4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechComitetul Executiv al PSD: agendă și planuri

Comitetul Executiv al PSD: agendă și planuri

Mult așteptatul Comitet Executiv al PSD, prima întâlnire a conducerii extinse de după alegerile prezidențiale, va avea loc joi. Două lucruri sunt clare până acum: social-democrații vor păstra la șefia partidului și la Palatul Victoria tandemul Victor Ponta-Liviu Dragnea, pentru a nu risca să piardă guvernarea. Este de așteptat, însă, să cadă unele capete ale liderilor locali.

Reîntors ieri în țară după mini-vacanța în Emiratele Arabe Unite, Victor Ponta nu a făcut nici o declarație, nici la aeroport, nici la Palatul Victoria, unde a mers la scurt timp de la aterizare și a decis schimbarea lui Mihnea Motoc cu Bogdan Aurescu. La fel de învăluită în mister, precum escapada acestuia alături de Sebastian Ghiță, a fost, pe parcursul zilei de ieri, data convocării Comitetului Executiv al PSD. Unii social-democrați se așteptau ca ședința să aibă loc astăzi, alții spuneau că nu s-ar fi luat încă o decizie. În cele din urmă, spre după-amiază, surse din conducerea PSD au confirmat, pentru „România liberă“, că prima reuniune a Comitetului Executiv de după pierderea prezidențialelor va avea loc joi.

Din CEx al PSD fac parte toți liderii de filială, președintele Camerei, liderii grupurilor parlamentare, președinții comisiilor de specialitate din Cameră și Senat, precum și miniștrii PSD.

Analiza rezultatelor și sancțiuni

La pachet cu analiza rezultatelor obținute la prezidențiale, în special ale celor din turul II, care au consemnat surpriza înfrângerii lui Victor Ponta și a PSD, se va discuta și despre asumarea eșecului. Se știe deja că Marian Vanghelie și Dan Șova au arătat cu degetul spre Liviu Dragnea, că acesta din urmă a replicat numindu-i „gunoaie“ și că Șerban Nicolae, unul dintre apropiații lui Ion Iliescu, i-a atacat dur pe Ilie Sârbu și Ioan Rus, ca exponenți ai așa-numitului Grup de la Cluj. Cât despre pulsul din organizații, liderii filialelor cu rezultate bune cred că trebuie să plătească aceia care nu au avut performanțe, în timp ce alții susțin că alegerile ar fi fost pierdute de la centru, atât din cauza strategiei greșite de comunicare, cât și a miniștrilor care sunt ca și inexistenți.

Potrivit unor surse citate de RTV, postul de televiziune al lui Sebastian Ghiță, Victor Ponta s-ar fi întors din concediul în Emirate cu planuri mari: să-i înlăture de la conducerea partidului pe Marian Vanghelie, Robert Negoiță și Gheorghe Nichita. În cazul declanșării unei operațiuni de „curățire“ a PSD, pe care aceleași surse susțin că ar plănui-o Ponta, vizați ar fi lideri cu probleme penale, precum Radu Mazăre, Marian Oprișan, Bunea Stancu și Ecaterina Andronescu.

Congresul și guvernarea

Alte două subiecte sensibile pe agenda CEx al PSD sunt organizarea unui congres extraordinar și rămânerea la guvernare. Cele două subiecte sunt mai legate decât s-ar putea crede la prima vedere. Inițial, mulți social-democrați susțineau că nici nu ar fi nevoie de un congres și că analiza rezultatelor se poate face și într-o ședință a CEx. Ulterior, în condițiile în care a crescut presiunea celor care își doresc un congres, actuala conducere pare să se fi repliat și se vehiculează ideea convocării cât mai grabnice a congresului. Luna următoare, cel mai probabil, pentru ca PSD să intre în 2015 cu situația internă clarificată: tandemul Victor Ponta – Liviu Dragnea rămân la șefia partidului, Ponta rămâne premier, iar PSD ține cât mai poate de guvernare. În acest fel, social-democrații ar fi mai puțin vulnerabili când opoziția va încerca să forțeze o nouă majoritate și să dărâme Guvernul.

De menționat că CEx al PSD are loc în aceeași zi în care UDMR are ședința Consiliului Permanent și decide dacă rămâne la guvernare sau negociază cu reprezentanții PNL-PDL.

Și tot legat de guvernare, conducerea extinsă a PSD ar putea dezbate și viitoarea remaniere guvernamentală, în fruntea listei cu miniștrii care să fie schimbați fiind plasată Ioana Petrescu, ministrul de Finanțe.

Motoc, schimbat fără explicații

Premierul Victor Ponta s-a răzgândit, ieri, în privința șefiei Ministerului Afacerilor Externe și l-a numit pe Bogdan Aurescu în locul lui Mihnea Motoc. Acesta din urmă, propus săptămâna trecută, a fost acceptat de președintele Traian Băsescu, dar nu a apucat să fie investit, deoarece trebuia ca premierul să contrasemneze, mai întâi, decretul de revocare din funcția de ambasador la UE. Ponta nu a contrasemnat pe motiv de vacanță în Emirate revocarea lui Motoc, propunându-l în schimb, fără nici un fel de explicații publice, pe Bogdan Aurescu. Secretar de stat în MAE, acesta este cunoscut pentru că a condus echipa care a câștigat, în 2009, procesul de la Haga împotriva Ucrainei privind delimitarea spațiilor maritime din Marea Neagră.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă