Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cine este Rovana Plumb, șefa interimară a PSD

Președinta interimară a PSD, Rovana Plumb a avut o ascensiune politică remarcabilă. A fost șefă a Organizaţiei de Femei a PSD, europarlamentar, preşedinte al ANPC şi al companiei Gerovital, ministru al Mediului din mai 2012, iar de câteva zile și șefa PSD.

Share

Andra Mitu 0 comentarii

Actualizat: 17.07.2015 - 08:24

Președinta interimară a PSD, Rovana Plumb avut ascensiune politică remarcabilă. A fost șefă a Organizaţiei de Femei a PSD, europarlamentar, preşedinte al ANPC şi al companiei Gerovital, ministru al Mediului din mai 2012, iar de câteva zile și șefa PSD.

 

Cariera politică a Rovanei Plumb

Plumb a fost numită ministru al Mediului în mai 2012, fiind reconfirmată în funcţie la sfârşitul aceluiaşi an, în Guvernul USL, format după alegeri. La conducerea Ministerului Mediului, Rovana Plumb a înlocuit taxa de primă înmatriculare, pe fondul multiplelor decizii în instanţă de restituire a acesteia, cu timbrul de mediu, din 15 martie 2013, conform Mediafax. 

Citește și: Ce spune Rovana Plumb despre interviul acordat de Zgonea pentru Associated Press

De altfel, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit că taxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012, precum şi cea anterioară, introdusă în aprilie 2008, contravine articolului 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene.

De asemenea, în timpul mandalului său, a fost modificat programul Rabla începând din 2013, an în care au fost disponibile 23.000 de tichete de câte 6.500 de lei, fiind folosite 13.385 dintre acestea pentru achiziţionarea a tot atâtea autoturisme noi. 

Un alt program introdus alături de Rabla în 2013 a vizat recompensarea celor care achiziţionează automobile electrice cu deducerea din preţ a sumei de 12.000 de lei. La final, a existat un singur beneficiar al programului - Primăria Moineşti, judeţul Bacău, deşi şi Ministerul Mediului îşi exprimase intenţia de a achiziţiona un automobil electric.

Citește și: Rovana Plumb rămâne preşedinte interimar la PSD. Reacțiile lui Ponta și Iliescu

În cadrul celorlalte programe derulate cu finanţare din Fondul de Mediu, printre care şi Casa Verde, nu au mai fost organizate sesiuni de finanţare din 2011, din lipsă de fonduri.

Pe de altă parte, în timpul mandatului Rovanei Plumb, a crescut absorbţia fondurilor europene prin POS Mediu, de la o rată de 4,37 la sută, respectiv suma de 197,17 milioane euro, la 22,27 la sută, la începutul acestui an. în toamna anului trecut, valoarea fondurilor europene absorbite era de 1,1 miliarde de euro.

Ministrul Mediului Rovana Plumb s-a numărat printre iniţiatorii proiectului de lege privind proiectul minier de la Roşia Montană, care a generat ample proteste de stradă şi a fost respins în Parlament. 

Rovana Plumb a fost aleasă deputat de Dâmboviţa, în alegerile parlamentare din decembrie 2012. În prezent, este membru în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor.

Născută în 22 iunie 1960 la Bucureşti, Plumb a devenit membru al PDSR în 1994, membru al Consiliului Naţional al PDSR în 1998, membru al Biroului Coordonator al PSD în 2004 şi preşedinte al Organizaţiei de Femei PSD în 2005, funcţie pe care o deţine şi în prezent. 

În guvernarea 2001 - 2004, Plumb a fost secretar de stat, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Rovana Plumb a fost deputat în Parlamentul României în perioada 2004 - 2007, mai întâi în Comisia pentru muncă şi protecţie socială, până în mai 2006, şi apoi în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic.

A devenit europarlamentar în 2007, obţinând un nou mandat în urma alegerilor din 2009, încheiat în mai 2012, când a fost numită ministru al Mediului.
Plumb a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti - Facultatea Utilaje si Ingineria Proceselor Chimice în 1984 şi şi-a luat doctoratul în managementul sistemelor industriale în 2004.

A lucrat ca inginer stagiar între 1984 şi 1992, iar apoi a fost director comercial la SC Miraj SA (1992 - 1994) şi preşedinte al SC Gerovital Cosmetics SA (1995 - 2000). 

Declarația de avere a Rovanei Plumb

Potrivit declaraţiei sale de avere postate pe site-ul Camerei Deputaţilor şi completate în iunie 2013, Rovana Plumb deţine un teren intravilan de 2.260 de metri pătraţi în Dâmboviţa şi un teren forestier de 2.600 de metri pătraţi în acelaşi judeţ, ambele obţinute prin succesiune legală. Ea mai deţine, împreună cu soţul său, un teren intravilan în judeţul Ilfov, în suprafaţă de 1.898,16 metri pătraţi, cumpărat în 2005. 

Rovana Plumb are jumătate dintr-o casă de 671 de metri pătraţi în Pantelimon, judeţul Ilfov, construită în 2007, o casă de vacanţă în judeţul Dâmboviţa, obţinută în 2013 prin succesiune, şi cinci optimi dintr-un apartament de 80 de metri pătraţi în Bucureşti, de asemenea moştenit.

În declaraţia de avere Rovana Plumb a mai notat că deţine un automobil Audi din 2008 şi bijuterii în valoare de 7.000 de euro.
Rovana Plumb are conturi de aproximativ 8.600 de euro la BRD şi la Fortis Banque Bruxelles, deschise în perioada 2006-2010 şi un cont în lei de 7.670 de lei. Rovana Plumb trebuie să restituie până în 2030 un credit de 800.000 de euro contractat în 2007 la BRD. 

În anul fiscal anterior Rovana Plumb a avut o remuneraţie de 31.003 de euro de la Parlamentul European, la care se adaugă 82.972 de euro pentru diurne şi alte cheltuieli, precum şi o remuneraţie de 38.847 de lei de la Ministerul Mediului.

Controversele legate de cariera politică a Rovanei Plumb

Deși forma actuală a taxei de poluare pentru autoturisme a fost introdusă în timpul mandatului său, fostul ministru al Mediului Rovana Plumb nu a dorit să o plătească. Pentru a evita să achite timbrul de mediu, demnitara și-a înmatriculat mașina Audi Q7 în Bulgaria.

Citește și: VIDEO: Rovana Plumb fentează o taxă dată chiar de Guvernul din care face parte

Informația a fost confirmată de șoferul familiei, care a declarat, pentru România Liberă că vehiculul, care are în prezent numere de înmatriculare de Ruse, este utilizat de către fiul demnitarei, iar mai mulți martori ne-au povestit că același Audi Q7 mai este folosit și de soțul fostului ministru al Mediului. Cu toate acestea, Rovana Plumb a negat că ar deține autoturismul în cauză.

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...