7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăOrban: Procurorul-șef DNA să fie decis de CSM, nu de Tudorel Toader

Orban: Procurorul-șef DNA să fie decis de CSM, nu de Tudorel Toader

„Am văzut că domnul Tudorel Toader este vedeta acestei proceduri şi noi ne-am dori ca organismul care să fie decisiv în numirea procurorului-şef al DNA să nu fie ministrul Justiţiei, ci CSM, motiv pentru care îi solicităm ministrului Justiţiei să trimită către CSM toate candidaturile care îndeplinesc condiţiile legale şi să permită CSM să decidă care dintre candidaţi îndeplineşte în cea mai mare măsură condiţiile de a ocupa funcţia de procuror-şef al DNA prin acordarea avizului CSM către acel candidat pe care CSM îl consideră cel mai bun”, a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă.

Ludovic Orban a explicat că această solicitare către ministrul Justiţiei se întemeiază pe raportul Comisiei Europene şi pe recomandările CE în cadrul MCV, care în mod sistematic au solicitat depolitizarea mecanismului de numire a procurorilor şefi.

„Solicitarea noastră nu vine în contradicţie cu legea, pentru că nu spune nicăieri în lege că ministrul Justiţiei nu poate să lase la latitudinea CSM desemnarea candidatului pentru funcţia de şef al DNA care să fie transmis către preşedinte în vederea numirii în funcţie, textul de lege permiţând această posibilitate pentru ministrul Justiţiei. Ca să nu mai existe niciun fel de suspiciune legată de politizarea funcţiei de şef al DNA, considerăm că lăsarea acestei decizii la latitudinea CSM poate să confere mai multă credibilitate candidatului selectat, o percepţie mai favorabilă atât în plan extern, cât şi pentru opinia publică românească a viitorului procuror-şef al DNA şi poate să îndepărteze toate suspiciunile legate de o eventuală decizie care să aibă în spate argumente politice şi nu argumente profesionale”, a spus preşedintele PNL.

Cei patru candidaţi înscrişi în cursa pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt Florentina Mirică – procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr – procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob – procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu – procuror şef serviciu în structura centrală a DNA.

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă