Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iulian Budușan

Actualizat: 29.06.2018 - 19:47

Orban despre acuzațiile de trădare: "Voi pune la dispoziţia procurorului informaţiile pe care le deţin"

Iulian Budușan

Actualizat: 29.06.2018 - 19:47

"Procurorul sau procurorii probabil consideră că trebuie cercetate faptele, nu ştiu dacă vor exista, dacă voi fi convocat, mă voi duce să pun la dispoziţia procurorului informaţiile pe care le deţin, pe care în mare parte le-am prezentat în cuprinsul sesizării", a declarat Ludovic Orban.

Orban a menţionat că, practic, a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privitor la fapte săvârşite de Dăncilă şi Dragnea care ar putea să întrunească elementele constitutive a patru infracţiuni.

"Prima, infracţiunea de difuzare de informaţii cu caracter de secret (...) dl Dragnea a difuzat informaţii dintr-un memorandum care fusese declarat secret de guvern. A doua posibilă infracţiune este infracţiunea prevăzută în Legea răspunderii ministeriale, art. 8, alin.1, care spune despre refuzul de a informa preşedintele României atunci când se comit fapte sau se iau decizii care afectează interesele statului. (...) A treia infracţiune posibilă este cea de uzurpare a funcţiei, atât Constituţia, cât mai ales decizia Curţii Constituţionale nr.683 au statuat că cel care conduce politica externă a României este preşedintele României, guvernul având un rol executiv, un rol tehnic, un rol de aplicare a politicii externe, nicidecum un rol decizional", a spus Ludovic Orban.

Preşedintele PNL susţine că "cea de-a patra infracţiune este şi cea mai importantă, căci afectează interese fundamentale ale statului pentru interese personale".

"A patra este numai chestiunea legată de trădare, cum altcumva se cheamă fapta unui lider care pentru interesele personale, a lui Dăncilă şi a lui Dragnea, de a obţine relaţii mai bune în plan personal sacrificând interese fundamentale ale României, distrugând punţi construite în zeci de ani de diplomaţia românească, făcând praf toate relaţiile bune pe care le-am avut de-a lungul timpului, mai ales punând România într-o postură faţă de parteneri de-ai noştri cu care de-a lungul timpului am avut relaţii prieteneşti, mă refer la partenerii din UE, din lumea arabă, afectând interese fundamentale ale statului pentru interese personale", a precizat Orban.

El a afirmat că nu se află la prima sesizare de acest fel.

"Nu este prima oară, împreună cu Mona Muscă am depus plângere penală împotriva lui Adrian Năstase în perioada în care acesta era prim-ministru PSD şi era la apogeul puterii, privitoare la casa din Zambaccian, ulterior plângerea s-a transformat într-un dosar şi dl Năstase a fost condamnat. Am mai depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte tot împotriva unui prim-ministru, preşedinte PSD, Victor Viorel Ponta, o sesizare pentru fals şi uz de fals în declaraţia de avere în perioada campaniei electorale, când Victor Ponta a trecut doar trei din cele şapte case", a spus liderul PNL.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine