13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechLa Galați, maidanezii au dat startul campaniei electorale

La Galați, maidanezii au dat startul campaniei electorale

După ce Primăria Galați a fost obligată de Tribunalul Iași să plătească daune de 10.000 de euro unei familii al cărei băiețel a fost mușcat de un câine fără stăpân, a izbucnit un război al declarațiilor între primarul Marius Stan și directorul Serviciului Ecosal, din primărie, adică cei de care depinde rezolvarea problemei maidanezilor.

Este un război cu conotații electorale, pentru că ambii combatanți sunt și candidați la mandatul de primar la alegerile de pe 5 iunie, Marius Stan din partea UNPR, iar Ionuț Pucheanu din partea PSD. După ce în presă a apărut știrea că Primăria Galați a fost obligată să plătească daune morale în valoare de 10.000 de euro, purtătoarea de cuvânt a municipalității, Emanuela Turcu a dat publicității un comunicat prin care preciza că primăria a asigurat toate condițiile și echipamentele necesare pentru gestionarea problemei câinilor fără stăpân: „Primăria Galați a răspuns tuturor solicitărilor venite din partea Ecosal cu privire la dotarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. Au fost achiziționate autoutilitare, truse, ustensile și alte materiale specifice desfășurării acestei activități. A fost modernizat padocul existent în municipiul Galați, după normele impuse de Autoritatea Națională Sanitară-Veterinară. Obligația Ecosal era să aplice normele legale în vigoare“, se spunea în comunicat. Cum este angajat al Primăriei, directorul Ecosal, Ionuț Pucheanu probabil că nu ar fi reacționat și ar fi îndurat cu stoicism criticile șefilor, însă fiind candidatul PSD la primărie a trebuit să iasă la contraatac împotriva primarului. „N-ați văzut declarația doamnei Turcu? Situația la Primărie este roz, singurul responsabil pentru toate fărădelegile este Ecosalul. Ecosalul și-a făcut treaba“, a declarat Pucheanu într-o conferință de presă convocată special pentru a se răfui cu primarul Marius Stan.

Colectarea maidanezilor, în blocaj birocratic

Directorul Ecosal spune că din 2014 și până în prezent a fost blocată activitatea de colectare a câinilor fără stăpân din cauză că primarul Galațiului nu a efectuat o formalitate care i-ar fi luat doar câteva minute, de a numi, așa cum prevede legea și hotărârea Consiliului Municipal nr 97/27.03.2014, o persoană împuternicită care să dispună Ecosalului măsurile de gestionare a problemei câinilor fără stăpân, inclusiv să dispună eutanasierea câinilor periculoși sau care nu sunt adoptați în perioada prevăzută de lege. În aceste condiții, colectarea câinilor a trebuit să fie oprită. „Într-adevăr, au făcut în 2013 o investiție prin care au ridicat capacitatea de cazare a padocului de la 500 la 1.400 de locuri, dar toate locurile astea noi le-am acoperit într-un timp foarte scurt și singurul care putea rezolva problema era acest împuternicit al primarului, care nici în momentul de față nu a apărut“, spune directorul Ecosal. El a mai adăugat că a adresat lui Marius Stan două adrese, pe 24 aprilie 2015 și pe 12 iunie 2015, prin care a solicitat extinderea capacității padocului, întrucât are capacitatea de 1.400 de locuri, iar 1.380 dintre acestea sunt ocupate, fiind lăsate doar 20 de locuri libere, pentru situații urgente. „Ecosalul doar administrează. Cea care trebuia să se ocupe de investiții este Primăria“, a adăugat Pucheanu, care a mai precizat că primarul a ignorat adresele Ecosal: „N-a venit nici un răspuns“!

Marius Stan: „Să nu critici pe cel care îţi dă salariu“ 

Primarul Galațiului nu a venit cu date sau documente prin care să demoleze acuzațiile directorului Ecosal, iar de aici rezultă că își asumă acuzațiile. În schimb, primarul a dat frâu liber nervozității care îl încearcă la ideea că aceste acuzații vin de la un subordonat pe care l-a numit în funcția de director chiar cu unele sacrificii. În 2013, director al Ecosal era Ion Ionescu, susținut de PSD. Primarul a vrut să îl elimine pe Ionescu, pentru a-și pune propriul om și ca să nu compromită în totalitate relația cu PSD a numit tot un pesedist: pe Ionuț Pucheanu, care pe atunci nu avea vreo funcție politică, fiind simplu membru TSD. Înlocuirea lui Ionescu cu pesedistul Pucheanu a declanșat un puternic conflict între Marius Stan și consilierii PSD, care au respins ostentativ multe proiecte inițiate de primar. Acum, Marius Stan este dezamăgit de atacul lui Pucheanu: „E un director tânăr. Păcat că politica îl face să își piardă din onestitate. Am avut și eu, cât de cât, un rol în susținerea lui. Când vii și dai cu noroi în cel care ți-a dat tot sprijinul în viață demonstrezi că încă ești copil. Copil încă necopt, care încă nu știi ce vrei de la viață. (…) Dacă nu-ţi place sistemul este moral să ai educaţia să nu critici pe cel care până la urmă îţi dă un salariu“, a spus Stan.   

„Războiul maidanezilor“ dintre PSD și UNPR s-a terminat cu un armistițiu: Pucheanu a anunțat că nu-și dă demisia, iar primarul Marius Stan a numit un împuternicit, pe Cristian Capetis, șeful Direcției Lucrări Publice din primărie.

CONFLICT

Candidatul UNPR cere demisia candidatului PSD

În final, primarul Galațiului a cerut demisia celui care l-a criticat: „Este o incompatibilitate, cel puţin morală, între cea de candidat şi cea de director Ecosal. Când vrei să critici, critici ce? Critici ceva din care tu faci parte. Deocamdată îi sugerez să îşi prezinte demisia“, a spus Marius Stan. În concluzie, candidatul UNPR a cerut demisia candidatului PSD. Gălățenii vor rămâne în continuare cu cei 16.000 de câini fără  stăpân de pe străzi, în timp ce primarul și directorul Ecosal care nu au făcut nimic în ultimii doi ani, nu vor face nimic nici în continuare, dar își continuă bălăcăreala electorală.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă