15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăMoţiunea de cenzură iniţiată de PNL, USR şi PMP a fost depusă...

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, USR şi PMP a fost depusă la Parlament

UPDATE

Moţiunea de cenzură intitulată “Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, iniţiată de PNL, USR şi PMP, a fost depusă, vineri, la Parlament.

Documentul este semnat de 163 de parlamentari.

Birourile permanente reunite urmează să stabilească procedura dezbaterii.

Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc. Pentru adoptarea ei este nevoie de votul a 233 de parlamentari. Votul este secret, cu bile.

“Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a Opoziţiei, ci o urgenţă naţională! Grupul infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României, a slăbit statul, ca să şi-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând. Afirmăm cu putere şi cu toată responsabilitatea că este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, într-un moment de instabilitate internaţională. Cei care vor încerca să-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, împotriva României, vor purta pe umeri o răspundere istorică. Pentru că alegerea pe care o veţi face azi, doamnelor şi domnilor din PSD, ALDE şi UDMR, este între Liviu Dragnea şi România”, se arată, printre altele, în textul moţiunii de cenzură.

Parlamentarii Opoziţiei îi reproşează premierului Viorica Dăncilă că toate angajamentele din programul de guvernare au fost amânate după această dată 2021.

Opoziţia mai acuză “schingiuirea sistemului de justiţie, care dă mari dureri de cap liderilor PSD”.

Semnatarii moţiunii fac în final un apel către colegii din Parlament: “Votul favorabil pentru moţiunea de cenzură nu este un vot pentru iniţiatori şi nici un vot pe culori politice! Este un vot pentru România, pentru salvarea ţării din ghearele hoţilor şi ale incompetenţilor, care o storc de resurse şi care sărăcesc populaţia. Daţi dovadă că vă doriţi ca minciuna şi impostura să nu mai aibă ce căuta în politica românească! Dovediţi că vreţi ca anul viitor România să fie reprezentată în Consiliul UE de un guvern şi de miniştri de care să nu ne ruşinăm, iar ţara să fie scăpată de o prăbuşire economică previzibilă!”.

 

”Această moţiune de cenzură este o moţiune aşteptată şi necesară pentru societatea din România şi pentru situaţia actuală în care se află ţara noastră. (…) Sunt elemente care dau încredere şi cumva speranţă pentru rezultatul acestei moţiuni. În egală măsură, această moţiune de cenzură trebuie dezvătută şi trebuie să avem spaţiu de dezbatere în societate, să nu fie îngropată printr-un artificiu al PSD şi din această perspectivă vom înregistra moţiunea vineri pentru a avea posibilitatea ca luni să fie prima citire a moţiunii şi apoi undeva joi să fie votul moţiunii”, a declarat preşedintele USR, deputatul Dan Barna.

El a mai spus că de câteva săptămâni există o coordonare între partidele parlamentare de Opoziţie.

”Guvernul Dragnea Dăncilă poate să cadă, poată fi înlocuit. Totul este o chestiune de voinţă politică. Partidele de Opoziţie au demonstrat că au tenacitate, consecvenţă, oameni profesionişti, au voinţă politică şi de mâione poate fi pus pe masa României un program de gyuvernare, astfel încât fiecare român să simtă că guvernul decide şi gestionează pentru ei şi nu pentru un grup restrâns de infractori şi oameni fără discernămnt”, a declarat şi liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Liderul grupului deputaţilor PNL a afirmat că „163 de parlamentari din PNL, USR., PMP, neafiliaţi şi aparţinând partidului Pro România au semnat şi asumat depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului intitulată <Ajunge, Guvernul Dragnea-Dăncilă este ruşinea României>.

La rândul său, preşedintele PMP, deputatul Eugen Tomac, a afirmat că guvernul Dăncilă trebuie demis pentru că nu a alocat ”niciun cent, niciun leu” în proiectul de buget pe 2019 pentru Autostrada Piteşti Sibiu, Bucureşti – Braşov sau Iaşi Târgu Mureş.

”A trebuit să dăm în Parlament o lege prin care să obligăm guvernul să răspundă unor priorităţi naţionale pe proiectul autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş pentru a conecta Moldova la Europa printr-o autostradă”, a precizat Tomac.

Pe 27 iunie, plenul reunit al Parlamentului a respins moţiunea de cenzură a Opoziţiei împotriva Guvernului Dăncilă. Parlamentarii PSD-ALDE au fost prezenţi în sală, pentru a asigura cvorumul la moţiune, dar nu au votat.

Cele mai citite

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă