30 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăPoliticăNouă șefi de stat sunt la București la Summit-ul B9. Secretarul general...

Nouă șefi de stat sunt la București la Summit-ul B9. Secretarul general NATO participă prin videoconferință

Nouă șefi de stat, din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria sunt vineri la București, la Summit-ul B9.

La reuniune participă, prin videoconferință, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Formatul B9 (București 9) îi are drept inițiatori pe președinții României și Poloniei. De aceea, ambii președinți, Klaus Iohannis și Andrzej Duda, sunt considerați gazde ale reuniunii de la București.

Lucrările în format fizic ale reuniunii se desfășoară vineri la Palatul Cotroceni. Secretarul general al NATO trebuia să fie și el prezent, însă va participa doar online întrucât a fost diagnosticat cu Zona Zoster. În mod cert, principala temă care se va discuta la reuniunea B9 va fi criza din Ucraina. Toate țările care participă la formatul B9 sunt considerate a fi pe Flancul Estic al NATO.

Este ultima reuniune colectivă a unor șefi de stat, înaintea summit-ului de la Madrid

Reuniunea din 10 iunie 2022 din România este ultima întâlnire colectivă a unor președinți de stat din Alianța Atlantică, înainte de summit-ul NATO de la Madrid, de la finalul lunii iunie 2022. Pe de altă parte, fără legătură cu formatul B9, săptămâna viitoare, președintele Franței, Emmanuel Macron, va veni în România și se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă