10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechEXCLUSIV. Ce acuzații i se aduc ministrului Energiei, Toma Petcu, în moțiunea...

EXCLUSIV. Ce acuzații i se aduc ministrului Energiei, Toma Petcu, în moțiunea pe care PNL o va depune împotriva sa

Partidul Naţional Liberal va depune mâine o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu, pe care îl acuză de „degradarea accentuată a sectorului energetic românesc”. Surse din domeniu au prezentat pentru „România liberă” care sunt principalele puncte din moțiunea intitulată „România în Beznă! PSD fură curent!!”.

PNL cere demisia ministrului Energiei, motivând „haosul general în sector”, dar și punerea în pericol a celui mai important proiect energetic al României cu SUA (exploatările de gaz natural din Marea Neagră).

De asemenea, PNL atrage atenția asupra riscurilor unei crize în plină iarnă, fiindcă nu s-au stocat cantități suficiente de gaze naturale. „Riscați să dinamitați întreg sistemul energetic național, dar ceea ce este mai grav este faptul că degringolada din sistem se va răsfrânge asupra populației. În condițiile în care această iarnă se anunță deosebit de grea,  ministerul ar fi trebuit să ia toate măsurile astfel încât să nu se ajungă la întreruperea furnizării gazelor naturale către populație”, se menționează în draftul moțiunii.

De asemenea, PNL susține că pregătirile pentru iarnă sunt un dezastru și critică faptul că Programul de iarnă recent adoptat este unul cu mult mai slab decât cel aprobat anul precedent. „Există mari suspiciuni, confirmate parțial de surse din piață, că în elaborarea acestui program de iarnă unii producători au fost protejați, iar cantitățile de energie electrică și gaze naturale obligatorii a fi stocate sunt mai mici, ceea ce va afecta stabilitatea şi securitatea sistemului energetic național”.

„Criza de gaze naturale va scumpi automat importul de gaze rusești. Asta ați dorit să faceți? Să cumpărăm gazul rusesc scump? Toate aceste inginerii vor conduce la scumpirea prețului plătit de către populație în această iarnă”, se mai precizează în text.

PNL mai critică faptul că, prin Legea de sprijin a energiilor regenerabile adoptată de PSD în 2008, românii vor plăti  20 de miliarde de USD, fiindcă legea a încurajat investițiile în sector când tehnologiile erau cele mai scumpe şi ineficiente, în loc să aştepte ca aceste costuri să scadă.

În plus, PNL acuză PSD-ALDE că promite investiţii de miliarde pe care nu le va face în minerit, iar lipsa de invesții a dus la importuri de cărbune şi la condiții de muncă nesigure ce au generat numai în ultima lună două accidente de muncă soldate cu morți.

Totodată, PNL acuză PSD-ALDE de creșterea preţurilor la energie şi scăderea competitivității economiei româneşti. În plus, PSD-ALDE au devalizat companiile, aducând în felul acesta un risc pentru securitatea energetică, și au făcut numiri politice neprofesioniste în structurile de administrare ale acestor companii, cu scopul de a influenţa contractele de achiziţii. „Companiile din energie au ajuns feudele ALDE şi PSD”.

PNL cere asigurarea sustenabilității Sistemului Energetic Naţional şi menţinerea siguranţei în funcţionare a SEN.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă