4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechFOTO. Duminica alegerilor în PSD. Cine va câştiga cursa cu un singur...

FOTO. Duminica alegerilor în PSD. Cine va câştiga cursa cu un singur candidat (UPDATE)

UPDATE 20.00: Procesul de votare din cadrul alegerilor interne din PSD s-a încheiat, duminică, la ora 20.00, liderii partidului începând centralizarea finală a rezultatelor şi aşteptându-se la o prezenţă la urne de aproximativ 80%, potrivit unor surse social-democrate.

Deschideți galeria foto pentru a vedea imagini de la sediul PSD cu Liviu Dragnea și Victor Ponta

Astfel, liderii PSD se aşteaptă, potrivit datelor de care dispun la ora 20.00, ca prezenţa finală la urne să fie de aproximativ 80%. Estimările PSD arată că mai bine de 400.000 dintre cei aproximativ 532.000 de membri s-au prezentat la vot, fiind considerată de către social-democraţi o prezenţă "foarte bună", potrivit aceloraşi surse.

UPDATE 17.40: Prezența la vot la alegerile PSD, până la ora 16.00, a fost de 64,85%. Președintele Comisiei Electorale Centrale a PSD, deputatul Florin Iordache, a anunțat că 348.620 de social-democrați și-au exprimat opțiunile.

O prezență de peste 80% a fost înregistrată în județele Olt, Dolj, Maramureș și Neamț, iar cea mai slabă prezență la vot a fost înregistrată în județul Cluj — 21%.

UPDATE. Prezenţa la alegerile interne din PSD a fost, până la ora 12.00, de 36%. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale a partidului, a precizat că judeţele Neamţ şi Teleorman sunt fruntaşe, cu aproximativ 51%, în timp ce Sectoarele 4 şi 5 au prezenţe de 18%.

Liviu Dragnea, unicul candidat la şefia PSD, a votat, duminică, la Turnu Măgurele, afirmând că aceste alegeri interne sunt prima probă serioasă pe care o dă PSD "ca dorinţă de a se implica într-un minim exerciţiu de democraţie".

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a spus că va candida pentru un nou post de vicepreședinte în cadrul partidului. Fosta prezentatoare tv speră ca la următorul Birou Permanent Naţional al PSD să fie reprezentate cât mai multe femei.

Membrii PSD au început, duminică dimineaţă, să vină la urne pentru a alege preşedintele partidului, singurul candidat de la acest scrutin intern fiind Liviu Dragnea, actualul preşedinte interimar al partidului.

Preşedintele de onoare a PSD, Ion Iliescu, a votat, duminică, şi a precizat că Liviu Dragnea "are toate datele necesare pentru a asigura o cu conducere calificată" .

Premierul Victor Ponta a spus, într-o postare pe contul său de Facebook, că, "după aproape 6 ani la vârful PSD, este timpul pentru un nou început şi în partid", menţionând că va fi "alături de echipa" din fruntea formaţiunii social-democrate.

Procesul de votare a început la ora 8.00 şi se va încheia cel târziu la ora 20.00. Fiecare secţie de vot va putea decide când să oprească procesul, având în vedere că există localităţi unde sunt puţini membri, iar astfel nu va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru vot.

Sunt aşteptaţi la urne aproape 533.000 de membri PSD din ţară, dar şi din străinătate.Au drept de vot doar membrii PSD care au cotizaţiile plătite la zi şi se află în evidenţa actualizată a filialelor locale, potrivit Mediafax.

Membrii PSD trebuie să voteze în secţiile deschise în localitatea unde sunt înregistraţi ca membri, însă va fi posibil şi votul în altă secţie, pe baza unei adeverinţe din partea organizaţiei de bază, în cazul în care respectivul membru PSD se află în alt oraş.

În Capitală, sunt deschise câteva secţii în fiecare sector şi o secţie specială la sediul central al partidului, din Şoseaua Kiseleff. Aici sunt aşteptaţi să voteze membrii din conducerea centrală a partidului, care nu se pot prezenta la secţiile din localitate unde sunt înscrişi ca membri. Este şi cazul premierului Victor Ponta, care a declarat recent că va vota în Capitală, şi nu în Gorj.

Liderul interimar al partidului şi unicul candidat la şefia PSD, Liviu Dragnea, va vota, în cursul dimineţii, la Turnu Măgurele.

Conform regulamentului intern, secţii de vot sunt deschise atât în Republica Moldova, cât şi în alte state unde există organizaţii ale PSD Diaspora.

Secţiile de votare sunt deschise în fiecare localitate unde există o filială a PSD, iar regulamentul prevede că aceste secţii pot fi organizate în sedii de partid, birouri parlamentare, spații închiriate, cămine culturale, biblioteci, dar şi în primării sau alte instituţii publice, acolo unde autorităţile îşi vor da acordul. În situaţia în care o filială nu poate, din diverse motive, să organizeze o secţie de vot în aceste spaţii, este posibil ca votul să se desfăşoare inclusiv în locuinţa liderului local de partid. Regulamentul aprobat de Comitetul Executiv Naţional prevede expres că asemenea secţii de vot nu pot fi înfiinţate în spații precum unități de învățământ, unități de alimentație publică și unități comerciale.

Secţiile de votare sunt dotate cu cabine de vot, urne de vot sigilate cu semnătura președintelui Biroului Electoral al secției de votare şi borderou nominal cu membrii PSD înscriși în organizație.

Pentru organizarea scrutinului, au fost organizate Comisii Electorale Judeţene, care vor coordona activitatea unor comisii constituite la nivelul fiecărei localităţi. Comisiile locale vor transmite, la finalul procesului de votare, procese verbale către comisiile judeţene, care la rândul lor le vor trimite, pentru centralizare, către Comisia Electorală Centrală, care va funcţia duminică, la sediul PSD din Bucureşti.

Potrivit regulamentului, câștigător al scrutinului intern va fi desemnat candidatul care întrunește majoritatea voturilor valabil exprimate din numărul total al membrilor PSD prezenți la scrutin.

La scrutinul intern din 11 octombrie s-au înscris iniţial trei candidaţi: Liviu Dragnea, Daniel Savu şi Şerban Nicolae. Singura candidatură aprobată a fost însă cea a liderului interimar Liviu Dragnea, după ce senatorii Savu şi Nicolae nu au îndeplinit condiţiile din regulamentul intern, respectiv susţinerea filialei din care fac parte, precum şi a altor 4 organizaţii.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă