20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechOprea nu pleacă, Dragnea îl lasă pe Ponta în ofsaid

Oprea nu pleacă, Dragnea îl lasă pe Ponta în ofsaid

Prima ieșire publică a vicepremierului, la aproape o săptămână de la tragicul accident, nu doar că nu a lămurit semnele de întrebare apărute, dar a ridicat altele noi. Despre demisie, nici vorbă, mai ales că partenerii de coaliție nu dau vreun semn că l-ar dori plecat din funcție.

După ce a luat amploare valul întrebărilor fără răspuns legate de moartea polițistului Bogdan Gigină, iar protestele din weekend au ajuns și în presa internațională, Gabriel Oprea, vicepremier și ministru de Interne, a binevoit ieri să aibă o declarație publică. Scurtă și citită de pe foaie, fără a lăsa jurnaliștilor posibilitatea să-i adreseze întrebări.

Puținele precizări făcute de Oprea la șase zile de la accident nu au avut darul să risipească semnele de întrebare, ba chiar au ridicat unele noi. Potrivit premierului, deplasarea în timpul căreia s-a produs decesul polițistului ar fi fost „desfășurată în scop profesional“, drept pentru care „speculațiile“ că ar fi încălcat legea ar fi „complect (sic!) nefondate“. Or, legea nu vorbește de „scopuri profesionale“ care ar justifica folosirea coloanei oficiale de către miniștri, ci de „situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență“. Apoi, Oprea a susținut că nu a știut „că este vorba despre un accident“ și că mașina în care el se afla și-a continuat deplasarea la semnalul unuia dintre polițiștii din mașina din față. Totuși, în comunicatul Poliției Capitalei din 22 octombrie se arăta că „imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la fața locului și au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor“.

Oprea a mai spus, ieri, că a ales să nu facă declarații publice după accident sau înaintea înmormântării polițistului „din respect pentru familia îndurerată“. „Am ales să mă asigur că familia lui Bogdan Gigină ştie cât de mult regret, că regretăm noi, toţi cei din MAI, pierderea acestuia“, a mai precizat vicepremierul.

 

Responsabilitatea,
pasată premierului

 

Tot ieri, social-democrații au făcut primele declarații oficiale în scandalul Oprea, declarații așteptate de câteva zile de toată presa, în condițiile în care, în absența unei demisii, înlăturarea liderului UNPR din Guvernul Ponta poate fi decisă în sediul din Kiseleff. Întrebat dacă Oprea ar trebui să-și dea demisia, baronul de Vrancea Marian Oprișan a răspuns: „Haideți să fim serioși!“. După care a început să vorbească despre „jocul politic murdar“ pe care l-ar face PNL, vrând „să dea jos Guvernul care a făcut bine românilor“.

Mult mai nuanțat în declarații a fost președintele PSD, Liviu Dragnea. Potrivit acestuia, întrebarea despre demisie ar trebui adresată lui Gabriel Oprea, iar întrebarea despre demiterea acestuia ar trebui pusă premierului Victor Ponta, în condițiile în care „fiecare om stabilește cum își gestionează propria onoare“. Șeful social-democraților a subliniat, în mod voit, câteva aspecte esențiale: „un tânăr polițist a murit în uniformă, executând niște ordine pe care le-a primit de la superiorii săi“, „toată opinia publică vrea foarte curând răspunsuri“, iar PSD „nu are de ce să intre în acest subiect“, deoarece Ponta este cel ce deține „instrumentul constituțional“ al înlăturării lui Oprea. În acest fel, Dragnea îl lasă pe premier, care are deja imaginea extrem de șifonată, să tragă ponoasele unei decizii impopulare de menținere a liderului UNPR în Guvern. Ca și cum Ponta ar mai decide ceva pe cont propriu în privința activității Executivului și ca și cum social-democrații nu ar ști foarte bine că o demitere a lui Oprea ar echivala cu pierderea puterii.

 

PNL: moțiune simplă
și eventuală anchetă

 

Deși unii liberali au propus intrarea în grevă parlamentară până la demisia sau demiterea lui Oprea, conducerea PNL a decis să depună la Senat o moțiune simplă împotriva șefului MAI, iar la Camera Deputaților să ceară înființarea unei comisii de anchetă. Evident, față de greva parlamentară, variantele alese sunt de impact mai mic, dacă nu chiar spre zero. Presupunând că moțiunea simplă ar trece, ea nu ar atrage automat demiterea lui Oprea, iar astfel de demersuri se bucură, din start, de minimă expunere media. Cât despre constituirea unei comisii de anchetă, trebuie să fie de acord și puterea, prin deputații care o reprezintă.

Liberalii mai iau în calcul să ceară audierea lui Oprea în Comisia de apărare din Senat și în Comisia de abuzuri din Cameră.

 

UNPR invadează internetul

 

În locul deja clasicilor postaci, progresiștii au apelat la o metodă inventivă pentru a-și răspândi pe internet mesajele: un așa-zis concurs cu premii. Cei care vor umple rețelele de socializare cu cât mai multe texte livrate de UNPR pot câștiga, lunar, premii de genul excursie la Viena, weekend pe Valea Prahovei sau cină într-un „restaurant elegant din București“. „Concursul“ se desfășoară până în septembrie 2016, astfel că, practic, Oprea și ai lui și-au asigurat aproape gratis o întreagă armată de sute, poate chiar mii de agenți electorali. 

Cele mai citite

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă