10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăParlamentul decide, Guvernul execută. De ce sunt trei acte normative

Parlamentul decide, Guvernul execută. De ce sunt trei acte normative

Legea 55/2020 a reprezentat aprobarea, cu modificări, de către Parlament, la data de 15 mai, a OUG 68 care fusese emisă cu o zi înainte, adică la 14 mai 2020. În final, în ziua de luni, 18 mai, Guvernul a emis o Hotărâre care pune în practică prevederile Legii 55.

Potrivit acestui ultim act normativ, starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul României, începând cu data de 18 mai 2020, pe o durată de 30 de zile. “Hotărârea de Guvern, odată adoptată, va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviinţa starea de alertă şi toate măsurile care se dispun în cadrul stării de alertă”, a precizat, luni, premierul Ludovic Orban.

La finalul celor 30 de zile, starea de alertă mai poate fi prelungită încă 30 de zile, dacă situația care a generat-o (epidemia de coronavirus) necesită prelungirea acestor măsuri restrictive.

Măsurile se decid de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care este condus direct de șeful Guvernului, Ludovic Orban. O serie de măsuri amănunțite urmau a fi decise, luni seară, într-o nouă reuniune convocată de premierul Orban.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă