14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăOrdonanța pro-Dragnea agită spiritele în coaliție

Ordonanța pro-Dragnea agită spiritele în coaliție

Liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit, ieri, pentru a discuta două subiecte cruciale pentru coaliția de guvernare: ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea, dorită de Liviu Dragnea și suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

Toate semnalele oficiale și neoficiale par să indice că liderii coaliției au opinii divergente pe ambele subiecte. Astfel, Călin Popescu Tăriceanu nu ar susține varianta unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea unor fapte de corupție, aș cum vrea Liviu Dragnea. În paralel cu întâlnirea dintre Dragnea și Tăriceanu (desfășurată în biroul lui Dragnea de la Camera Deputaților), ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit, la sediul Guvernului cu premierul Viorica Dăncilă. Toader, care a ajuns ministru la propunerea lui Tăriceanu, a afirmat că instituția pe care o conduce nu ar avea în discuție niciun act normativ privind aministia și grațierea. „Să nu vorbim despre situații ipotetice, nu avem așa ceva în Ministerul de Justiție, nici în dezbatere, nici în avizare. Am informat-o pe doamna premier despre ce s-a discutat la reuniune, dar, mai important, ceea ce m-a interesat să pregătim măsurile pregătitoare în vederea președinției Consiliului JAI”, a spus Tudorel Toader. Ulterior, Tudorel Toader s-a întâlnit la Parlament cu Călin Popescu Tăriceanu, în biroul președintelui Senatului. După întâlnirea cu Toader, Tăriceanu i-a convocat la o ședință pe liderii ALDE pentru a analiza solicitările PSD.

 

Liviu Dragnea dezminte zvonul că Guvernul va emite, marți, o Ordonanţă

Liviu Dragnea a explicat, ieri, că, într-o discuţie, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au infirmat zvonurile în acest sens.

“I-am întrebat pe doamna premier şi pe domnul ministru al Justiţiei dacă există vreo intenţie de adoptare a unei OUG de graţiere pentru şedinţa de Guvern de mâine (marţi – n.r.). Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spaţiul public”, se arată în mesajul transmis de Liviu Dragnea pentru Digi24.

Şi purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian, a declarat, ieri, că formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu nu este promotorul unei ordonanţe de urgenţă pentru amnistie şi graţiere, fiind exclus ca aceasta să fie subiect pe agenda Executivului în şedinţa de marţi. 

”Informaţiile noastre, dat fiind că avem alături de noi şi pe ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul (Viorel Ilie, membru ALDE – N.R.) sunt limpezi – mâine (marţi – n.r.) pe ordinea de zi nu este prevăzută o ordonanţă de urgenţă care să aibă ca temă graţierea sau amnistia”, a declarat Varujan Vosganian.

El a ţinut să precizeze şi faptul că Executivul nu are programată o altă şedinţă în această săptămână.

 

Decizia, în mâna premierului

Liviu Dragnea a fost condamnat, recent, la trei ani și jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu, decizia nefiind definitivă. Parlamentul, reunit în sesiune extraordinară, a modificat definiția abuzului în serviciu din Codul penal în favoarea lui Liviu Dragnea. Însă, actul normativ a fost contestat la Curtea Constituțională (CCR), care se va pronunța abia în 17 septembrie. În schimb, o ordonanță de urgență privind aministia și grațierea unor fapte de corupție, printre care și abuzul în serviciu,  ar intra în vigoare imediat.

Cât de efectivă poate fi opoziția lui Tăriceanu, dacă este reală? Actele normative sunt elaborate de ministere – în acest caz ar fi nevoie de o propunere a Ministerului Justiției. Chiar dacă Toader s-a arătat rezervat, el își poate delega atribuțiile unui secretar de stat, numele cel mai vehiculat fiind cel al Marianei Moț, o apropiată a vicepremierului Paul Stănescu.  

În ședința de guvern, adoptarea sau nu a unei ordonanțe de urgență, depinde de voința primului-ministru. ”Guvernul adoptă hotărâri și ordonanțe în prezența majorității membrilor săi. Hotărârile și ordonanțele se aprobă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărește primul-ministru”, prevede Legea de organizare a Guvernului. Pe scurt, dacă subiectul ar intra pe ordinea de zi și miniștrii ALDE s-ar opune, decizia va fi luată de Viorica Dăncilă. Pentru a intra în vigoare, sunt necesare semnăturile primului-ministru și ale ministrului care pune în aplicare actul normativ. Cu alte cuvinte, semnăturile Vioricăi Dăncilă și ale Marianei Moț, dacă aceasta va fi delegată în fruntea MJ, conform planului PSD.

Dacă ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea intră în vigoare fie și pentru o singură zi, încetează toate procesele și se clasează toate anchetele în curs care vizează infracțiunile iertate. Celebra ordonanță de urgență 13, emisă în 2017 de Guvernul Grindeanu, nu a produs efecte pentru că în text s-a introdus o prevedere potrivit căreia intră în vigoare în zece zile. În perioada de zece zile, actul normativ a fost anulat prin ordonanța de urgență 14. Acum, Liviu Dragnea pare hotărât să nu mai lase portițe.

 

Până unde poate merge opoziția ALDE

Pe de altă parte, aprobarea unei ordonanțe de urgență fără sprijinul ALDE, poate tensiona raporturile din Coaliție. Totuși, Tăriceanu nu a spus niciun moment că partidul său ar părăsi guvernarea în cazul unei ordonanțe de urgență. Rămânerea în Guvern, dublată de delimitarea de eventuala ordonanță nu va avea niciun efect practic asupra majorității parlamentare din jurul PSD.

Sigur, Dragnea ar prefera ca ordonanța să fie asumată de întreaga Coaliție. Așa se și explică faptul că Liviu Dragnea a transmis, recent, un mesaj de încurajare  către membrii Guvernului. ”Eu merg exact înainte, fără ezitare. Cei care vor dori să meargă cu mine vor fi oameni curajoși. Cei care nu vor dori să meargă cu mine, înseamnă că vor fi niște lași, niște fricoși (…) Putem schimba toate aceste lucruri, dacă ne ajută și Guvernul, dacă toți membrii Cabinetului rup această rezervă pe care o au, dacă nu mai acceptă să fie conduși de funcționari, dacă nu mai acceptă să stăm în continuare în întârzieri de proceduri din cauza unor funcționari care ori sunt puși de unii sau de alții să întârzie sau să blocheze, ori au niște interese personale, ori sunt incapabili”, a declarat Liviu Dragnea.

 

Suspendarea lui Iohannis, în suspensie

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu a exclus suspendarea președintelui  Klaus Iohannis, după ce acesta a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, așa cum i-a cerut CCR. ”Atâta vreme cât preşedintele va respecta Constituţia, va lăsa ca lucrurile să evolueze normal în acest demers de a scoate mizeria la suprafaţă, mizeria însemnând toate componentele statului paralel, nu ştiu dacă suspendarea mai trebuie să fie prima preocupare”, a spus Tăriceanu. Anterior, Liviu Dragnea  anunțase că PSD plănuiește, în continuare, suspendarea șefului statului. Spre deosebire de cazul ordonanței de urgență, pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis PSD chiar are nevoie de ALDE, partid fără care nu are majoritatea în Parlament.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă