13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechHrebenciuc poate fi arestat

Hrebenciuc poate fi arestat

Deputații au luat act de demisia liderului PSD, așa că DNA poate cere arestarea preventivă imediat ce hotărârea Parlamentului este publicată în Monitorul Oficial. Locul lui Hrebenciuc în conducerea Camerei a fost luat, ieri, de un social-democrat trimis în judecată pentru conflict de interese.

În absența „marelui păpușar“, colegii deputați au luat act de demisia acestuia și au constatat vacantarea unui loc de parlamentar. Pentru ca Viorel Hrebenciuc să-și piardă efectiv imunitatea parlamentară, iar procurorii să poată cere judecătorilor arestarea sa preventivă este nevoie, însă, ca hotărârea Camerei Deputaților să fie publicată în Monitorul Oficial.

Hrebenciuc este urmărit penal în două dosare de corupție și are două cereri de arestare preventivă pe numele său. În primul dosar, cel referitor la retrocedările ilegale de păduri, liderul PSD este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite. În acest dosar, a fost arestat preventiv și fiul lui Hrebenciuc, Andrei, iar DNA a cerut Camerei încuviințarea arestării preventive a deputatului PSD Ioan Adam (Comisia juridică nu s-a pronunțat încă printr-un raport). În al doilea dosar penal, Viorel Hrebenciuc este acuzat de instigare la infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, precum și de trafic de influență. Dosarul a fost întocmit după ce acesta s-a întâlnit cu senatorul Dan Șova, căruia i-a cerut, în schimbul susținerii pentru a prelua președinția PSD, să inițieze un proiect de lege privind amnistia și grațierea unor pedepse. În acest dosar, procurorii DNA au început urmărirea penală și împotriva lui Dan Șova și a fostului șef al SPP Dumitru Iliescu, prin intermediul căruia Hrebenciuc ar fi aflat că este interceptat.

Amnistia și grațierea, păstrate pe agendă

În contextul discuțiilor pe care Viorel Hrebenciuc le-a purtat cu Dan Șova, opoziția a cerut ieri, din nou, repunerea pe ordinea de zi a Camerei a proiectului de lege privind amnistia și grațierea, în scopul respingerii lui. Propunerea a primit doar 81 de voturi „pentru“, 122 de voturi „contra“ și cinci abțineri, așa că proiectul, atât de mult criticat de societatea civilă și partenerii externi ai României, rămâne în sertarul puterii, putând fi readus în atenție la momentul oportun.

Este vorba de controversatul proiect pe care fosta USL a vrut să-l adopte în marțea neagră, dar pe care l-a scos în ultimul moment de pe ordinea de zi. De atunci, deși opoziția a cerut, în mai multe rânduri, respingerea definitivă a lui, puterea s-a opus, pretextând că păstrează proiectul în dezbatere publică.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, declara, la sfârșitul săptămânii trecute, că „nu se impune, la acest moment, nici o lege de amnistie, nici o lege de grațiere“, cum nu este necesară nici abrogarea art. 13 din Legea 78/2000, care îi sancționează pe liderii de partid care își folosesc funcția pentru a obține, pentru sine sau pentru altcineva, bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Pe cine a pus PSD în locul lui Hrebenciuc

Cum demisionarul Viorel Hrebenciuc deținea funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților, actuala majoritate a desemnat, ieri, un înlocuitor al acestuia: Marian Neacșu, liderul grupului PSD. În luna iulie 2014, acesta a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate, care l-a acuzat de conflict de interese, deoarece și-a angajat fiica la biroul parlamentar din Ialomița. Sub aceeași acuzație, de conflict de interese, liderul PSD a fost trimis în judecată, în decembrie 2013, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Cu toate acestea, președintele Camerei, Valeriu Zgonea, a considerat necesar să-l felicite pe Neacșu pentru funcția de vicepreședinte obținută. „Este încununarea unei munci pe care ați depus-o în ultimii ani“, i-a transmis Zgonea de la prezidiul sălii de plen.

Tergiversare: Ion Diniță (PC), scăpat iar de colegi

Dacă la votul privind numirea lui Marian Neacșu au fost în sală 257 de deputați, cinci minute mai târziu, când a fost vorba de arestarea preventivă a conservatorului Ion Diniță, erau cu o sută mai puțini. Adică, au plecat suficienți pentru ca președintele de ședință, Valeriu Zgonea, să constate lipsa cvorumului și să suspende lucrările. Reamintim că Diniță a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul președintelui Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu (procurorii au constatat că instituția condusă de Căncescu a fost prejudiciată cu peste 7,6 milioane euro).

Cele mai citite

Bulgaria: Captură de heroină de aproape 8,5 milioane euro într-un camion ce venea din Iran către Europa de Vest

Heroina era ascunsă în 618 pachete în interiorul celor 156 de saltele de dormit declarate oficial şi transportate în camion. Oficialii au evaluat captura...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Vântul puternic a suspendat manevrele în porturile de la Marea Neagră

Vântul puternic suspendă, sâmbătă, manevrele în porturile de la Marea Neagră, potrivit jurnalul.ro. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă