15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechPSD a început să fugă de suspendarea lui Băsescu

PSD a început să fugă de suspendarea lui Băsescu

Declarațiile liderilor PSD prefigurează un refuz al implicării în suspendarea lui Traian Băsescu, premierul temându-se și de izolarea sa pe plan extern. De altfel, în ultimele zile mai mulți oficiali americani și britanici au criticat Executivul pentru numărul mare de ordonanțe de urgență.

Premierul Victor Ponta a recunoscut, ieri, că PSD și-ar asuma riscuri pe plan extern dacă ar susține propunerea de suspendare a lui Traian Băsescu, lansată de Călin Popescu Tăriceanu. După ce a transmis alegătorilor că l-ar vrea sancționat pe Traian Băsescu, Ponta a sugerat că va lua o decizie diferită. „Suspendarea preşedintelui presupune nişte implicații interne şi internaționale. Din acest punct de vedere, pot să trec peste ceea ce simt în acest moment, şi anume faptul că orice zi fără Traian Băsescu preşedinte e un act de dreptate la adresa românilor, şi pot să asum responsabilitatea, ca prim-ministru şi candidat la preşedinţie, a evaluării tuturor rezultatelor, efectelor, implicaţiilor unei asemenea acţiuni“, a explicat Ponta.

Liderul PSD s-a întâlnit, ieri, cu Tăriceanu, afirmând că, în opinia sa, acesta a vrut să tragă “un semnal de alarmă“, astfel încât Traian Băsescu să nu aibă impresia că poate face orice pentru că este la finalul mandatelor. Referindu-se la implicațiile interne și internaționale, premierul a recunoscut, implicit, că  este într-o situație delicată după lansarea propunerii de suspendare. Refuzul ar tensiona relațiile cu tabăra susținătorilor suspendării. Pe lângă Tăriceanu, cel care a lansat propunerea, proiectul este susținut de imperiul media deținut de Dan Voiculescu. De altfel, singurele partide care au anunțat, oficial, că susțin propunerea sunt PLR și PC, care au grup parlamentar comun. În schimb, declanșarea celei de-a treia suspendări, care depinde de semnăturile parlamentarilor PSD, ar provoca reacții externe critice, așa cum s-a întâmplat în 2012. Victor Ponta vrea să evite izolarea pe plan extern, pericol dovedit de numeroase semnale în acest sens, ultimul lansat chiar ieri.

Noul ambasador al Marii Britanii la București, Paul Brummell, a subliniat că investitorii britanici i-au reclamat probleme ale mediului de afaceri din România, care ţin de numărul mare de ordonanţe de urgenţă şi de legislaţie, iar critici similare au venit în această săptămână și dinspre oficiali ai guvernului american. „Investitorii au reclamat probleme legate de legislaţie, care uneori nu este foarte clară, de foarte multe ordonanţe de urgenţă, şi au spus că ar fi mai bine pentru ei dacă ar avea o situaţie mai stabilă privind legislaţia şi regulile de business“, a declarat Paul Brummell. Ambasadorul britanic a subliniat că şi în opinia sa o ordonanţă de urgenţă ar trebui folosită numai în situaţii de urgenţă. După adoptarea ordonanței de urgență care permite traseismul aleșilor locali pentru 45 de zile, ambasadele SUA și Marii Britanii au criticat, de mai multe ori, practica ordonanțelor de urgență, cerând dezbateri parlamentare pentru proiectele importante. Ponta s-a angajat, recent, să evite emiterea ordonanțelor de urgență, semn că vrea să evite deteriorarea relațiilor cu partenerii occidentali.

Argumentele lui Dragnea

Un semnal și mai clar a fost transmis de vicepremierul Liviu Dragnea. Acesta a declarat că, din punctul său de vedere, Traian Băsescu ar trebui „suspendat mâine“, precizând însă că un demers de suspendare la final de mandat al actualului preşedinte nu ar avea rost. Dragnea a spus că un astfel de demers l-ar transforma pe Băsescu în actor politic de prim-plan în campanie. Mai mult, el a calculat că este aproape imposibil ca la referendum să se întrunească un cvorum de 50%, pentru că alegătorii s-ar teme de procurori – cu referire la anchetele DNA și Parchetului General după referendumul din 2012. În plus, vicepremierul a atras atenția că Traian Băsescu ar putea cere Curții Constituționale prelungirea mandatului de președinte, din cauza lunilor în care nu şi-a putut exercita prerogativele în urma procedurilor de suspendare din 2007 şi 2012. El a afirmat că este posibil ca social-democraţii să se trezească “împărţind mărţişoare”, în timp ce Băsescu ar fi încă preşedinte, iar Victor Ponta – ales între timp şef al statului – ar sta pe tuşă.

Și deputatul PSD Florin Iordache a recunoscut că social-democrații au rezerve față de inițiativa lui Tăriceanu. „Așteptăm să vedem care sunt încălcările constituționale. Nu putem să semnăm așa, fără să vedem materialul. Poate unii colegi vor semna, unii nu“, a afirmat deputatul.

Suspendarea preşedintelui presupune nişte implicații interne şi internaționale. Din acest punct de vedere, pot să trec peste ceea ce simt în acest moment.“  Victor Ponta,prim-ministru

MESAJ

Ce așteaptă SUA

Politicienii din România ar trebui să se concentreze pe chestiunile importante pentru cetăţeni, precum economia, locurile de muncă, viitorul ţării, a declarat, ieri, Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA, precizând că dialogul politic trebuie să se bazeze pe respect reciproc.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă