13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăTechTăriceanu propune Guvernului să analizeze modelul economic israelian

Tăriceanu propune Guvernului să analizeze modelul economic israelian

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că economia românească va deveni performantă dacă se va îndrepta către industrii inovative şi propune autorităţilor române analizarea modelului israelian care i-a fost prezentat miercuri în întâlnirea cu un grup de oameni de afaceri din industria high-tech, informează Agerpres

“În ultimii 20 de ani, Israelul a reuşit o transformare economică miraculoasă, de la o economie bazată pe activităţi tradiţionale către o economie bazată pe tehnologiile înalte, către domeniile IT, care i-a permis să dezvolte produse şi servicii cu mare valoare adăugată. Acestea au făcut ca Israelul să fie în momentul de faţă, după SUA şi China, a treia naţiune, ţară, ca număr de societăţi listate pe bursele internaţionale. Pentru mine este interesant să analizăm cum a funcţionat acest mecanism şi să învăţăm din experienţa Israelului pentru a face în România acelaşi lucru. Să fructificăm nivelul înalt de educaţie, de pregătire pe care îl au foarte mulţi români, să mergem de la o industrie cu un profil mai degrabă clasic către o industrie care e capabilă să furnizeze produse şi servicii cu o mare valoare adăugată spre beneficiul economiei şi al oamenilor”, a afirmat miercuri Tăriceanu, după întâlnirea cu oamenii de afaceri israelieni. 

Tăriceanu a menţionat că a discutat despre incubatoarele de afaceri, care s-ar putea dezvolta în zonele cu universităţi puternice şi a subliniat că îşi doreşte ca “inginerii, care lucrează astăzi în industria IT şi care sunt plătiţi cu salarii mai degrabă modeste, să îi vadă în România în această industrie de vârf, plătiţi la nivele comparabile cu cele din celelalte ţări occidentale”. 

“Noi nu discutăm despre afacere. Nu e o firmă care a venit să facă o afacere în România. Vrem să dăm posibilitatea autorităţilor române, guvernamentale, de a lua cunoştinţă de această fabuloasă evoluţie pe care a avut-o Israelul, să înţelegem modul în care şi-a clădit acest succes şi să ne inspirăm din el, să facem şi din România o economie mult mai performantă decât cea pe care o avem astăzi, într-un sens pe care mi-l doresc demult. Ştiţi bine că visul meu este să văd România a şaptea putere economică a Europei. Nu o să putem să facem acest lucru mergând numai pe drumul clasic, bătătorit, pe care economia românească a mers până acum, ci mergând către industriile inovative”, a subliniat Tăriceanu. 

El a explicat că în Israel acest model economic a avut la bază o contribuţie importantă guvernamentală, a sectorului public. 

“În tot ceea ce înseamnă industrii inovative riscurile sunt extrem de mari şi fondurile de capital de risc nu sunt dispuse să îşi asume în integralitate riscurile finanţării unor afaceri care debutează. De aceea este importantă şi implicarea sectorului guvernamental, care poate să preia o parte din riscuri, să dea încredere investitorilor care să vină şi să demareze astfel de afaceri”, a mai spus Tăriceanu. 

La rândul său, Oren Gershtein, CEO Ideality Roads, a evidenţiat rolul parteneriatului între sectorul public şi cel privat în Israel. 

“Economia Israelului a făcut marele pas de la o economie bazată pe agricultură şi industrii tradiţionale către o economie high-tech. Există multe cauze ale acestui succes, însă de menţionat este parteneriatul între sectorul public şi cel privat. În cadrul structurii care a funcţionat în Israel, Guvernul a participat de-a lungul întregului proces de la crearea ideii inovatoare sau a produsului şi până la intrarea acestui produs pe piaţă, de la dreptul de proprietate intelectuală la lansarea pe bursă a produsului. Această relaţie continuă între mediul academic, sectorul privat, industrie şi guvern de-a lungul celor două decenii şi jumătate a produs nişte rezultate economice care nu au mai fost întâlnite în niciun alt stat din lume”, a susţinut Oren Gershtein. 

El a menţionat că în Israel sunt prezente peste 300 de firme multinaţionale în domeniul cercetării şi dezvoltării, care “îşi investesc resursele pentru că Israel este un centru de antreprenoriat şi de inovaţie, care oferă avantaje pe planul concurenţei internaţionale”. 

“Dacă există un factor care să dovedească că în România se poate realiza acelaşi lucru acesta este indexul economiei bazate pe cunoştinţe. Pe baza acestui index s-a dovedit faptul că România a reuşit din rândul a 160 de ţări să ajungă de pe locul 50 pe locul 44, dovedind astfel că are toate ingredientele necesare pentru ca acest proces să aibă succes”, a adăugat oaspetele israelian. 

Potrivit lui Tăriceanu, Oren Gershtein se va întâlni miercuri şi cu miniştrii Educaţiei şi Comunicaţiilor, cărora le va prezenta modelul economic israelian. 

La întâlnirea de la Senat a participat ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Tamar Samash. 

Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....
Ultima oră
Pe aceeași temă