6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechO nouă propunere a senatorului Iovescu: program de lucru de 6 ore...

O nouă propunere a senatorului Iovescu: program de lucru de 6 ore și creșterea salariului minim

Senatorul UNPR de Timiș Ioan Iovescu, care propunea expunerea Noului Testament la intrările în Palatul Parlamentului, a spus că ar vrea să reducă programul de lucru din România, de la 8, la 6 ore și de asemenea să majoreze salariul minim pe economie.

”Ideea este veche. Din 2013 mă muncește acest gând. E o penurie de locuri de muncă și m-am gândit că unii oameni trag la trei schimburi în opt ore și ce bine ar fi dacă s-ar reduce programul. În prima fază m-am gândit la cei care lucrează în trei schimburi. Am abordat în cadrul partidului această problemă, la PPDD, și nu am găsit nicio susținere de niciun fel. Mi s-a spus că cei de la Comunitatea Europeană nu permit așa ceva, că pierdem investitorii că – vezi, Doamne – nu mai vin, că lucrează prea puțin muncitorii. Și am amânat, dar acum am prins puteri, când am auzit că Suedia aplică ideea, deci treaba cu Comunitatea Europeană nu mai stă în picioare, putem face așa ceva, doar să avem voință politică”, a declarat Iovescu, potrivit Mediafax.

El a adăugat că, mai ales la sate, oamenii mai au de lucru și prin gospodărie și că de cele mai multe ori aceștia sunt ”agitați” la serviciu.

”Avantejele sunt multiple. Nu găsesc un dezavantaj, mai ales la niveul salarizării noastre. Investitorii vin la noi pentru că, mai ales, forța de muncă este foarte ieftină. Un schimb plătit, trei muncitori, cât poate să îi coste? Randamentul sunt convins că va fi mai mare, dacă omul muncește doar șase ore. În administrația publică locală eu cred că oamenii stau degeaba opt ore. Am văzut la comune, din experiența proprie, că oamenii sunt agitați la sate și ar mai face ceva pe lângă case, dar ei stau opt ore la serviciu. Suedezii spun că în acest fel oamenii sunt mai fericiți, de ce nu am fi și noi mai fericiți? Să poată oamenii să aibă împărtășire în cadrul familiei, să poată să se întâlnească, să stea mai mult cu copiii, să le dea educație”, a mai spus Iovescu.

Parlamentarul a mai propus, de asemenea, majorarea salariului minim pe economie.

”Pe lângă acest lucru (program de lucru de șase ore – n.r.) susțin mărirea salariului minim pe economie până la 1.500 de lei brut. Am avut o întâlnire cu domnul Gabriel Oprea și mi-a spus că o să discutăm în cadrul partidului”, a mai declarat Iovescu.

Senatorul de Timiș a precizat că va face un proiect de lege cu cele două propuneri, dar că trebuie stabilite clar și ”incompatibilitățile”.

”Vom face un proiect cum a fost cel cu primul loc de muncă și care a trecut de Senat. Acest proiect (cel privind reducerea programului de lucru și majorarea salariului mimim pe economie – n.r.) trebuie să îl gândim, pentru că pot apărea probleme. Oamenii vor avea posibilitatea să lucreze cu jumătate de normă al doilea job, dacă s-ar aplica ideea cu șase ore. Trebuie să stabilim clar și incompatibilitățile ca unele job-uri din administrația publică, din finanțe, să nu generalizeze incompatibilități. De exemplu, mie mi se pare o mare scăpare a legii ca parlamentarii să poată să pledeze în instanță contra statului român. Mi se pare o mare incompatibilitate. Eu am lucrat ca instructor auto. Legea din 1966 era foarte simplă (Codul Rutier – n.r.). Așa vreau să fie legile și acum”, a mai spus Iovescu.

Ioan Iovescu a fost ales senator de Timiș în anul 2012 din partea PPDD, apoi a trecut la UNPR. El a ajuns parlamentar prin redistribuirea voturilor în același colegiu uninominal în care a fost ales și Ilie Sârbu (PSD).

În luna aprilie, Iovescu a solicitat ca la toate intrările din Palatul Parlamentului să fie expus “Noul Testament cu Psalmii”.

“Subsemnatul Ioan Iovescu, senator ales în Colegiul electoral nr.4, circumscripţia electorală 37 Timiş, vă supun atenţiei o solicitare de expunere la toate intrările în Palatul Parlamentului a Noului Testament cu Psalmii, donat de către Grupul Internaţional GIDEONS. În acest sens doresc să dispuneţi amplasarea unor suporturi la fiecare intrare pe care să fie aşezate cele două tipuri, A5 şi A6, cu menţiunea «Gratuit»”, se menţiona în solicitarea senatorului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă