11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăUPDATE. Decretul, publicat în MO.Scandal politic pentru funcția de șef al Statului...

UPDATE. Decretul, publicat în MO.Scandal politic pentru funcția de șef al Statului Major al Apărării

UPDATE. Decretul preşedintelui Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, a fost publicat, sâmbătă, în Monitorul Oficial.

 

Orban: Monitorul Oficial refuză publicarea decretului de prelungire a mandatului generalului Ciucă 

„Este incredibil la câte tertipuri se poate deda acest individ certat cu bunul simţ, cu democraţia şi cu legile ţării pe numele lui Liviu Dragnea. Somez conducerea MO să nu cedeze la presiunile lui Liviu Dragnea şi să îşi îndeplinează obligaţiile legale pe publicare a actelor normative emise de preşedintele României, în cauză fiind decretul de prelungire cu un an a mandatului actualului şef al statului Major al armatei, domnul general Ciucă. Conducerea MO trebuie să acţioneze în baza legii şi nu în baza ordinelor verbale contrare legii care sunt date de Liviu Dragnea, chiar dacă Liviu Dragnea deţine temporar funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a susţinut că Monitorul Oficial va trebui să îşi asume răspunderea pentru nepublicarea decretului de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă, emis de Klaus Iohannis.

„Răspunderea pentru neîdeplinirea obligaţiilor legale va fi în exclusivitate răspunderea conducerii MO şi a secretarului general al Camerei Deputaţilor care nu trebuie să fie o slugă politică”, a adăugat Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

“Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără șef al Armatei. Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată.

După ședința CSAT, am rezolvat-o. Am luat decizia și am semnat, și trimis spre publicare, decretul prin care se prelungește mandatul de șef al Armatei pentru generalul Ciucă.

Generalul Ciucă, un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase, și bine ar fi fost ca această chestiune să-și fi găsit mai repede soluționarea, dar, în continuare, cred că Armata României trebuie să știe cine o conduce și cum o conduce”, a spus Iohannis, după reuniunea CSAT.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

 

Iohannis: Publicarea unui decret nu poate fi blocată sau cenzurată. Consecinţele ar fi grave

Preşedinţia a reacţionat faţă de întârzierea publicării în Monitorul Oficial a decretului prin care i se prelungeşte mandatul şefului SMG, precizând că împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate.

”Imediat după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Decretul Preşedintelui României nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, a fost transmis, în condiţiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputaţilor, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Preşedinţia aminteşte că Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de Legea nr. 202/1998, precum şi de alte acte normative.

”Publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituţie, nu poate fi blocată sau cenzurată de instituţiile cu atribuţii în această procedură. Preşedintele României atenţionează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 şi, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate”, se mai arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că Liviu Dragnea încearcă să blocheze decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării pentru a nu fi publicat în Monitorul Oficial.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

 

Iordache: În această noapte sau mâine dimineaţă va apărea în Monitorul Oficial

Decretul de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, va fi publicat în Monitorul Oficial “în această noapte sau mâine dimineaţă”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

“El (n.r. – Ludovic Orban) nu a făcut decât să cânte în struna preşedintelui. (…) Puteau să verifice respectivii funcţionari alte decrete sau alte acte care au fost trimise de Preşedinţie, în cât timp apăreau. Deci la ore până la zile apar în MO. Cu siguranţă că şi acest decret, ca şi celelalte pe care le-a transmis preşedintele, în această noapte sau mâine dimineaţă va apărea”, a precizat Iordache.

Acesta a făcut aluzie la declaraţia preşedintelui PNL, Ludovic Orban, dar şi la Administraţia Prezidenţială, care atenţionau asupra întârzierii publicării în MO a decretului de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării.

Potrivit lui Iordache, conducerea Camerei Deputaţilor “nu are nicio putere de a influenţa publicarea sau nepublicarea unui decret”.

“Chestiunea stă în felul următor: Secretariatul General al Camerei, care nu are treabă cu conducerea Camerei, primeşte actele de publicat în Monitorul Oficial. Există acolo o echipă care, în funcţie de cum se primesc actele respective, se transmit mai departe la MO şi în funcţie de asta există o ordine de publicare, în funcţie de actele pe care le emite Guvernul, Preşedinţia, ministerele, alte autorităţi ş.a.m.d. În funcţie de complexitatea actului respectiv, fie că este transmis numai pe material de hârtie, fie că e transmis şi în suport electronic pentru a fi transmis mai departe la Monitor, atunci când există o perioadă mai neaglomerată publicarea poate fi în câteva ore. Acum fiind final de an, poate dura şi o zi până la publicare, pentru că au fost foarte multe acte care au fost emise ieri, azi ş.a.m.d., dar să spui că cineva încearcă din conducerea Camerei să blocheze un astfel de act, e mult spus şi demonstrează rea-credinţă şi faptul că nu ştii cum funcţionează un anumit organism”, a susţinut Iordache.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă