13.1 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăPoliticăAleșii trag la pământ. Topul celor mai înstăriţi parlamentari

Aleșii trag la pământ. Topul celor mai înstăriţi parlamentari

În total, parlamentarii deţin aproximativ 1.918 hectare de pământ extravilan, suprafaţă care este de aproape două ori mai mare decât oraşul Alexandria. Municipiul Alexandria are, potrivit datelor oficiale, o suprafaţă de 956 de hectare.

Dintre deputaţi, 131 deţin cel puţin un teren agricol sau forestier, iar împreună suprafaţa acestora ajunge la 1.118 hectare. Deputatul PSD Bihor, Nicu Niţă, are, conform ultimei declaraţii de avere, 152,18 ha agricole şi alte terenuri extravilane, obţinute prin cumpărare sau moştenire şi deţinute în totalitate de el.

Următorii în topul celor mai înstăriţi deputaţi, din punctul de vedere al terenurilor deţinute, sunt Furic Iarco şi Mariana-Venera Popescu, reprezentanţi ai minorităţilor, cunoscuţi după ce au votat în favoarea modificării Codului Penal. Furic Iarco reprezintă Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România şi deţine 116,44 ha de teren agricol, în satele Butin şi Percosova din judeţul Timiş. Reprezentanta Asociaţiei Macedonilor din România, Mariana-Venera Popescu, a obţinut prin hotărâre judecătorească terenuri agricole de 116 hectare, în judeţul Mehedinţi şi Dolj.

Pe locul patru în topul deputaţilor bogaţi în terenuri agricole se află deputatul PSD, Matei Suciu, din Timiş, care are 97,39 de hectare, dintre care mai bine de 87 sunt cumpărate, restul dobândite prin moştenire.

Din rândul senatorilor, 49 deţin terenuri agricole, terenuri forestiere şi lucii de apă cu o suprafaţă însumată de peste 800 de hectare, potrivit celor mai recente declaraţii de avere ale acestora.

Senatoarea Siminica Mirea (independentă) şi soţul acesteia deţin în judeţul Olt mai multe terenuri agricole cu o suprafaţă totală de 337,82 ha, plus alte 12,5 ha de teren forestier. Familia Mirea a obţinut, anul trecut, venituri din arendă în valoare de 152.536 de lei.

Topul senatorilor care şi-au cumpărat sau au moştenit terenuri agricole este completat de liderul interimar al filialei PSD Brăila – Ion Rotaru. El a declarat că deţine 98,12 ha de teren agricol împreună cu soţia sa.

Al treilea cel mai înstărit senator când vine vorba de terenurile agricole este Marian Pavel (PSD), cu 59,3 ha în judeţul Ialomiţa. Pavel a încasat anul trecut, din „arendă + utilizare teren” un venit de 50.000 de lei.

Ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, senator PSD de Olt, a declarat că deţine 33,72 ha de teren agricol în trei comune din judeţul său natal. Anul trecut, el a obţinut venituri de 19.242 de lei din „muncă teren arendat”. Un alt ministru senator, titularul de la Externe, Teodor Meleşcanu (ALDE), apare în declaraţia sa de avere cu 0,52 ha de teren agricol şi cu 4,5 ha de teren forestier.

Pe lista senatorilor cu zeci de hectare de teren agricol se mai numără liberala Nicoleta Pauliuc (35,09 ha), fostul ministru techno crat al Culturii, Vlad Alexandrescu (USR) – 42,32 ha şi social-democratul Nicolae Avram (49,75 ha). Un singur senator a declarat că deţine o păşune, brăileanul Mihai Ruse (ALDE): potrivit declaraţiei sale de avere, păşunea se întinde pe 0,35 de hectare.

Senatorii şi deputaţii români deţin şi alte suprafeţe agricole, care însă sunt trecute pe numele copiilor sau ale firmelor la care sunt acţionari.

Cele mai citite

Design și funcționalitate: descoperă mesele de cafea perfecte pentru casa ta

Pentru că au un rol esențial în amenajarea spațiilor de relaxare, fiind apreciate nu numai pentru funcționalitatea pe care o oferă, ci și pentru...

Sebastian Burduja: “România are nevoie de energie în 3D-descentralizată, digitalizată şi decarbonizată”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța Proiectului de Ordonanță care vizează eliminarea taxei pe soare pentru prosumatori, argumentând că aceasta aduce claritate în...

Aliații din G7 avertizează Iranul să nu furnizeze Rusiei rachete balistice pentru a fi folosite în Ucraina

Membrii alianței G7 au avertizat Iranul că va fi lovit de noi sancțiuni occidentale semnificative dacă va merge mai departe cu planul de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă