7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăNorica Nicolai: Cazul raportărilor la Bruxelles a unor date din dosarele penale...

Norica Nicolai: Cazul raportărilor la Bruxelles a unor date din dosarele penale trebuie elucidat

În privința scrisorii adresate de prim-ministrul Viorica Dăncilă preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la posibile ingerinţe ale Comisiei „în funcţionarea Justiţiei şi statului de drept din România“, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai spune că și politicienii, dar și presa, au uitat că a fost înființat chiar sub tutela Ministerului Justiției un „mecanism ocult de presiune” prin care erau transmise la Bruxelles date din dosarele aflate în cercetare penală sau trimise în judecată, cu nume, prenume și stadii în care se află dosarele.

Comisia de dialog cu Bruxelles-ul era formată din șefii DNA, ANI, Parchetului General și Înaltei Curți

Norica Nicolai spune că mecanismul de comunicare a datelor din dosare la Comisia Europeană a fost înființat în 2009-2010, când ministrul Cătălin Predoiu a înființat o Comisie formată din șefii DNA, Parchetul General, ANI și ÎCCJ, comisie care transmitea date la Bruxelles.

„Foarte puțină lume știe că România a avut niște reglementări ale acestui  mecanism. Prima a fost în 2009, dar era o reglementare cadru, după care în 2010, sub plină guvernare PD, domnul ministru Predoiu creează un mecanism de dialog cu Comisia Europeană în administrarea MCV-ului.

E foarte grav ce s-a întâmplat în acel mecanism și mi-a părut foarte rău că politicienii români nu s-au uitat în ceea ce reglementa din punct de vedere legal, relația noastră cu Bruxelles-ul pe această tematică.

În primă fază, au introdus Înalta Curte la nivel de președinte – vicepreședinte, DNA, Parchetul General, la nivel de procuror general – procuror general adjunct, și ANI, ca parte din această comisie care realizează răspunsul României cu privire la îndeplinirea condiționalităților din MCV. Este  foarte grav, după părerea mea, pentru că introduci aceste structuri care țin de puterea judecătorească într-o formulă executivă coordonatoare”, ne-a declarat Norica Nicolai.

Potrivit acesteia, din comisie făceau parte și unele ONG-uri, dar și reprezentanți ai presei: „Las la o parte faptul că la aceste ședințe aveau dreptul să participe și organizații neguvernamentale relevante și media, dar probabil că a fost permanent o anumită parte a presei și anumite organizații neguvernamentale, care au avut, clar, un interes în cauză”. 

Ingerințele în actul de Justiție aveau la bază și tradiționalul „așa mi s-a cerut de Bruxelles”  

Eurodeputatul ALDE a explicat cum funcționa mecanismul și cum se ajunge de la această comunicare cu Bruxelles-ul la ingerințe în activitatea procurorilor și presiuni asupra judecătorilor:

„Mecanismul era foarte simplu. Ceea ce trimiteau de la București se făcea feed-back la Bruxelles. Dacă veți observa rapoartele noastre, o perioadă de 3-4 ani au fost trecute nume și solicitări de date concrete din cauzele penale. Cel puțin la urmărirea penală este ilegal, pentru că urmărirea penală este confidențială. Și în aceste condiții nu poți tu, ca administrator al Justiției, să dai date cu caracter personal și cu privire la evoluția cauzelor.

Iar în faza de judecată toate aceste solicitări s-au putut constitui într-o formulă de presiune asupra judecătorilor, pentru că știm foarte bine și buna tradiție românească, dar și aia europeană, când ceva nu e în regulă, toată lumea a dat vina pe Bruxelles și judecătorii au primit solicitări condiționate de faptul că ”așa mi s-a cerut de Bruxelles”, ceea ce este o foarte mare greșeală. Aici sunt de acord cu poziția CSM-ului, care în momentul de față cere o investigare”, spune Norica Nicolai.

Secretomanie: minutele comisiei de la Ministerul Justiției trebuiau publicate pe site, dar nu s-a făcut asta

Un factor agravant este și secretomania din jurul activității acestei comisii, care ar fi trebuit să dea publicității minutele tuturor ședințelor, dar europarlamentarul ALDE spune că nu s-a întâmplat acest lucru:

„Ceea ce este și mai grav și dovedește cât respect este în România față de lege, a fost faptul că prin această hotărâre de guvern erau obligați să pună pe site-ul Ministerului Justiției toate minutele dezbaterilor și am fi avut posibilitatea să vedem ce s-a discutat acolo, ce măsuri s-au propus, cine a participat”.

Norica Nicolai: „e nevoie de o anchetă și la Bruxelles”

Parlamentarul european afirmă că nu știe ca despre activitatea acestei comisii să fi fost informați cei care s-au perindat pe la conducerea celor două camere ale Parlamentului. În opinia sa, acest „mecanism ocult de presiune” asupra Justiției a avut la bază complicități și interese politice inclusiv la vârful Comisiei Europene și de aceea ar fi necesară și o anchetă la Bruxelles pentru a se elucida pe deplin acest subiect:

„Nu am văzut niciodată și mai mult am pus întrebarea public și o pun și acum, dacă, conform acestei hotărâri, președintele Senatului și cel al Camerei Deputaților au fost informați, așa cum cerea legea.

Părerea mea este că o perioadă îndelungată nu s-a întâmplat lucrul acesta, pentru că au creat acest mecanism ocult de presiune, profitând și de o Comisie Europeană favorabilă. Barosso, care avea destul de multe interese în România și nu numai el, ci și Partidul Popular European și doamna Catherine Day (fost secretar general al Comisiei Europene, 2005-2015 – n red).

Deci este o greșeală în managementul Comisiei Europene, a secretariatului tehnic, de aceea eu cred că e nevoie de o anchetă și la Bruxelles, mai ales că și acum sunt scandaluri la Bruxelles, care țin de nominalizarea secretarului general al Comisiei Europene. Știți că președintele Junckers e acuzat că nu a respectat procedurile și eu cred că și acolo trebuie făcută puțină ordine.

Eu pot să înțeleg interesele politice ale grupurilor, demersurile, dar măsura prin care tu impui o procedură să faci bine să o respecți tu primul, ca să ai căderea să ceri de la ceilalți să îți respecte deciziile.

Deci este foarte grav, dar asta după părerea mea a făcut parte în mod clar dintr-un proiect de control al societății românești”, ne-a mai declarat Norica Nicolai.

 

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă