Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Nicolicea: "Jurnaliștii au prezentat sentimental proiectul arestului la domiciliu și în weekend"

Eugen Nicolicea a afirmat că polițiștii care îi vor supraveghea pe cei arestaţi la domiciliu prin intermediul brăţării electronice vor fi selectaţi din rândul specialiştilor. El le-a spus jurnaliştilor că au prezentat proiectul ”într-un mod mai mult sentimental decât juridic".

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 24.04.2018 - 12:40

Întrebat de ce persoanele condamnate pentru fapte asimilate corupţiei nu au fost exceptate de la prevederile legii privind executarea pedepselor, Eugen Nicolicea a replicat: ”Au fost eliminate toate faptele de corupţie. Solicitările adresate în spaţiul public se referă la faptele de corupţie. Corupţie îi spunem, corupţie scriem”.

El a mai spus că acest proiect a fost prezentat de către jurnalişti ”într-un mod mai mult sentimental decât într-un mod juridic”.

Nicolicea a susţinut că el a propus ca şi persoanele condamnate pentru corupţie să beneficieze de această lege. ”Punctul meu de vedere era acela că odată condamnat, toţi condamnaţii sunt egali şi au de ispăşit nişte pedepse", a adăugat acesta.

Referitor la amendamentul potrivit căruia vor fi desemnaţi lucrători anume desemnaţi de către MAI pentru a supraveghea cu sau fără brăţară electronică persoana  arestată la domiciliu, Nicolicea a spus că aceşti lucrători vor fi selectaţi, iar brăţara electronică prin care vor fi monitorizaţi cei arestaţi înseamnă "o hartă pe un ecran unde este urmărită persoana în cauză". "Vor fi selectaţi din rândul specialiştilor. Brăţara electronică înseamnă să ai o hartă pe un ecran şi să fie un lucrător specializat în lucru cu acestă aparatură. Vezi că s-a deplasat cineva de la domiciliu, sesisezi, nu te duci tu, că nu eşti cel care pune în ordine, ci semnalezi pe cel mai apropiat lucrător de poliţie să reacţioneze. Nu este un mare lucru", a explicat acesta.

De asemenea, întrebat ce se întâmplă cu persoanele care nu vor fi supravegheate cu brăţară electronică, Nicolicea a spus: "Sunt persoane care trebuie să se prezinte la control o dată, de două ori pe săptămână şi, fiind repartizaţi pe întreg teritoriul ţării, sunt mai puţine persoane pe care nu ar avea cine să le supravegheze, cel puţin un şef de post şi un agent este în fiecare comună, nu? Ei bine, în situaţia în care respectivii încalcă această chestiune, reacţionează autorităţile locale. Cu privire la încălcările respective, să ştiţi că acesta este subiectul care trebuie punctat, că nu pleacă nimeni să execute o măsură alternativă dacă nu dispune judecătorul, ori dacă judecătorul a constatat că persoana respectivă poate să beneficieze de astfel de măsură, va beneficia. Sper că nu vă manifestaţi neîncrederea într-un judecător sau în independenţa judecătorului".

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat luni raport favorabil, cu 13 voturi “pentru”, nouă voturi “împotrivă” şi două abţineri, la proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor, astfel că, prin decizia judecătorului, condamnaţii pentru fapte fără violenţă, care nu sunt recidivişti şi care au o pedeapsă de maximum cinci ani, beneficiază de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică. Proiectul legislativ urmează să intre miercuri pe ordinea de zi a şedinţei plenului Camerei Deputaţilor pentru vot.

Astfel, Comisia juridică a decis, pe 11 aprilie, că persoanele condamnte pentru infracţiuni cu violenţă sau care au profitat de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei, persoanele condamnate pentru corupţie şi persoanele recidiviste nu vor putea să îşi ispăşească pedeapsa acasă sau în weekend.

De asemenea, Comisia juridică a decis că “măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnaţi de către Ministerul Afacerilor Interne cu sau fără brăţară electronică”.

Comentarii

loading...