”În urma unei discuţii pe care am avut-o în această dimineaţă cu primul ministru al Guvernului României, doamna Viorica Dăncilă, am decis să mă retrag din funcţia de ministru al Afacerilor Interne. Am luat această hotărâre pentru a salva o parte din prestigiul puternic afectat al acestei instituţii în urma activităţii deficitare a unor angajaţi ai săi, care au fost destituiţi sau urmează să fie sancţionaţi”, a declarat Moga, ieri, la anunţarea demisiei. Demisia sa a avut loc cu jumătate de oră înaintea şedinţei CSAT dedicată discutării raportului MAI cu privire la modul de acţiune în cazul celor două adolescente ucise la Caracal. Moga a fost prezent la ședința CSAT. Vicepremierul Mihai Fifor a fost propus interimar la MAI.
Interesant este că declarația lui Moga este similară cu cea făcută în urmă cu o zi de Sorinel Vasilca, care a demisionat din fruntea STS spunând că a făcut acest gest ”pentru a nu afecta prestigiul instituţiei”.
Nicolae Moga este ministrul de Interne cu cel mai scurt mandat din istorie: șase zile. Anterior, mandatul cel mai scurt a fost cel al lui Liviu Dragnea, aproape 20 de zile în 2009.
Explicații neoficiale
Decizia a venit ca o surpiză pentru membrii PSD, pentru că subiectul nu fusese discutat cu o zi înainte în cadrul Comitetului Executiv al partidului. Potrivit unor surse din PSD, există o explicație pentru această demisie neașteptată. Nicolae Moga nu ar fi vrut să-și asume raportul elaborat de MAI privind tragedia de la Caracal. Există în acest moment inadvertențe între raportul făcut de ministerul de Interne și datele și înregistrările puse la dispoziție de către STS.
Moga a susținut că retragerea din această demnitate trebuie să fie văzută ca un nou început pentru minister. Moga a depus jurământul ca ministru de Interne în 24 iulie. Tor miercuri, 24 iulie, a dispărut de acasă Alexandra, iar scandalul a explodat două zile mai târziu, când presa a început să relateze faptul că autoritățile au eșuat în misiunea lor de a salva viața unei fete care a sunat de trei ori la 112.
Verificări la MAI
Opt poliţişti – cinci ofiţeri şi trei agenţi – sunt cercetaţi pentru modul de intervenţie în perioada de la dispariţia fetei de 15 ani din judeţul Olt, până la prima percheziţie la domiciliul suspectului, care a avut loc vineri. ”În acelaşi timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza şi dispune cu privire la situaţia de fapt reţinută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112”, arată MAI.