5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechBomba cu ceas care poate distruge PSD

Bomba cu ceas care poate distruge PSD

Parlamentul a respins cererea DNA de urmărire penală a lui Victor Ponta, iar premierul pare să aibă emoții reduse și în privința moțiunii de cenzură a PNL. Analiștii politici susțin, însă, că atitudinea social-democraților va polariza electoratul și poate duce la prăbușirea electorală a PSD.

Votul de marți prin care Camera Deputaților a respins solicitarea DNA a demonstrat că raportul de forțe din Parlament a rămas, în linii mari, același față de momentul în care Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru „proiectul de hotărâre de respingere a cererii de începere a urmăririi penale“ a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost „împotrivă“. Cum PNL are 112 deputați, din care au lipsit 9, reiese că doar 17 parlamentari, cel mai probabil din rândul independenților, s-au alăturat Opoziției. Chiar dacă votul a fost secret, calculele și declarațiile oficiale ale liderilor politici arată că PSD, UNPR, PC, PLR, dar și UDMR au votat în favoarea lui Victor Ponta.

Pentru premier, următorul hop va fi moțiunea de cenzură, programată pentru vineri. Și în acest caz, șeful Guvernului pare să nu aibă emoții, chiar dacă unii dintre aliații săi au o atitudine nuanțată.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru un site maghiar că era mai bine dacă premierul Victor Ponta ar fi renunţat acum la guvernare, întrucât mai devreme sau mai târziu va ajunge în această situaţie, însă atunci daunele vor fi mult mai mari. În opinia liderului maghiar, Ponta “se izolează“ în politica naţională şi în economie, astfel că posibilitatea unei bune guvernări nu mai există.

Cu toate acestea, Hunor nu pare dispus să se implice 100% în dărâmarea Executivului. Întrebat în legătură cu moţiunea de cenzură a PNL, Kelemen Hunor a spus doar că UDMR nu va vota împotriva acesteia.

Și vicepremierul Gabriel Oprea pare să joace la două capete. El a confirmat că a avut o întâlnire separată cu președintele Iohannis, fără participarea premierului Ponta, înainte de reuniunea oficială de la Cotroceni pe tema Strategiei Naționale de Apărare. Oprea a dat asigurări că nu va trăda coaliția, dar a evitat să spună dacă la Cotroceni i s-a propus funcția de premier.

„Poate să mi se propună şi funcţia de împărat. Nu spun că mi s-a propus aşa ceva. Mi s-ar nărui toată munca de ani de zile. Dacă mi-am dat cuvântul, nu credeţi că e mai logic şi normal să mă ţin de cuvânt? Vreau să respect, să fiu respectat şi să ajut ţara asta“, a comentat Oprea.

Polarizare sau apatie?

Cu o promisiune pe jumătate din partea UDMR și cu un refuz, cel puțin pe moment, din partea UNPR, liberalii au șanse reduse să dărâme Executivul. Sociologul Barbu Mateescu consideră, însă, că PSD a obținut doar o victorie de moment și asistăm la o criză care va avea efecte serioase asupra social-democraților. „Modul în care a acționat PSD, prin votul de astăzi, prin amenințările la adresa Opoziției, va avea ca efect polarizarea electoratului. Așa cum s-a văzut în 2012 sau în 2014, polarizarea are un impact serios asupra forței care pierde alegerile. Cred că șansele PSD de a supraviețui perioadei următoare sunt destul de mici. Sigur, nu putem anticipa cât va dura, Ponta poate să își dea demisia, sau lucrurile se pot prelungi până la alegerile de anul viitor. Însă, cu cât mobilizarea PSD în jurul lui Victor Ponta se accentuează, cu atât căderea va fi mai dureroasă“, afirmă Barbu Mateescu. El are și o explicație pentru situația din Parlament. „Cred că a fost vorba de un calcul al Opoziției, compromisurile care trebuiau făcute cu anumite partide pentru schimbarea majorității nu au fost pe placul PNL“, crede Mateescu.

În schimb, Adrian Moraru, directorul adjunct al IPP, înclină să creadă că Victor Ponta poate supraviețui acestui scandal. „Nu cred că evenimentele vor duce la scăderea dramatică a procentelor PSD, susținătorii acestui partid știu la ce să se aștepte, au trecut cu vederea plagiatul. S-ar putea,
într-o oarecare măsură, să asistăm la mobilizarea electoratului advers, deși într-o altă țară oamenii ar fi ieșit în stradă, vorbim până la urmă de spolierea bugetului de stat“, a comentat Moraru. În privința PNL, el crede că liberalii ar fi avut un succes mai mare cu alți lideri. „Ponta ar fi fost, poate, ușor de înlăturat dacă figurile din fruntea PNL nu ar fi legate de acuzații de cuplare la banul public“, a comentat Moraru. El a adăugat că nici președintele Klaus Iohannis nu pare interesat de schimbarea lui Victor Ponta. „Nu cred că își dorește mai mult și eșafodajul din jurul lui e plin de astfel de practici“, a adăugat Moraru.

De la izbucnirea scandalului, președintele Iohannis s-a întâlnit de două ori, la Cotroceni, cu premierul Ponta: luni – pentru discuția despre strategia de apărare, iar ieri – în cadrul ședinței CSAT.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă