Papa a îndemnat la pace, la toleranță și la respectarea valorilor

Punctul culminant al vizitei Suveranului Pontif în România l-a reprezentat beatificarea, de către Papa Francisc, a celor șapte episcopi români greco-catolici deveniți martiri în cea mai cruntă perioadă a comunismului.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 02.06.2019 - 23:32

Cei șapte episcopi au fost uciși între anii 1950-1970, din ordinul autorităților de la București. Duminică, 2 iunie, în ultima zi a vizitei în România, Suveranul Pontif i-a beatificat pe cei șapte episcopi, într-o ceremonie oficiată pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Tronul pe care, la Blaj, a stat Papa Francisc a cuprins bucăţi de lemn aduse din închisorile Sighet şi Gherla, unde au fost închiși cei șapte martiri.

Decizia de beatificare s-a luat după o analiză îndelungată, realizată atât la Vatican, cât și în România. „Vorbim despre încununarea unui proces care a durat aproape 25 de ani. Pregătirile beatificării au început în anul 1994“, a explicat părintele vicar general Cristian Barta, reprezentantul Mitropoliei Greco-Catolice de la Blaj.

„Dispunem ca Venerabilii Slujitori ai lui Dumnezeu, Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, episcopi şi martiri ai Bisericii din România şi păstori după inima lui Hristos, mărturisitori eroici ai Evangheliei iertării şi a păcii, să fie de acum înainte numiţi Fericiţi şi să li se poată celebra sărbătoarea în locurile şi după legile prevăzute de dreptul canonic, în fiecare an la 2 iunie“, a rostit, la Blaj, Suveranul Pontif.

 

Idei care disprețuiesc valoarea vieții, a căsătoriei și a familiei

„Dragi fraţi şi surori, chiar şi astăzi reapar noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună şi să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiţii ale lor culturale şi religioase. Colonizările ideologice dispreţuiesc valoarea persoanei, a vieţii, a căsătoriei şi a familiei şi dăunează, prin propuneri distrugătoare, atee ca şi cele din trecut, în mod deosebit tinerilor noştri şi copiilor, lăsându-i fără rădăcini din care să poată creşte“, a avertizat Papa Francisc.

La evenimentul de pe Câmpia Libertăţii a asistat și preşedintele Klaus Iohannis.

„Dragi fraţi şi surori, înainte de a termina -această Dumnezeiască Liturghie, doresc să vă salut încă o dată pe voi toţi aici prezenţi şi pe cei pe care i-am întâlnit în aceste zile, mulţumindu-vă tuturor pentru primirea călduroasă. Îi salut cu respect pe domnul preşedinte al Republicii şi pe celelalte autorităţi, exprimându-mi recunoştinţa sinceră pentru colaborarea rodnică în ceea ce priveşte pregătirea şi desfăşurarea acestei vizite. Sunt recunoscător Prea Fericirii Sale, Patriarhul Daniel, Sfântului Sinod, clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe din România, care m-au primit în spirit fratern. Domnul să binecuvânteze această străveche şi distinsă Biserică şi s-o susţină în misiunea ei“, a spus Papa Francisc în fața celor 150.000 de români veniți pe Câmpia Libertății.

După ceremonia dedicată episcopilor martiri, Suveranul Pontif a avut o întâlnire cu membri din Ardeal ai etniei romilor. Întâlnirea a avut loc la biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru – un lăcaș de cult special construit pentru vizita Suveranului Pontif.

Biserica Română Unită s-a preocupat în mod constant de comunitatea romilor din Transilvania, iar una dintre personalitățile care s-au implicat în acest efort a fost episcopul loan Suciu, născut la Blaj. Ieri, în numele Bisericii Catolice, Suveranul Pontif a cerut iertare comunității romilor pentru acele momente din istorie în care aceasta a fost persecutată sau „n-a fost prețuită în diversitatea ei“.

În jurul orei 17, Papa Francisc a sosit pe aeroportul din Sibiu, de unde și-a luat rămas bun. Astfel s-a încheiat cea de-a doua vizită a unui Suveran Pontif în România, după aceea a Papei Ioan Paul al II-lea, acum 20 de ani.

„Mă întorc acasă îmbogățit. Chipurile voastre vor fi prezente în rugăciunea mea“, le-a promis românilor Papa Francisc.

Comentarii