13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechDe ce se bat PSD și PNL pe data alegerilor

De ce se bat PSD și PNL pe data alegerilor

PSD vrea ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 4 decembrie, iar PNL propune data de 11 decembrie.  Cu toate pare un detaliu tehnic, fiecare partid caută o dată care să îi maximizeze șansele. Decizia va fi luată de Guvernul Cioloș, care pare să încline către data de 11 decembrie.

Premierul Dacian Cioloș va anunța data alegerilor parlamentare, săptămâna aceasta, după negocieri cu liderii partidelor.  Guvernul a propus două variante – 4 şi 11 decembrie-, însă surse politice au afirmat că data cea mai agreată ar fi 11 decembrie, deoarece pe data de 4 este prea aproape faţă de minivacanța de 1 Decembrie și ar fi încurajat absenteismul. 
Calculele Guvernului nu sunt acceptate de PSD, cel mai mare partid parlamentar. Social-democrații nu vor să audă de alegeri pe 11 decembrie, avansând datele de 27 noiembrie sau 4 decembrie. „Nu au lipsit nici acuzațiile de joc politic. „Eu i-am spus-o şi premierului, şi nu i-am spus-o nici cu supărare, nici cu nervi, dar părerea mea este că aici face jocul PNL”, a comentat liderul PSD, Liviu Dragnea, deranjat de informațiile neoficiale potrivit cărora Guvernul ar prefera data de 11 decembrie.

Calculele PSD

„Noi considerăm că data de 4 decembrie este mai potrivită, pentru că, altfel, preşedintele are apoi 20 de zile posibilitatea să convoace noul Parlament şi în acest ritm, în două sau trei alegeri, ajungem să avem constituirea Parlamentului pe 1 ianuarie sau chiar dincolo de 1 ianuarie. (…) Deci cu cât împingem alegerile mai târziu, cu atât există riscul să stăm de Anul Nou sau chiar dincolo de Anul Nou cu formarea noului Guvern”, a fost argumentul adus de Florin Iordache (PSD),  președintele Camerei Deputaților. Acesta a invocat faptul că bugetul pe 2017 va fi adoptat abia la începutul anului viitor. În mod obișnuit, Parlamentul adoptă bugetul pe anul viitor în luna decembrie a anului anterior. 
Dincolo de grija față de termene și de banul public, invocată în declarațiile oficale, social-democrații preferă date apropiate de Sfântul Andrei sau de Ziua Națională, pentru că, în realitate, experiența alegerilor a dovedit că o rată mică de prezență îi avantajează. PSD are, în teritoriu,  clientela cea mai numeroasă, structurile cele mai puternice și electoratul cel mai disciplinat. La o prezență redusă, ponderea votanților PSD crește, sporind și numărul de parlamentari ai acestui partid. În plus, șansele ca alegătorii de dreapta să fi ocupați cu minivacanța de Ziua Națională și  să nu se prezinte la vot sunt considerabile. În schimb, electoratul PSD este mai tradiționalist ceea ce încurajează teama liderilor  că pe 11 alegătorii social-democraţi ar putea fi ţinuţi în case de pregătirile pentru Crăciun. În plus, PSD stă cel mai bine în zonele rurale, primele în care drumurile vor fi blocate, în caz de ninsori. 

Cine s-a aliat cu PNL

De altfel, existența acestor calcule este deconspirată chiar de o explicație oferită de Florin Iordache. „Fiind vorba de liste judeţene, oamenii au posibilitatea, în ziua alegerilor, respectiv pe 4, să poată vota oriunde în judeţ şi, de asemenea, cei care au domiciliul în străinătate pot oriunde în afara României. În acelaşi timp, gândiţi-vă că în data de 5 se reîncepe activitatea. În aceste condiţii, în după-amiaza zilei de duminică, cei care au fost plecaţi în mini-vacanţă se pot întoarce şi pot vota”, a explicat Iordache. De fapt, PSD împarte alegătorii plecați în două categorii: cei aflați în același județ (majoritatea alegători PSD) care pot vota în orice secție și cei plecați în alte județe ( în special alegători ai dreptei), care trebuie să revină acasă special pentru a vota. 

Cu același calcule în minte, liberalii s-au pronunțat în favoarea datei de 11 decembrie. „4 decembrie este o dată foarte nepotrivită din foarte multe puncte de vedere. În primul rând, Parlamentul trebuie să fie reprezentativ, ori gândiţi-vă va fi aproape o săptămână de zile libere – Sf Andrei liber, 1, 2 decembrie liber, iar luni este şi ajun de Sf Nicolae ”, a explicat copreședintele PNL, Vasile Blaga. Data de 11 decembrie este susținută și de UDMR, prin vocea liderului Kelemen Hunor. Și președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a anunțat că formațiunea sa susține data de 11 decembrie. Cu alte cuvinte, în favoarea acestei date s-au pronunțat tocmai partidele care au alegători mai dinamici, care ar putea prefera minivacanța de Ziua Națională în detrimentul votului pentru alegerile parlamentare. Preocuparea politicienilor pentru data alegerilor este legată de scorurile strânse din sondajele de opinie. PSD și PNL sunt despărțite de câteva procente, iar partidele mai mici nu au certitudinea depășirii pragului electoral de 5%. 

Cum jonglează partidele cu legea

Guvernul stabilește, prin hotărâre, data alegerilor, respectând o serie de termene constituționale. Potrivit Constituției, mandatul Parlamentului este de patru ani de zile. Pe de altă parte,  Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri. Această prevedere este cea care a produs schimbarea datei alegerilor parlamentare de la un scrutin la altul. Astfel, în 2012 alegerile parlamentare au avut loc pe 9 decembrie iar Parlamentul s-a întrunit pe 19 decembrie. Noul Parlament nu se poate întruni mai devreme de această dată (pentru că nu a expirat mandatul vechiului Legislativ), dar cu condiția respectării termenului de 20 de zile de la alegeri. De aceea alegerile pot fi organizate între 30 noiembrie și 18 decembrie. Pe de altă parte, legea electorală prevede că alegerile pot fi organizate doar duminica – opțiunile valide legal fiind 4, 11 și 18 decembrie. 
De remarcat că,  în 2012, PSD nu a fost deranjat organizarea alegerilor pe 9 decembrie (cele din 2008 avuseseră loc în 30 noiembrie) pentru că, în acele moment, Ponta era premier iar USL (PSD+PNL) domina sondajele, având peste 50% indiferent de ziua scrutinului. Atunci, Guvernul s-a constituit abia de Crăciun iar bugetul pe anul 2013 a fost votat de Parlament abia în februarie 2013. 

Propuneri pentru data alegerilor

Guvern – 4 sau 11 decembrie
PSD – 4 decembrie
PNL – 11 decembrie
UDMR- 11 decembrie
PMP – 11 decembrie
ALDE – octombrie sau noiembrie

 

 

 

 

 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă