14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăNoua dilemă a PSD. Va fi sau nu remaniere?

Noua dilemă a PSD. Va fi sau nu remaniere?

Ideea unei remanieri înainte de eurolaegerile din 29 mai se bazează pe o serie de elemente concrete, fără a fi luată o decizie. PSD scade în sondajele de opinie, având scoruri între 25 și 32%, în funcție de cine plătește cercetările. În aceste condiții, este posibil ca liderii PSD să efectueze o operațiune de imagine. Pe de altă parte, prestație unor miniștri a trezit nemulțumiri în partid. Ministrul Justiției Tudorel Toader amână un răspuns la solicitarea PSD de a emite trei ordonanțe de urgență care să vizeze completurile de judecată, protocoalele SRI și modificarea Codului penal. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, este contestat de primarii PSD nemulțumiți de modul în care a fost alcătuit bugetul.

Pe de altă parte, unii dintre miniștri Guvernului Dăncilă ar vrea să obțină posturi de europarlamentari și, în acest caz, va fi nevoie de înlocuirea lor. Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a anunțat că vrea să candideze la alegerile europarlamentare. Potrivit unor surse din PSD ar dori locuri în Parlamentul European și Carmen Dan (Interne) sau Natalia Intotero (Românii de pretudindeni).

Cu alte cuvinte, la vârful PSD discuția despre o eventuală remaniere se poartă încerând să se evite imaginea că va fi schimbat un singur ministru (Tudorel Toader), care, însă, reprezintă elementul central al remanierii.  

 

Sperietură sau remaniere?

Luarea unei decizii privind remanierea este complicată de relațiile tensionte dintre PSD și președintele Klaus Iohannis. Cutuma politică prevede că premierul se consultă cu președintele înainte de a propune un succesor pentru un minister dar Viorica Dăncilă nu a procedat așa. Or, recent, președintele Klaus Iohannis a blocat, timp de trei luni de zile, remanierea miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării. Curtea Constituțională (CCR) a decis că șeful statului poate respinge o singură dată o propunere pentru un minister pe motive de oportunitate, iar ulterior poate invoca doar motive de legalitate. ”Liviu Dragnea nu dorește să îl remanieze pe Tudorel Toader, vrea mai degrabă să îl sperie cu această persectivă pentru a aproba cele trei ordonanțe”, afirmă surse din PSD.

Recent, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că dat startul evaluării miniștrilor. ”În perioada următoare vom face o analiză pe fiecare domeniu a îndeplinirii programului de guvernare, astfel încât fiecare ministru va face evaluarea activităţii pornind de la lucrurile realizate în cadrul programului de guvernare, lucrurile realizate în plus faţă de programul de guvernare şi ce avem de realizat în perioada următoare, bineînţeles şi cu o foaie de parcurs în ceea ce priveşte ce mai avem de realizat”, a declarat premierul. Șefa guvernului a fost contrazisă de Liviu Dragnea după doar câteva minute. ”Stați. Nu s-a vorbit despre o evaluare, solicitarea tuturor colegilor și a mea la miniștri este să transmită toate punctele din programul de guvernare care au fost realizate pentru a promova aceste realizări”, a declarat Liviu Dragnea. În trecut, evaluarea miniștrilor a fost urmată de remanierea celor care nu au trecut testul partidului.

 

Cine se încălzește pe margine

Zvonurile despre remaniere au fost alimentate și de stabilirea unor șefi pentru departamentele de specialitate ale PSD. Existența unor departamente de specialitate este o tradiție mai veche a PSD care, însă, a fost abandonată în ulimii ani de zile. Rolul lor este de a furniza specialiști, inclusiv pentru ministere, în caz că partidul are nevoie. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost acuzat, de mai multe ori, că promovează oameni în ministere doar în funcție de relațiile personale, și nu în funcție de expertiza acestora. De remarcat că senatorul Robert Cazanciuc conduce Departamentul pentru Justiție și Liberătți Cetățenești. În acest fel, Robert Cazanciuc intră în cursa pentru portofoliul Justiției, dacă PSD ar decide să îl remanieze pe Tudorel Toader.

Dacă numele vehiculate până acum (Eugen Nicolicea sau Florin Iordache) erau ale unor apropiați ai lui Dragnea, Cazanciuc nu face parte din această categorie. El a fost considerat, tot timpul, un apropiat al fostului premier Victor Ponta ( Cazanciuc este soțul unei verișoare a lui Victor Ponta). Printre șefii de departamente se numără și economistul Cristian Socol (politici fiscal-bugetare), în contextul nemulțumirilor la adresa lui Eugen Teodorovici.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă