23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechPremierul Tudose prezice că ROBOR nu va mai scădea

Premierul Tudose prezice că ROBOR nu va mai scădea

Premierul Mihai Tudose este ferm convins că indicele ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele) nu va mai avea cum să scadă,  fiindcă a atins deja un minim istoric în lume. Pentru alte întrebări din domeniul bancar, Tudose le-a recomandat jurnaliștilor o întreveder cu guvernatorul BNR.

Premierul a fost întrebat despre creşterea indicelui ROBOR, cursul leu-euro şi creşterile de preţuri.

Înainte ca Tudose să răspundă, Liviu Dragnea i-a şoptit: ”Fii şi tu mai calm, că…”.

”La preluarea mandatului, s-a spus că la sfârşitul lui august nu o să mai avem bani de salarii. Apoi, toată lumea ne-a recomandat să fim mai blânzi cu anumiţi operatori economici, că, nu ştiu, va veni şi răzbunarea, probabil”, a afirmat premierul.

El a susţinut că indicele ROBOR nu putea decât să crească.

”ROBOR în România nu avea cum să mai scadă, a atins un minim istoric în lume, nu putea decât să crească. Pe segmentul bancar, cred că puteţi să îl întrebaţi foarte bine pe domnul guvernator al Băncii Naţionale, domnia sa coordonând şi trebuind, cel puţin din punct de vedere teoretic, să aibă grijă de aceste fluctuaţii”, a spus Mihai Tudose.

”Iar puterea de cumpărare se calculează luând în calcul toate aceste elemente, inclusiv preţurile”, a intervenit şi Liviu Dragnea.

Premierul s-a referit şi la scumpirea energiei electrice: ”La scumpirea la energie electrică, acum două luni am luat o hotărâre în Guvern de a trimite o solicitare Parlamentului, în vederea efectuării unei anchete privind activitatea ANRE, care s-a soldat şi cu înlocuirea conducătorului unităţii, pentru că acolo anumite lucruri au derapat din cauza neefectuării la timp sau în condiţii legale a unor licitaţii pentru contracte”.

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut vineri până la nivelul de 2,18%, cel mai mare din octombrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).

Joi, indicatorul Robor la 3 luni a urcat la 2,09%.

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Nivelul atins vineri – 2,18% – este cel mai mare din 28 octombrie 2014, când a atins pragul de 2,20%.

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. 

Indicele Robor la 6 luni a crescut la 2,29%, cel mai mare nivel din 5 noiembrie 2014, când a fost tot 2,29%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă