaborator al formațiunii, în perioada campaniei electorale, dar că nu este membru USR. Precizarea vine în contextul în care Mircea Kivu a confirmat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că a colaborat cu Securitatea, după ce directorul editorial RL, Sabin Orcan, a dezvăluit miercuri acest lucru.

„Partidul Uniunea Salvați România a luat act cu surprindere de autodenunțul sociologului Mircea Kivu legat de colaborarea cu fosta Securitate. Mircea Kivu a fost un colaborator din perioada campaniei electorale, dar nu este membru USR. Mircea Kivu nici nu ar fi putut să devină membru USR întrucât toți membrii partidului sunt evaluați, înainte de admitere, pe baza unor criterii de integritate, iar printre acestea se prevede că nu trebuie să fi colaborat cu fosta Securitate sau să fi deţinut funcții de conducere în cadrul Partidului Comunist Român. USR este un partid modern și pro-european care se disociază ferm, explicit și neechivoc de tot ceea ce a însemnat regimul comunist și reminiscențele sale. Valorile USR se bazează pe democrație internă, integritate și transparență față de membrii USR și față de societate”, se precizează într-un comunicat de presă al USR.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, sociologul Mircea Kivu a scris despre colaborarea sa cu Securitatea.

„Se întâmpla la mijlocul anilor '80, la puțin timp după ce devenisem sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbană al Institutului de Proiectare Construcții Tipizate (IPCT) — actualul CURS. Am fost contactat de securistul institutului, care m-a chemat la o 'discuție', cu două persoane pe care nu le cunoșteam, dar care s-au recomandat drept ofițeri de Securitate. (...) M-au întrebat dacă aș fi de acord ca, în măsura în care aș afla despre asemenea acțiuni, să le aduc la cunoștință. Am răspuns afirmativ. Mi-au cerut să semnez un angajament scris că voi face așa. Mi-au cerut să îmi aleg un nume cu care să semnez informările, dacă vor fi. Am scris angajamentul, după dictare, alegând numele de cod 'Mihai'. Știam vag ce înseamnă semnarea unui asemenea act (astăzi știu mult mai multe). Nu găsesc alt resort pentru a-l fi semnat decât lașitatea. Desigur, erau niște amenințări voalate, că mi-aș putea pierde postul pe care tocmai îl căpătasem, dar nimic concret. Nu am avut puterea de a spune 'nu'. Mi-am spus că voi reuși să-i 'fentez', să nu le spun nimic important, nimic ce ei nu ar fi știut deja'', a scris Kivu.


Citește și:  Sabin Orcan explică de ce nu mai scrie Mircea Kivu la România Liberă: Sociologul a colaborat cu Securitatea. A dat note informative sub numele de cod "Mihai". Cum răspunde Mircea Kivu

Directorul editorial al ziarului România liberă, Sabin Orcan, a explicat, pe contul său de Facebook, de ce a încetat colaborarea sociologului Mircea Kivu cu publicația. Astfel, Mircea Kivu ar fi colaborat cu Securitatea, dând note informative sub numele ”Mihai”. Sociologul Kivu a confirmat, ulterior, afirmațiile jurnalistului, menționând că ”eu îndrăznesc să cred că nimeni nu a avut de suferit de pe urma notelor informative scrise de mine. Dar nu pot fi sigur că aşa este”.

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...