13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechGorghiu, despre votul prin corespondență: Ar fi păcat să pierdem timp din...

Gorghiu, despre votul prin corespondență: Ar fi păcat să pierdem timp din pricina unor orgolii

Șefa PNL, Alina Gorghiu, a afirmat, miercuri, că speră ca actuala lege a votului prin corespondență să nu fie atacată la CCR, pentru că doar s-ar pierde timp prețios, scrie Agerpres. 

“Este un lucru bun că astăzi, inclusiv cei de la PSD, care au făcut daraua la momentul alegerilor prezidențiale, acceptă să facă această reparație morală celor din diaspora și să voteze o lege care mă bucur că paternitatea ideilor este a PNL. Am văzut că dl Dragnea și-o face cadou de ziua lui, eu o fac cadou diasporei în această zi și m-aș bucura dacă nimeni din Parlamentul României nu va contesta la CCR un asemenea proiect de lege. Ar fi păcat să se amâne și să pierdem timp din pricina unor orgolii mai mult sau mai puțin justificate”, a spus Gorghiu, la Parlament.

Ea a precizat că până la alegerile prezidențiale este timp ca votul prin corespondență să se aplice și în acest caz.

“Este un pas înainte și sunt sigură că toată lumea observă că prioritatea era să putem vota prin corespondență, să vină cei din diaspora să voteze prin corespondență pentru alegerile din 2016. Prezidențialele sunt peste vreo patru ani. Avem suficient timp să reușim să convingem o majoritate parlamentară să accepte și acest amendament”, a afirmat Gorghiu.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, marți, că partidul pe care îl conduce vrea să atace la Curtea Constituțională Legea votului prin corespondență, în cazul în care aceasta va trece de Parlament în forma actuală. Pentru a obține numărul necesar de voturi, Kelemen spune că va discuta cu Tăriceanu pe această temă, dar președintele Senatului susține că nu are în plan formularea unei contestații, relatează Mediafax.  

Kelemen Hunor a precizat că va discuta cu formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu în acest sens. UDMR nu are numărul necesar de parlamentari pentru a sesiza Curtea Constituţională astfel încât va fi nevoie de sprijinul altor partide. Pentru atacarea legii este nevoie de cel puţin 50 de deputaţi sau 25 de senatori, iar UDMR are 17 deputaţi şi 8 senatori.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, pentru Mediafax, că nu îşi propune să atace legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională, precizând că doar şi-a făcut “datoria” de a atrage atenţia că forma adoptată are prevederi neconstituţionale.

Citește și: Dragnea: Legea votului prin corespondență ar putea fi validată miercurea viitoare

Întrebat dacă are în vedere o acţiune comună cu UDMR privind contestarea legii, în condiţiile în care şi Uniunea şi-a exprimat nemulţumirea faţă de legea votului prin corespondenţă propusă de AEP, Tăriceanu a precizat că nu are în plan nicio acţiune împreună cu UDMR, afirmând că „fiecare partid ar propria lui viziune, propriul electorat, propriile interese”.

Reprezentanții formațiunii conduse de Kelemen Hunor au declarat încă de la apariția acestui proiect de lege că nu sunt de acord cu el și că, din punctul lor de vedere, legea, în forma actuală, este neconstituțională. Contestarea la CCR a legii de către UDMR ar putea însemna amânarea punerii în aplicare și nu va putea fi folosită la alegerile parlamentare din 2016. 

Citește și: 4 puncte sensibile ale legii votului prin corespondenţă

Legea votului prin corespondență se adresează cetățenilor români cu drept de vot, care au domiciliul sau reședința în străinătate și este unul dintre subiectele fierbinți ale ultimului an, după scandalul izbucnit la alegerile prezidențiale din 2014. Legea reglementează exercitarea dreptului de vot prin corespondență, la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților (2016), pentru președinția României (2019) și pentru europarlamentarii români (2019). 

Citește și: Proiectul legii votului prin corespondenţă, adoptat de Senat

 

 

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă