23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăOlguţa Vasilescu susţine OUG privind amnistie şi graţiere

Olguţa Vasilescu susţine OUG privind amnistie şi graţiere

„Din punctul meu de vedere, categoric da (ar trebui dată OUG privind amnistie şi graţiere-n.r), pentru că la ora actuală nu mai există căi de atac pentru persoanele care au fost judecate şi condamnate de completurile de cinci declarate ilegal, nu mai vorbim despre protocoalele de colaborare între SRI şi DNA care de asemenea au fost ilegale şi au adăugat la lege. Aceşti oameni trebuie să aibă măcar o procedură să se poată apăra. Avem nişte decizii ale unor instanţe”, a afrimat Lia Olguţa Vasilescu, întrebată dacă ar trebui emisă ordonanţa pe amnistie şi graţiere.

Fostul ministru a precizat însă că nu s-a discutat despre această ordonanţă la şedinţa CExN al PSD de luni.

„Sigur nu se vorbeşte despre amnistie şi graţiere aşa cum aud că la sfârşitul acestui an sau săptămâna viitoare. Nu s-a discutat despre ordonanţa despre amnistie şi graţiere. S-a discutat despre articolele care au fost declarate constituţionale pe Codul penal şi Codul de procedură penală, de către CCR, şi ideea a fost că din moment ce procedura este completă, adică aceste articole au trecut şi de Parlament şi de CCR, Guvernul îşi poate asuma o ordonanţă de urgenţă doar pentru aceste articole. Cele care au fost declarate neconstituţionale automat se întorc la votul Comisiilor”, a adăugat Olguţa Vasilescu, în Parlament.

Premierul Viorica Dăncilă exclude, însă, o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere, până la finalul anului, spunând că nu are pe masă acest act normativ şi nu a discutat cu nimeni despre acest proiect.

“Nu avem aşa ceva pe ordinea de zi, nu am aşa ceva pe masa guvernului.(…) În calitate de prim-ministru nu am un act normativ care să prevadă aşa ceva. Nu am avut o discuţie, deci nu pot să vă spun. Eu nu ştiu dacă se impune o discuţie”, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată punctual dacă exclude o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere, până la finalul anului, premierul a spus: “Da (…) V-am spus că nu am pe masă acest act normativ, nu am discutat cu nimeni despre amnistie şi graţiere”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, la Bruxelles, că o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea nu este un act de clemenţă pe care “şi-l doresc doar unii”.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă