10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăMoţiunea la adresa Ministrului Justiţiei, dezbătută în plenul Parlamentului

Moţiunea la adresa Ministrului Justiţiei, dezbătută în plenul Parlamentului

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat marţi, în plenul Camerei, că mesajul pe care doreşte să-l transmită este acela că activităţile care se desfăşoară la MJ sunt pentru revenirea la normalitate în ceea ce priveşte înfăptuirea Justiţiei.

“Trecând peste discursul politic sau din alte interese, mesajul pe care vreau să îl transmit, nu în faţa dumneavoastră astăzi, ci prin activităţile pe care le desfăşurăm la Ministerul Justiţiei este acela de revenire la normalitate în activitatea de înfăptuire a Justiţiei”, a declarat Tudorel Toader, la dezbaterii moţiunii simple pe Justiţie.

El a explicat în plen ce înseamnă revenirea la normalitate.

“Revenirea la normalitate, dacă îmi permiteţi să dau un exemplu cel mai recent pe care îl ştiu, de astăzi, înseamnă să nu ai un cetăţean, indiferent ce funcţie are, dacă e primar sau nu e primar, care să-ţi fie trimis în judecată, să stea în puşcărie şi ulterior să fie achitat. Sigur că îi dă CEDO 2 – 3.000 de euro despăgubiri. Dar vă rog pe dumneavoastră – autorii moţiunii – să îmi spuneţi dacă 2 – 3.000 de euro compensează suferinţa morală, poate şi fizică, încălcarea prestigiului, demnităţii, vieţii sociale, de familie, personale sau nu. Este un act absolut intolerabil în statul de drept şi, dacă ar fi un singur exemplu acesta, ar fi bine, dar, din păcate, în ultima perioadă, vedeţi (…) din ce în ce mai multe astfel de exemple”, a spus Toader.

În opinia acestuia, normalitatea este să se treacă ”de la o politică penală represivă la o politică penală preventivă”.

“Revenirea la normalitate înseamnă, doamnelor şi domnilor deputaţi, generic vorbind, să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele pe care le avem în arhitectura constituţională prezentă. Revenirea la normalitate înseamnă şi norme juridice clare, previzibile, predictibile, pe care să le înţeleagă, să le cunoască, să le respecte destinatarii normei, pe de o parte, dar şi cei care le interpretează, le aplică, pe de altă parte. Revenirea la normalitate înseamnă să ne racordăm la standardele europene, să trecem la dosarul electronic, să reducem durata de soluţionare a proceselor, să reducem numărul de achitări. Mai ales când e vorba, potrivit rezoluţiei sau deciziei, că faptele nu există. Revenirea la normalitate înseamnă să trecem de la o politică penală represivă la o politică penală preventivă. (…) Revenirea la normalitate înseamnă să reaşezăm competenţele jurisdicţionale”, a precizat Toader.

Toader: Aţi văzut vreun procuror sau judecător să recunoască că a greşit? Categoric, nu

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple prin care opoziţia îi cere demisia, că niciun judecător sau procuror nu a recunoscut că a greşit când a trimis în judecată un om nevinovat.

„Pentru multele erori, achitări de oameni nevinovaţi, aţi văzut vreun procuror sau judecător care să spună că <Da, am greşit că l-am trimis în judecată ani de zile>, sau urmărire penală, sau că ? Categoric, nu. Şi categoric nu vă doresc aşa ceva”, a declarat, marţi, ministrul Justiţei, Tudorel Toader, la dezbaterile pe marginea moţiunii simple prin care opoziţia îi cere demisia.

Toader a precizat că a făcut această menţiune ca urmare a faptului că în textul moţiunii simple scrie că politicienii condamnaţi penal „se victimizează” şi nu recunosc deciziile instanţelor.

Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre recuperarea prejudiciilor, ca măsură prioritară în justiţie.

 

Înainte de începerea dezbaterii, deputatul PMP Robert Turcescu a propus ca votul asupra moţiunii să fie secret cu bile.

“Sunt sincer îngrijorat de sistemul de vot. Vă rog să supuneţi la vot ca votul pentru această moţiune simplă pe Justiţie de mâine să fie un vot secret cu bile. Vă rog să propuneţi plenului acest lucru înainte de a intra în dezbaterea moţiunii”, a spus deputatul PMP.

După o pauză de consultări, propunerea a fost respinsă de plen, înregistrându-se 122 voturi contra, 13 pentru şi 10 abţineri.

Moţiunea este citită de deputatul USR Stelian Ion.

Semnatarii moţiunii cer demisia lui Tudorel Toader, pe care îl acuză, în 20 de puncte, că prin comportamentul său a “abandonat Justiţia în mâna infractorilor” şi “a trimis România în trecut, în perioada Năstase-Stănoiu, în care dosarele se rezolvau în şedinţe de partid”.

Votul va fi dat miercuri.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat înainte de a merge la dezbaterea moţiunii simple la adresa sa că este pregătit cu argumente şi că cei care au intitulat documentul „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)” au nostalgiile sistemului sovietic, unde notarea e de la 1 la 5.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, înainte de a merge la Parlament, la dezbaterea moţiunii simple la adresa sa, că este pregătit şi că are argumente.

Întrebat cum vede faptul că moţiune e intitulată „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”, Toader a răspuns: „Poate au nostalgiile sistemului sovietic, unde grila de notare e de la 1 la 5”.

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate, marţi, moţiunea simplă intitulată „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”, în care PNL şi USR îi solicită demisia lui Tudorel Toader, votul urmând să fie dat în şedinţa de plen de miercuri.

„<>, spuneaţi la un moment dat. Astăzi, a sosit timpul să fiţi evaluat dumneavoastră, domnule Ministru al Justiţiei, iar în urma evaluării noastre, efectuate în temeiul dispoziţiilor constituţionale, am concluzionat că sunteţi un ministru de nota 4!”, se arată în textul moţiunii simple.

Documentul spune că Tudorel Toader este vinovat de faptul că ridicarea MCV devine un obiectiv tot mai îndepărtat pentru români.

 

Întâlnire Toader – Dragnea înaintea de moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei

Ministrul Justiţiei s-a întâlnit marţi, în Parlament, cu liderul PSD Liviu Dragnea, înainte de dezbaterea moţiunii simple prin care opoziţia cere demisia din funcţie a ministrului Justiţiei.

Tudorel Toader a stat, marţi, aproximativ 10 minute, în biroul lui Liviu Dragnea din Parlament, acolo unde se afla şi liderul PSD, după care a intrat în sala de plen a Camerei Deputaţilor.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă