20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăNăstase: Iohannis sugerează că PSD-ului ”i se rupe” de statul de drept

Năstase: Iohannis sugerează că PSD-ului ”i se rupe” de statul de drept

„Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt”. Fraza aceasta a candidatului Iohannis va rămâne peste ani. Parcă il vedem pe Iohannis lipind o scândură sub statul de drept ca acesta să nu se rupă. El sugerează, de altfel, că PSD-ului „i se rupe” de statul de drept. Ceea ce e exgerat.

Eu cred că PSD si guvernele sale nu au explicat suficient de clar ce trebuie să se inteleagă prin „stat de drept” in România. Spre exemplu „statul de drept” este compatibil cu incălcarea deciziilor Curtii Constitutionale, de care lui Iohannis „i se …”? Eu cred că nu.

Pe de altă parte, „statul de drept” presupune condamnarea abuzurilor privitoare la drepturile si libertătile românilor. Independenta justitiei nu inseamnă doar să lauzi DNA, Diicot, parchete. Ca presedinte, ai datoria – atunci când una din puterile statului o ia razna – să intervii, să critici. Ar fi amestec dacă te-ai amesteca in anumite dosare concrete – cele cu casele de la Sibiu, de exemplu. „Republica procurorilor” nu e prevăzută in constitutie. De aceea, republica prevăzută in Constitutie trebuie apărată impotriva oricăror deformări.

In plus, Constitutia noastră nu a fost amendată pentru a incorpora „to-do-listurile” lui Barroso sau Nuland. Acceptarea „fezandării” României in numele „statului de drept” nu intră in fisa postului de la Cotroceni. Nici acceptarea unui statut de semi-colonie (stat de mâna a doua, ca să fiu mai elegant) nu este compatibilă cu textul Constitutiei noastre.

Conform Constitutiei, „România este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului…si PLURALISMUL POLITIC reprezintă valori supreme…” (art.1). Oare in numele acestui text din Constitutie, cerea Iohannis desfiintarea PSD?

Eu cred că Iohannis ar fi trebuit să primească, gratuit, meditatii in legătură cu ceea ce inseamnă „statul de drept” potrivit Constitutiei României. Este clar că alte tări, promovându-si interesele in Europa post-comunistă folosesc diferite „mantre”. După „drepturile omului” a venit vremea „statului de drept”. Fraierii „muscă”. Uneori si liderii lor.

In opinia mea, noi trebuie să ne respectăm Constitutia si să ne apărăm interesele, inclusiv capitalul national. Si, desigur, să nu ascultăm „cântecele de sirenă” nici chiar atunci când vin de la un candidat la prezidentiale.

Intre „statul de drept” al lui Iohannis si „respectarea Constitutiei României” a lui Dăncilă, aleg varianta natională.

Sper ca si voi să o votati pe Viorica Dăncilă!”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă