Parlamentul intră în sesiune extraordinară. PSD și pandemia contra Guvernului Orban

Camera Deputaților va lucra în sesiune extraordinară de la data de 1 iulie până pe 15 iulie, pe baza unei decizii care a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

30.06.2020 - 22:40

Decizia ca deputații să lucreze și în perioada de început a vacanței parlamentare, în sesiune extraordinară, a fost luată, luni, 29 iunie, în ședința Biroului Permanent, la propunerea lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al PSD.

Aparent, inițiativa liderului PSD este lăudabilă, în condițiile în care, pe timpul pandemiei, activitatea Parlamentului a fost mult mai slabă ca de obicei.

Totuși, nu conștiinciozitatea i-a determinat pe parlamentarii PSD să ceară să vină la muncă în vacanță, ci intenția de a specula contextul epidemiei de coronavirus pentru a da noi lovituri Guvernului și PNL, ambele fiind conduse de Ludovic Orban.

De altfel, potrivit Ordinii de zi care a fost publicată, la data de 29 iunie, în Monitorul Oficial, prima temă care ar urma să fie analizată, la cererea PSD, în această sesiune extraordinară se intitulează “Jaful Unifarm sub masca pandemiei! Schimbarea managerilor de spitale de către Guvernul PNL cu scopul de a se face achiziții directe de măști de la Unifarm la prețuri astronomice”.

 

În același context, conducerea Camerei Deputaților a decis să-l invite, în data de 6 iulie, pe premierul Ludovic Orban la „Ora primului ministru”, pentru a oferi direct explicații privind achizițiile făcute de compania Unifarm în perioada epidemiei de coronavirus. După cum se știe, directorul general al Unifarm, Adrian Ionel, a fost pus sub control judiciar și a fost suspendat din funcție, fiind cercetat de procurorii DNA. El este acuzat că ar fi pretins o mită de 760.000 de euro pentru a atribui un contract de achiziție de echipamente de protecție împotriva virusului SAR-CoV 2. PSD susține că un asemenea gen de afacere a fost favorizat de instituirea stării de urgență, începând cu luna martie, și apoi a stării de alertă de către Guvernul Orban, mai ales din cauza faptului că unitățile de stat au avut voie să facă achiziții fără licitație.

 

 

 

(TEXT JOS)

[email protected]

Subiectul Unifarm, deși este extrem de actual, nu este însă cea mai importantă temă dintre cele puse pe agenda sesiunii parlamentare extraordinare. În această sesiune ar urma să se discute și o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției, susținută de USR sub forma unei propuneri legislative, intitulată ”Fără penali în funcții publice”. Această inițiativă legislativă ar urma să completeze Articolul 37 din Constituția României cu următorul subpunct:

„Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Această inițiativă legislativă fusese acceptată de magistrații Curții Constituționale a României (CCR) încă din aprilie 2019, dar de atunci încoace, adică de mai bine de un an, era blocată în Parlament, fără a intra în dezbatere – după cum sublinia, acum câteva zile, liderul USR, Dan Barna.

Potrivit Constituției, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă printr-o procedură de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, trebuie să ia decizia finală cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea Constituției este definitivă după aprobarea ei prin referendum, care trebuie să fie organizat în termen de cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

La momentul lansării acestei propuneri de modificare a Constituției, se specula că ea este îndreptată mai ales împotriva lui Liviu Dragnea, fostul președinte al Camerei Deputaților și al PSD, care execută, în prezent, o pedeapsă privativă de libertate. Între timp, Liviu Dragnea a dispărut, practic, de pe scena politică a României, dar riscul ca alți politicieni “pătați” să ajungă pe băncile Parlamentului se menține. Primul moment în care s-ar aplica această modificare a Constituției va fi la alegerile locale și parlamentare din toamna anului 2020.

 

Ce utilitate va avea sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților?

PSD a inițiat această sesiune pentru a da noi lovituri PNL și Guvernului Orban, în perspectiva alegerilor locale și parlamentare care sunt planificate în toamna anului 2020.

Cum va rezista Guvernul Orban în fața atacurilor Opoziției?

Premierul va trebui să dea explicații în Parlament despre situația de la Unifarm, despre gestionarea crizei coronavirusului și, în perspectivă, și despre proiectele de mărire a alocațiilor pentru copii și a pensiilor.

 

„Oamenii au strigat în stradă: nu mai avem voie să avem penali în funcții publice, pentru că României i s-a furat viitorul și discutam doar cum încearcă Dragnea să scape de pușcărie, pentru că aveam această lacună în legislație, care în alte țări e acoperită de morala societății”

Dan Barna,

Președintele USR

"Toata lumea credea că Unifarm cumpără și distribuie la spitale sau familiilor vulnerabile. Dimpotrivă, ei cumpărau la niște prețuri, după cum se vede, astronomice, apoi trimiteau facturile să le plătească la Consiliile Județene”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

Comentarii