New York Times despre Mihai: În ochii multor români, el a murit rege

Cotidianul New York Times îi dedică, marți, un articol amplu ultimului suveran al României, subliniind că, atât în propria lui concepție cât și în ochii multor români, "el a murit rege"

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.12.2017 - 18:53

Pentru New York Times, marele merit al Regelui Mihai este faptul că, „la 22 de ani a avut îndrăzneala de a-l aresta pe dictatorul fascist Ion Antonescu, o marionetă a lui Hitler”.

Întoarcerea armelor împotriva puterilor Axei, prin decizia suveranului României, a contribuit la scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial cu luni de zile și la salvarea a zeci de mii de vieți omenești, subliniază NY Times.

Ulterior, imediat după finalul războiului, Regele Mihai a încercat să mențină sistemul monarhiei constituționale, "dar a fost obligat, sub amenințarea armelor, să abdice" și să-și părăsească patria. Amenințarea a venit din partea premierului comunist Petru Groza, care i-a spus suveranului că îl va ucide și că va ucide și 1000 de susținători ai lui, dacă refuză să abdice.

După căderea comunismului, fostul suveran a dorit să revină în România, dar la prima încercare, în decembrie 1990, "Puterea aleasă în luna mai a fost șocată de popularitatea lui și i-a interzis intrarea în țară".

Prima vizită în România, fără incidente, a fost cea din anul 1992.

Potrivit jurnaliștilor americani, "Regele Mihai a considerat întotdeauna că abdicarea lui forțată a fost ilegală. În propriii săi ochi, ca și în ochii multor români, el a murit rege".

Comentarii