11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechCum încearcă PNL să câștige alegerile parlamentare

Cum încearcă PNL să câștige alegerile parlamentare

Învinși de PSD la alegerile locale, liberalii caută soluții pentru a obține un scor mai bun la alegerile pentru Legislativ. Planurile PNL vizează atragerea de miniștri din Guvernul Cioloș, aducerea de oameni din afara partidului și alianțe cu alte partide, mai puțin PSD.

Scorul politic obținut de PNL la alegerile locale – 31,93% la consiliile județene, față de 37,58% cât a luat PSD – dă libe­ralilor șanse reduse să formeze viitorul guvern.  În aceste condiții, conducerea PNL a demarat o serie de acțiuni în încercarea de a relansa partidul.

Copreşedintele PNL Alina Gor­­ghiu a declarat, recent, că „vreo doi-trei“ dintre miniştrii Cabinetului Cioloş ar putea fi viitori parlamentari liberali sau ar putea veni în partid. Întrebată dacă vicepremierul Costin Borc sau premierul Dacian Cioloş ar putea fi prim-miniştri propuşi de liberali dacă aderă la PNL, Gorghiu a afirmat că „orice e posibil“.  Șefa libe­ralilor s-a ferit să facă nominalizări, cu o singură excepție – Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii. La rândul său, celălalt copreşedinte al partidului, Vasile Blaga, a declarat că vor fi demarate în această perioadă discuţii în cadrul PNL pentru desemnarea premierului. „O să discutăm cu un candidat al PNL, membru al PNL, dar s-ar putea să nu fie în acest moment membru în partid“, a adăugat Blaga. Afirmațiile lui Blaga au venit în contextul informațiilor neoficiale potrivit cărora președintele Klaus Iohannis l-ar dori premier pe Dacian Cioloș și după alegerile parlamentare.

Piperea, șef la PNL București

Cum cea mai serioasă înfrângere a fost în București, liberalii caută soluții și în afara partidului pentru șefia organizației din Capitală. Astfel, PNL i-a propus funcția avocatului Gheorghe Piperea, cel care a contestat în instanță candidatura la sectorul 4 a lui Cristian Popescu Piedone.

Piperea pune deja condiții pentru a conduce PNL București.  Avocatul a susținut că ar trebui să aibă control asupra listei de parlamentari din Capitală dacă ar decide să accepte preluarea organizaţiei PNL Bucureşti. „Dacă ar trebui să accept, probabil că ar trebui să am un fel de control asupra listei de parlamentari pentru că dacă te duci la alegeri ca să arăţi că s-a schimbat faţa PNL trebuie să vii cu feţe noi, nu cu aceleaşi feţe obosite, care sunt pe sticlă de ani de zile şi pentru care oamenii nu au ieşit din casă“, a explicat Pipe­rea. El a afirmat că lista de senatori sau deputaţi susţinuţi de PNL la alegerile din toamnă ar trebui să fie deschisă de un lider nou şi ar trebui că noii preşedinţi de la sectoare să fie puşi pe liste eligibile. „Dacă aduci nişte persoane noi care să tragă partidul şi să scoată oamenii de la televizor sau de pe Facebook, trebuie ca liderul să conducă una dintre liste, iar noii şefi de la sectoare să fie pe locuri eligibile. Măcar 80 dintre deputaţii şi senatorii din Bucureşti să fie feţe noi“, a detaliat Piperea.

Aripa PDL o susține pe Adria­na Săftoiu pentru preluarea organizației de București. Aceasta însă nu are aceeași susținere din partea vechiului PNL, care o vede mai degrabă șefă la sectorul 4.

PNL caută aliați

Pe de altă parte, negocierile pentru formarea majorităților în consiliile județene au dovedit că liberalii sunt izolați pe plan politic. UNPR și ALDE merg alături de PSD, în timp ce PMP și UDMR  se aliază ori cu PNL, ori cu PSD, în funcție de situația din fiecare județ. În aceste condiții, copreședinții Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au fost mandataţi de conducerea partidului să iniţieze discuţii cu partidele politice parlamentare pentru a genera o platformă care să obţină rezultate la toamnă, în contextul negocierilor privind majorităţile din consiliile locale şi judeţene. „Au fost foarte multe discuţii legate de majorităţile la nivelul consiliilor locale şi judeţene, colegii noştri, suplimentar, au propus mandatarea mea şi a copreşedintelui Vasile Blaga pentru a iniţia discuţii cu partidele politice parlamentare, pentru a vedea cum vom genera o platformă care să obţină rezultate la toamnă“, a declarat copreşedintele PNL Alina Gor­ghiu. Pentru  că PNL exclude negocierile cu PSD, ar putea discuta cu UNPR.   

Excluderi cu scandal

BPN al PNL a votat excluderea din partid a deputatului Theodor Paleologu şi a senatorului Cristian Bodea, iar  validarea deciziei se va face în Colegiul Național. Deputatul PNL Theodor Paleologu a caracaterizat decizia drept un „semn al derivei PNL“.  El a fost exclus din partid pentru că a criticat public conducerea PNL cu câteva zile înainte de alegeri pentru atitudinea față de Nicușor Dan. După exit-polluri, liberalul a scris pe Facebook că actuala conducere „lamentabilă“ a PNL trebuie să plece după dezastrul de la București, calificând declarațiile anterioare ale liberalilor Cezar Preda și Alina Gorghiu despre Nicușor Dan drept „nerușinate imbecilități“. Cristian Bodea a avut o serie de ieșiri publice ironice la adresa conducerii partidului și a președintelui Iohannis, pe care l-a denumit „marele ayatollah al României“ și a criticat rezultatul de la locale.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă