15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechUniunea Salvați România, partidul care refuză să aibă o ideologie. Nicușor Dan...

Uniunea Salvați România, partidul care refuză să aibă o ideologie. Nicușor Dan a fost reales președinte pentru doi ani. Obiectivul noii conduceri a acestei formațiuni politice este acela de a nominaliza primul ministru în 2020

Participanții la Congresul Uniunii Salvați România (USR)  de la Cluj au ales noua conducere a partidului, care a primit un mandat de doi ani. Fondatorul acestei formațiuni politice, Nicușor Dan, a fost reales în funcția de președinte.

Dintre vicepreședinți, clujeanul Levente Elek a primit cel mai mare număr de voturi. Din noua conducere mai fac parte reprezentanta USR București, Clotilde Armand, fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, ori deputatul Claudiu Năsui. Președintele USR, Nicușor Dan, a declarat că obiectivul său este ca, în viitorii doi ani, să transforme această formațiune politică în cel de-al doilea partid din România. Pentru 2020, Nicușor Dan ar dori ca reprezentanții USR să candideze cu șanse la alegerile locale, iar scorul pe care acest partid îl va obține la alegerile parlamentare să îi permită să îl nominalizeze pe viitorul prim-ministru.

Platforme politice diferite

Reprezentanții USR au stabilit că această formațiune politică își va păstra caracterul unei uniuni în care vor fi păstrate diferite platforme politice, de la cele progresiste la cele conservatoare. Astfel, USR nu își va asuma o ideologie politică în sens clasic, ci diferite politici publice prin intermediul cărora va încerca să găsească soluții punctuale la problemele societății românești.

Pentru elaborarea de politici publice, Nicușor Dan nu exclude colaborarea cu membrii echipei fostului prim-ministru Dacian Cioloș, grupați în Platforma România 100.

De asemenea, el  nu exclude fuziuni sau alianțe cu noile partide apărute anul trecut. Nicușor Dan este de părere că sunt legitime dezbaterile despre viitorul României și s-a referit în acest context și la posibila restaurare a monarhiei. Problema atitudinii USR față de posibila restaurare a monarhiei a apărut în contextul în care principalul contracandidat al lui Nicușor Dan la alegerile interne, deputatul clujean Emanuel Ungu­reanu, clasat pe locul doi în cursa pentru șefia acestui partid, este un adept declarat al întoarcerii României la monarhia parlamentară, iar printre liderii marcanți ai acestei formațiuni politice se regăsesc și alți activiști declarați în favoarea schimbării formei republicane de guvernământ cu o monarhie parlamentară.

Doi poli de putere

Prin noul statut, USR a devenit primul partid politic românesc care dă posibilitatea membrilor săi să voteze în referendumuri interne, prin care pot decide asupra unor probleme controversate.

Aceste consultări interne, unde membrii votează exclusiv electronic, pot fi convocate de Biroul Național sau de minim 200 de semnături pentru fiecare prag de câte 2.000 de membri ai USR. De asemenea, membrii conducerii acestei formațiuni politice trebuie să își publice pe site-ul USR declarațiile de avere și cele de interese.

Mai mult, pe site-ul acestei formațiuni vor fi publicate toate documentele contabile, care vor putea fi consultate în original, la sediile USR, de către toți membrii interesați ai acestui partid politic.

Congresul USR de la Cluj a arătat că în această formațiune politică există doi poli geografici de putere. Primul este reprezentat de Bucu­rești, unde echipa fostei Uniuni Salvați Bucureștiul a obținut rezultate foarte bune la alegerile locale.

Cel de-al doilea pol de putere este Clujul, de unde provin prim-vicepreședintele USR, Levente Elek, vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu, dar și principalul contracandidat al lui Nicușor Dan, deputatul Emanuel Ungureanu.

De asemenea Clujul este singurul județ care are doi reprezentanți în Biroul Național al USR și, de asemenea, doi reprezentanți în Comisia de Arbitraj a acestei formațiuni politice.   

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă