15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăTechScandal după votul la Legea defăimării. Liviu Dragnea vrea să facă plângere...

Scandal după votul la Legea defăimării. Liviu Dragnea vrea să facă plângere penală împotriva Camerei Deputaților

UPDATE 16,45: Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că va depune o plângere penală în care va cere declanșarea urmăririi penale in rem împotriva Camerei Deputaților. Plângerea este urmare a respingerii, în plenul Camerei, a proiectului inițiat de Dragnea și cunoscut sub numele “Legea defăimării”.

UPDATE 16.20: Șeful PSD, Liviu Dragnea, a criticat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților sistemul electronic folosit pentru vot.

“Am constatat astăzi, cu mare regret, că, din păcate, conducerea Camerei Deputaţilor a achiziţionat un sistem electronic care pune sub semnul întrebării, în mod real, votul la toate legile care au fost votate până acum. Cred că totuşi cineva ar trebui să verifice cu mare atenţie cum s-a achiziţionat acest sistem, cineva care se pricepe, nu ştiu cine şi nici măcar nu are importanţă. Am mai constatat că din cauza acestui sistem electronic nu mai contează ce votează aleşii poporului şi o lege trece sau pică datorită sau din cauza unor cartele, adică nu din cauza sau datorită deputaţilor. Am mai constatat că preşedintele de şedinţă, la diferenţă de cinci sau şapte minute, a spus ba că a trecut legea, ba că nu a trecut legea. Eu nu vreau ca această lege fundamentală pentru societatea românească să fie votată prin aşa-zise încălcări ale Regulamentului sau cu mare semn de întrebare. În aceste condiţii, vă rog să constataţi că legea a picat măcar şi pot să reiau procedura, să vin cu ea în Parlament din nou”, a afirmat Dragnea

UPDATE 13.21: După încheierea votului la Legea defăimării, parlamentarii și-au dat seama că trebuia votată ca lege organică. PSD cere reluarea votului prin apel nominal, însă PNL s-a opus reluării votului și au amenințat că vor face contestație la CCR.

UPDATE 12.54: Proiectul Legii defăimării a trecut, miercuri, de plenul Camerei Deputaților.

UPDATE 11.10: Proiectul Legii defăimării a fost adoptat, miercuri, pe articole, de plenul Camerei Deputaților. Votul final este programat pentru ora 12.30, potrivit Agerpres

Deputatul PNL Gabriel Andronache a susţinut, în plen, că acest proiect trebuie respins pentru că este neconstituţional. 

“Legea privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup sau legea privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup sau legea defăimării, aşa cum am numit-o noi, PNL, trebuie respinsă pentru că este neconstituţională. Iniţiatorul a propus o reglementare care conţinea norme ce instituiau cenzura atât în spaţiul public, cât şi în spaţiul privat, încălcând cel puţin patru drepturi fundamentale prevăzute de Constituţia României – dreptul la viaţă privată, dreptul la liberă exprimare, libertatea conştiinţei şi dreptul la informare. (…) Pe lângă această prevedere era instituită o poliţie a cuvântului care putea controla şi amenda orice cetăţean din România pentru o simplă afirmaţie, în contextul legal propus până şi Ilie Moromete ar fi fost sancţionat”, a declarat Gabriel Andronache, în plenul Camerei Deputaţilor. 

Mai mult, el a adăugat că deputaţii se află în faţa unui proiect de lege cu conţinut “în continuare neconstituţional”. 

“Iniţiatorul legii pare că a încurcat borcanele introducând norme de natură constituţională în conţinutul unei legi ordinare. Ceea ce este nelegal, pentru că Legea 24/2000 privind tehnica legislativă interzice o astfel de modalitate de reglementare. Iniţiativa legislativă conţine norme care sunt de categoria dispoziţiilor de aplicare a legii, de tipul norme sau instrucţiuni sau prevederi care ar fi trebuit să se regăsească în Legea Educaţiei Naţionale – aspecte de nelegalitate care trebuie sancţionate ca atare. Pentru aceste motive vă solicităm să votaţi alături de noi împotriva acestei legi”, a explicat Andronache. 
 

—-

Legea defăimării, proiectul deputatului social-democrat Liviu Dragnea, va fi dezbătut, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, transmite Agerpres. Deputații PNL au cerut ca proiectul să fie scos de pe ordinea de zi, însă plenul a decis prin vot să rămână în dezbatere. 

“Am convenit săptămâna trecută şi cred că a fost o victorie a democraţiei faptul că, în sfârşit, ne străduim să respectăm Regulamentul. Constatăm astăzi că majoritatea parlamentară nu mai doreşte să respecte Regulamentul şi vorbesc de punctul şapte de pe ordinea de zi. Este vorba de raportul care a fost reîntocmit ca urmare a retrimiterii la comisie luni seară. A fost distribuit luni seară, ca să fie lucrurile foarte clare, iar în Regulament se prevede că un raport se introduce pe ordinea de zi la Camera decizională, după cinci zile de la redistribuire. Astăzi suntem în situaţia în care nu sunt cinci zile de la distribuire, nu se îndeplinesc procedurile regulamentare şi, în consecinţă, trebuie scos de pe ordinea de zi”, a spus liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. 

La rândul său, liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, a explicat că, potrivit Regulamentului, în cazul în care un proiect este retrimis la comisie pentru raport suplimentar are nevoie de numai trei zile pentru a fi trecut pe ordinea de zi, deci proiectul trebuie să rămână în dezbatere. 

Preşedintele de şedinţă Florin Iordache a supus la vot, iar plenul a decis că proiectul rămâne pe ordinea de zi. 

După vot, Nicolăescu l-a acuzat pe Iordache că a încălcat Regulamentul “supunând la vot însuşi Regulamentul”, motiv pentru care grupul parlamentar al PNL de la Cameră va sesiza Comisia de disciplină în privinţa sa. 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă